Lastenpsykiatri Jari Sinkkonen kodinkuvalehdessä: “Se, että lasta ei saisi kehua söpöksi, on hevonpaskaa.” 

Lastenpsykiatri Jari Sinkkonen kodinkuvalehdessä: “Se, että lasta ei saisi kehua söpöksi, on hevonpaskaa.” 
Kuva: Devi Puspita Amartha Yahya

Teksti: Anna-Leena

Tunnettu lastenpsykiatri Jari Sinkkonen muistuttaa kodinkuvalehden artikkelissa, että kaikki lapset tarvitsevat ihailua vanhemmiltaan. 

Lasta saa kehua söpöksi

Sinkkonen tarttuu tärkeää aiheeseen muistuttamalla, että pienenkin ihmisen olemukseen saa kiinnittää myönteistä huomiota. Sinkkosen mukaan ihastelu ei lisää lapsen ulkonäköpaineita – päinvastoin. Artikkelissa Sinkkonen mainitsee, että suomalaisvanhemmille on opetettu, että lasta saa kehua vain reippaaksi tai ahkeraksi, ei söpöksi, sillä ulkomuodon kommentoimista on pidetty esineellistämisenä. “Hevonpaskaa, sanon minä.”

Kuva: Jonas Kakaroto. Sinkkosen mukaan ihastelu ei lisää lapsen ulkonäköpaineita – päinvastoin.

Myös lapsen ulkoista olemusta saa ihastella

-Lapsen ulkoista olemusta saa ja pitää ihastella. Jos äiti tai isä sanoo lapselleen, että voi kulta oletpa ihana, onpa sulla nätit silmät tai näytätpä tyylikkäältä tuossa paidassa, lapsi tulkitsee sen näin: Olen vanhempieni mielestä ihan jumalattoman söpö ja rakastettava ja hyväksytty ja aivan mahtava, Sinkkonen jatkaa.

“Jos lapsi on pukeutunut mummin synttäreille uuteen juhlapaitaan ja hehkuu ylpeyttä, kyllä vanhempien pitää päivitellä ääneen, että voi kun sä olet hieno. Yksikään ihminen ei vahingoitu siitä, että häntä sanotaan ihanaksi”.

Positiivisen palautteen tärkeys

Lapsen ulkonäön kehumista vältellään usein, sillä vanhemmat ajattelevat lapsen ulkonäköön liittyvien kehujen kaventavan lapsen omakuvaa. Jos lasta kehutaan ainoastaan ulkonäöstä, hänen itsetuntonsa saattaa rakentua pelkän ulkonäön varaan. Positiivista palautetta olisi hyvä antaa mahdollisimman laaja-alaisesti.

-Psyyken koti on ruumiissa. Jotta pohja terveelle itsetunnolle voisi kehittyä, lapsen on tunnettava, että hän on vanhempiensa silmissä lumoava. Ihailu on erityisen tärkeää senkin vuoksi, että yksi aikamme vakavimmista ongelmista on ihmisten tyytymättömyys omaan ruumiiseensa, kiteyttää Sinkkonen.

Lähde: Kodinkuvalehti.fi

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *