Sairastatko sinäkin tietämättäsi keliakiaa? Näin eri tavoin keliakia voi oireilla 

Sairastatko sinäkin tietämättäsi keliakiaa? Näin eri tavoin keliakia voi oireilla 
Kuva: Bermix Studio

Teksti: Anna-Leena

Harvinaisena lastentautina pitkään pidetty sairaus on viime vuosikymmeninä paljastunut hyvin moni-ilmeiseksi kansansairaudeksi. Vaikka keliakian esiintyvyys suomalaisilla on noin 2 %, vain alle puolella on diagnoosi, ilmenee keliakialiiton sivustolta.

Keliakia on perinnöllinen autoimmuunisairaus, jonka kehittyminen alkaa ohutsuolessa reaktiona ravinnon gluteenia kohtaan. Keliakiaan voi sairastua missä iässä tahansa ja sen oireet ovat varsin monimuotoisia. Diagnoosin haasteellisuutta lisää se, että suuri osa keliakiapotilaista on vähäoireisia tai jopa täysin oireettomia.

Keliakian hoito 

Ainoa tapa hoitaa keliakiaa on elinikäinen ja ehdoton gluteeniton ruokavalio. Ruokavaliohoito aloitetaan vasta  lääkärin varmistaman diagnoosin jälkeen. Gluteenittomaan ruokavalioon siirtyminen edellyttää ravitsemusterapeutin antamaa ohjausta ruokavalion monipuolisuuden varmistamiseksi.

Kuva: Visual Stories || Micheile. keliakiaa on elinikäinen ja ehdoton gluteeniton ruokavalio.

Kuinka keliakia voi oireilla?

Diagnosoinnin haasteellisuutta lisää se, että keliakialle tyypillisiä oireita ja löydöksiä liittyy myös moniin muihin sairauksiin. Vaikka klassisia keliakian oireita ovat erilaiset suolistovaivat, keliakia kuitenkin diagnosoidaan yhä useammin suoliston ulkopuolisten oireiden perusteella.

Erilaiset vatsavaivat ovat hoitamattomassa keliakiassa yleisiä. Keliakiaan tyypillisesti liitettyjä oireita, kuten imeytymishäiriöitä, anemiaa ja laihtumista, esiintyy yhä harvemmin. 

Keliakia iholla 

Noin joka kahdeksannella keliakiaa sairastavalla on ihokeliakia. Ihokeliakiaksi kutsutussa sairauden esiintymismuodossa (dermatitis herpetiformis) potilaalla ilmenee voimakkaasti kutisevaa, rakkulaista ihottumaa tyypillisesti kyynärpäiden ja polvien ulkopinnoilla, pakaroissa ja hiusrajassa. 

Ainoa hoito ihokeliakiassakin on ehdoton gluteeniton ruokavalio, jolla ihottuma häviää ja ohutsuolen suolinukkavaurio korjaantuu.

Keliakia suussa 

Keliakia voi näkyä myös suussa: pysyvien hampaiden kiillemuutokset voivat liittyä hoitamattomaan keliakiaan. Myös aftoja ja muita limakalvomuutoksia esiintyy keliaakikoilla jonkin verran enemmän kuin muulla väestöllä.

Kuva: Caroline LM. Pysyvien hampaiden kiillemuutokset voivat liittyä hotamattomaan keliakiaan.

Keliakia maksassa 

Hoitamattomassa keliakiassa todetaan melko usein suurentuneita maksaentsyymipitoisuuksia. Tavallisesti ilmiö on oireeton ja korjaantuu gluteenittomalla ruokavaliolla. Hoitamattomana keliakia saattaa myös pahentaa olemassa olevaa maksasairautta.

Keliakia luissa 

Hoitamattomassa keliakiassa kalsiumaineenvaihdunnan häiriöt ovat tavallisia. Tämä voi johtaa joko osteopeniaan tai osteoporoosiin. 

Psyykkiset oireet

Keliakian oireet eivät rajoitu vain erilaisiin keho-oireisiin. Hoitamaton keliakia voi aiheuttaa jopa psyykkisiä oireita, kuten mielialan laskua ja masennusta. Pienillä lapsilla voi esiintyä ärtyneisyyttä, levottomuutta ja välinpitämättömyyttä. Isommilla lapsilla ja aikuisilla keliakia voi ilmetä yleisenä väsymyksenä, huonovointisuutena ja aloitekyvyn puutteena.

Keliakia nivelissä 

Hoitamattomaan keliakiaan liittyy toisinaan niveloireita. Tyypillisesti keliakia ilmenee yhden tai useamman nivelen kipuna ja arkuutena ilman tulehduksen merkkejä. Gluteeniton ruokavalio saattaa helpottaa niveloireita, mutta ei kaikilla. 

Naisen lisääntymisterveys

Hoitamaton keliakia saattaa vaikuttaa myös monin tavoin naisen lisääntymisterveyteen. Erilaiset kuukautishäiriöt, sekä kuukautisten alkamisiän myöhentyminen ja loppumisiän varhaistuminen ovat näistä tunnetuimpia. 

Psyykkiset oireet

Keliakian oireet eivät rajoitu vain erilaisiin keho-oireisiin, sillä hoitamaton keliakia voi aiheuttaa jopa psyykkisiä oireita, kuten mielialan laskua ja masennusta. Pienillä lapsilla voi esiintyä ärtyneisyyttä, levottomuutta ja välinpitämättömyyttä. Isommilla lapsilla ja aikuisilla keliakia voi ilmetä yleisenä väsymyksenä, huonovointisuutena ja aloitekyvyn puutteena.

Kuva: Anthony Tran. Hoitamaton keliakia voi aiheuttaa jopa psyykkisiä oireita

Oireeton keliakia 

Merkittävä osa keliaakikoista on kokonaan tai lähes oireettomia. Oireettomuus ei kuitenkaan tee sairaudesta vaaratonta, sillä oireettomaan keliakiaan näyttää liittyvän monia vastaavia komplikaatioita kuin hoitamattomaan oireiseen keliakiaankin. 

Keliakialiitto tiivistää sairauden näin:

  • Gluteenin aiheuttama autoimmuunisairaus. 
  • Ihokeliakia on keliakian toinen esiintymismuoto. 
  • Diagnoosi tehdään ohutsuoli- tai ihokoepalasta. 
  • Hoitona elinikäinen gluteeniton ruokavalio. Ohjauksen antaa ravitsemusterapeutti. 
  • Ruokavaliota ei tule kokeilla oireiden hoitoon ennen tutkimuksia.

Lähde: Keliakialiitto.fi

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *