Odottava äiti söi 5.000 pesusientä ja säkeittäin hiekkaa: mitä ovat pica-himot? 

Odottava äiti söi 5.000 pesusientä ja säkeittäin hiekkaa: mitä ovat pica-himot? 
Kuva: Gabriel Jimenez

Teksti: Anna-Leena

Raskauteen liittyy monesti erilaisia mielihaluja, mutta mitä jos odottavan äidin tekee mieli syödä multaa, hiekkaa tai pesusieniä? Ruoaksi luokittelemattomien aineiden tai esineiden himoa kutsutaan pica-himoiksi. Oireet johtuvat toisinaan mineraalien puutteesta, mutta joskus syy himolle jää tuntemattomaksi. 

Pica-himot

Yleisimmät pica-himojen aiheuttajat ovat multa, hiekka ja savi. Myös jään ja tärkin syöminen raskausaikana on yllättävän suosittua puuhaa.

Jotkut raskauden aikaiset pica-himot voivat olla vaarallisia lapsen ja äidin hyvinvoinnin kannalta. Odottavien äitien on tiedetty nauttineen esimerkiksi tuhkaa, tupakan tumppeja, hiuksia, saippuaa, kyniä, kalkkia, vaatteita, ruohoa, hyönteisiä, maalia ja paperia.

Pesusieniä ja hiekkaa

Kahden lapsen äiti kertoo erikoisesta himostaan DailyMail-sivuston uutisessa. Nainen himoitsi molempien raskauksien aikana pesusieniä ja hiekkaa. Himo oli hänen omien sanojen mukaan täysin hallitsematon-ja äiti totaalisen koukussa tähän vaarallisen kuuloiseen yhdistelmään. “Söin monesti molempia yhtäaikaa. Kuorrutin pesusienen hiekalla ja se maistui todella hyvältä.”, paljastaa äiti, joka söi jopa 20 pesusientä päivässä. Yhteensä äiti söi raskauden aikana yli 5.000 pesusientä. Molemmat lapset syntyivät terveinä, äidin erikoisesta ruokavaliosta huolimatta. 

Syyt pica-himoihin

Joissain tapauksissa syy himoon on löydetty puutostilasta. Esimerkiksi usein himotussa maaperässä on rautaa, joten raudan puute saattaa johtaa hiekan, mullan tai saven himoitsemiseen.

Kaikki himot eivät kuitenkaan johdu puutostilasta, eikä oireiden esiintyminen automaattisesti tarkoita sitä, että äidin kannattaa syödä himoitsemaansa asiaa tai esinettä. Rajaton mullan syöminen saattaa aiheuttaa ummetusta ja vatsakipuja. Pica-himojen kohteet voivat myös sisältää haitallisia kemikaaleja ja loiseliöitä.

Monien äitien pica-himojen tiedetään yksinkertaisesti lievittäneen raskauden aikaista sterssiä tai pahoinvointia. Kaikissa tapauksissa syytä pica-himoille ei tunnetta.

Jos pica-oireet kohdistuvat vaaralliseen tai mahdollisesti haitalliseen aineeseen, tai jos odottava äiti kokee, että halut ovat täysin hallitsemattomat, kannattaa asiaan hakea apua neuvolasta.

Lähteet:

DailyMail.co.uk

vau.fi

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *