Lapset ja ummetus: ethän jätä ummetusta hoitamatta?

Kuva: Charles Deluvio

Teksti: Anna-Leena

Pienen lapsen saattaa olla vaikea kertoa, miksi on hankala olo. Vatsakivut, ruokahaluttomuus tai esimerkiksi kantapäiden päällä istuskelu voivat kieliä ummetuksesta.  Vaikka ummetus on tavallinen vaiva, ei sitä pitäisi vähätellä. ​

Ummetus: tavallinen, mutta harmillinen vaiva

Ummetus on lapsilla tavallinen oire. Ummetus voi alkaa jo vauvaiässä, mutta tyypillisimmin se alkaa 2-4 vuoden iässä, kun lapsi oppii hallitsemaan ulostamistapahtumaa peräaukon sulkijalihasten avulla. Suurin osa lasten ummetuksesta on ns. toiminnallista ummetusta, eli taustalla ei ole elimellistä vikaa tai sairautta. Vaikka ummetus on tavallinen vaiva, se voi aiheuttaa ikäviä oireita, eikä sitä saisi vähätellä. 

Mitä ummetus tarkoittaa?

Ummetusta voi olla syytä epäillä, kun ulostetta tulee harvemmin kuin kolme kertaa viikossa, uloste on kovaa, pientä papanaa tai ulostetta tulee kerralla valtava määrä. Ummetuksesta kärsivä lapsi voi myös vältellä kakkaamista, jos se tullut kivuliasta tai hankalaa.

Ummetuksen oireet

Pienen lapsen saattaa olla vaikea kertoa, miksi on hankala olo. Vatsakivut, ruokahaluttomuus tai esimerkiksi kantapäiden päällä istuskelu voivat kieliä ummetuksesta. 

Jos ummetusta ei hoideta, tukkeuma suolessa voi painaa virtsarakkoa. Tämä voi ilmetä päiväkasteluna, vaikka iän perusteella se olisi jo harvinaista. Toinen kiusallinen ummetukseen liittyvä vaiva on tuhriminen. Tuhrimisella tarkoitetaan, että ulostetta valuu suolen liikkeiden pakottamana kovan ulostemassan ja suolen seinämän välistä tahattomasti housuihin.

Joskus ummetustaipumus on perinnöllistä, jolloin yleensä kyse on suolen sisällön hitaasta läpikulusta. 

Voiko ummetus olla merkki sairaudesta? 

Lapsilla ummetus on useimmiten toiminnallista ja vain noin viidessä prosentissa tapauksista kyse on jostakin elimellisestä syystä. Ummetus voi joissain tapauksissa liittyä sairauteen, kuten keliakiaan, ruoka-allergiaan, erilaisiin aineenvaihduntasairauksiin ja neurologisiin tai neuropsykiatrisiin sairauksiin, mutta tämä on harvinaisempaa.

 Kun ummetus liittyy sairauteen, on lapsella yleensä myös muita oireita. Jos lapsen kasvu ja kehitys ovat normaaleja, suurta huolta ei yleensä ole. 

Jos lapsen ummetus haittaa normaalia arkea, eikä helpotu tavanomaisilla ulostetta pehmittävillä hoidoilla, on hyvä kertoa asiasta neuvolassa tai käydä lääkärin vastaanotolla.

Syyt ja hoito

Ummetuksen syynä on usein nesteen puute. Lapsi ei välttämättä muista juoda tarpeeksi vettä, tai vesi korvataan maidolla tai mehuilla. Lapsille riittää hyvin noin viidestä kuuteen desilitraa maitotuotteita päivässä, ja muu juoma tulisi olla vettä. Myös liian vähäinen kuidun saanti voi aiheuttaa ongelmia ruuansulatuksessa ja suolistossa.

Kuva: Claire Press. Veden korvaaminen mehulla tai maidolla voi aiheuttaa ummetusta.

Esimerkiksi muuttaminen, uusi hoitopaikka tai uudet aikataulut vaativat joskus totuttelua ja saattavat vaikuttaa lapsen vatsan toimintaan. Myös kiire saattaa aiheuttaa lapselle ummetusta.

Kun ummetusta lahdetään hoitamaan, on tärkeää varmistaa, että lapsi juo riittävästi vettä. Ruoka-aikojen tulee olla säännölliset ja ruokavalinnoissa kannattaa suosia kuitupitoisia vaihtoehtoja, kuten täysjyväviljaa. Jos lapselle ei ruoka-aikaan maistu lämmin ruoka, ei tilannetta kannata yrittää paikata ylimääräisillä välipaloilla.

Säännöllisyys auttaa myös vessa-asioissa. Kun lapsella on tietty aika, jolloin aina mennään pöntölle tai potalle, voi  ulostamisesta vähitellen tulla osa normaalia päivärytmiä. Lasta voi myös yrittää kannustaa positiivisesti. Ulostamistarve on suurimmillaan ruokailun jälkeen, ja lapsen voikin totuttaa WC-käyntiin pääaterian jälkeen.

Milloin on syytä lähteä lääkäriin?

Jos lapsella esiintyy kipuja, ulosteessa näkyy verta, tai tuhrimista on ilmennyt ainakin kuukauden ajan, on syytä lähteä lääkäriin.

Myös apteekista löytyy apua ummetukseen. Apteekista saatavien valmisteiden käytössä on tärkeää noudattaa pakkausselosteen ohjeita huolella, sillä liian pienet lääkemäärät voivat hoitaa oireita vain osittain, jolloin oireiden helpottuessa ongelmaa ei hoideta kunnolla ja vaiva pitkittyy.

Ennen vanhaan ummetusta hoidettiin mallasuutteella, mutta nykytiedon valossa se ei auta kuin lumelääkkeenä.

Lähteet:

itsehoitoapteekki.fi

terveyskylä.fi

Ei vielä kommentteja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.

  Array
(
  [0] => thumbnail
  [1] => medium
  [2] => medium_large
  [3] => large
  [4] => 1536x1536
  [5] => 2048x2048
  [6] => vp_sm
  [7] => vp_md
  [8] => vp_lg
  [9] => vp_xl
  [10] => vp_sm_popup
  [11] => vp_md_popup
  [12] => vp_xl_popup
)