Rakastathan minua vielä sitten, kun vauva syntyy? Kuinka lapsen syntymä vaikuttaa parisuhteeseen 

Rakastathan minua vielä sitten, kun vauva syntyy? Kuinka lapsen syntymä vaikuttaa parisuhteeseen 
Kuva: Saul Ruiz

Teksti: Anna-Leena

Vauvan syntymä on monille unelmien täyttymys. Vauvaa odotetaan kuukausia tai vuosia, ja raskauden aikana haavekuvat vauva-arjesta täyttävät mielen. Raskauden aikana moni vannoo pitävänsä kiinni kahdenkeskisestä ajasta myös vauvan syntymän jälkeen. Mielenterveystalo-sivustolla kuitenkin kerrotaan, että kumppaneiden etääntyminen toisistaan on tyypillinen vauvaperheen ongelma.

Parisuhteen toimivuus on olennainen tekijä koko perheen hyvinvoinnin kannalta. Pienet teot ja keskustelut auttavat pitämään suhteen elävänä ja vastavuoroisena.

Syyt ongelmiin

Kun vauva syntyy, pari muuttuu perheeksi. Uudet roolit äitinä ja isänä voivat alkuun tuntua haastavilta, samoin kuin tehtävien jakaminen. Vauvan syntymä saattaa laukaista yllättäviäkin toimintamalleja ja on vaikeaa tietää, millainen vanhempi itse kukin tulee olemaan, ennen kun vauva oikeasti syntyy. 

Siinä missä jollekin vauvan käsittely saattaa tuntua vieraalta ja jopa pelottavalta, toiselle saattaa olla vaikea luottaa muihin vauvanhoidon kanssa. Parin etääntymisen taustalla on monesti epäoikeudenmukaisuuden ja loukkaantumisen tunteita, joita ei osata tai uskalleta pukea sanoiksi. 

Vauvaperheen arki voi olla monella tapaa haasteellista. Kun yöunet jäävät vähiin ja vauva tarvitsee jatkuvaa huolenpitoa, vanhempien jaksaminen voi joskus olla kovilla. Kun voimat ja aika ovat vähissä, parisuhteen hoitaminen jää helposti taka-alalle. Välistä on hyvä pysähtyä ja istua alas pohtimaan rakkaussuhteen toimivuutta.

Kuva: Kelly Sikkema. Kun voimat ja aika ovat vähissä, parisuhteen hoitaminen jää helposti taka-alalle.

Pienten tekojen tärkeys

Kun aikaa on rajatusti, arjen pienten tekojen merkitys kasvaa; kahvin keittäminen aamulla, kosketus ohi kävellessä, kehuminen, halaaminen kotiin tullessa ja pussaaminen lähtiessä. Pienet teot ja toisen huomioiminen kannattelevat haasteellisten aikojen yli. Mitä paremmin parisuhteessa elävät voivat toistensa kanssa, sitä paremmin myös vauva ja koko perhe voi. 

 Yhteisestä lapsesta huolehtiminen tuottaa myös paljon iloa. Vanhemmuus tuo elämään ja parisuhteeseen uuden, elämää rikastuttavan ulottuvuuden. 

Tasavertoinen vanhemmuus

Vanhempien ei tarvitse yrittää toimia kaikessa samalla tavalla ja lapselle on hyväksi se, että hänellä on kaksi erilaista vanhempaa, joilla molemmilla on oma tapansa olla hänen kanssaan. On selvää, että vauva hyötyy suhteesta molempiin vanhempiinsa.Vauvan kannalta on parasta, jos molemmat vanhemmat osallistuvat hänen hoitoonsa ja hän saa viettää kahdenkeskistä aikaa molempien kanssa. Hyvä suhde lapsen ja vanhemman välille syntyy vähitellen ja luontevimmin siten, että hänen kanssaan viettää alusta asti aikaa ja tutustuu häneen vähitellen.

Kokemus tasavertoisesta vanhemmuudesta lisää tyytyväisyyttä parisuhteessa. Toimiva parisuhde vaikuttaa myös vanhempien jaksamiseen. 

Lähteet:

mielenterveystalo.fi

ensijaturvakotienliitto.fi

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *