Meille tulee vauva, mutta milloin? Näin laskettu aika lasketaan

Meille tulee vauva, mutta milloin? Näin laskettu aika lasketaan
Kuva: Brooke Lark

Teksti: Anna-Leena

Kaksi viivaa testissä! Meille tulee vauva, mutta milloin? Vaikka vauvan tarkan syntymähetken ennustaminen on mahdotonta, nykypäivänä on monia keinoja, joiden avulla lapsen syntymäpäivä voidaan arvioida kohtalaisen tarkasti.

Laskettu aika voidaan arvioida yksinkertaisten matemaattisten kaavojen ja asiantuntijoiden lääketieteellisten laskentataulukoiden avulla. Oli menetelmä mikä hyvänsä, keskeisin asia on tulevan äidin viimeisten kuukausien ajankohta, kerrotaan äitiydenihme-sivustolla.

 Naisen kuukautiskierron avulla voidaan määritellä hedelmöittymisen todennäköinen ajankohta. 14. päivän kohdalla viimeisimmän kuukautiskierron alkamispäivästä munasolu on hedelmällisimmässä tilassa, ja hedelmöitys tapahtuu todennäköisimmin tuona aikana. Tämä hedelmällisin ajankohta kestää kahdesta kolmeen päivään.

Kuinka laskettu aika arvioidaan?

Kaksi yleisintä mittaria, joilla laskettu aika arvioidaan ovat Naegelen sääntö ja lääketieteellinen kalenteri. Naegelen sääntö on matemaattinen laskukaava, joka perustuu edellisten kuukautisten alkamispäivään. Tästä päivästä vähennetään kolme kuukautta ja lisätään seitsemän päivää. Jos kuukautiskierto alkoi esimerkiksi toukokuun 10. päivänä, arvioitu laskettu aika on helmikuun 17. päivä.

Lääketieteellinen kalenteri taas on kiekko tai taulukko, joka löytyy yleensä lääkärin tai neuvolan vastaanotolta. Taulukossa yleensä vasempaan sarakkeeseen valitaan edellisten kuukausien kuukausi ja yläriviin päivä. Kun tiedot on syötetty taulukkoon, se näyttää arvioidun lasketun ajan.

Digitaaliset laskurit 

Myös erilaisilla digitaalisilla laskureilla voi arvioida lasketun ajan. Kaikkia laskureita yhdistää vaatimus syöttää edellisten kuukautisten alkamisaika. On tärkeää muistaa, että vaikka laskettu aika pystytäänkin arvioimaan kohtalaisen tarkasti, vain 10 % naisista synnyttää juuri kyseisenä päivänä. Synnytyksen varsinainen ajankohta voi vaihdella jopa kaksi viikkoa lasketusta ajasta – suuntaan tai toiseen.

Raskauden aikaiset ultraäänitutkimukset

Raskausviikoilla 10.-13. suoritetaan ensimmäinen ultraäänitutkimus, jonka tarkoituksena on määrittää raskauden kesto ja tarkentaa laskettua aikaa. Samalla varmistetaan sikiöiden määrä ja tutkitaan sikiö rakenteellisten kehityshäiriöiden varalta.

Miksi on tärkeää tietää laskettu aika?

Raskauden sanotaan olevan täysiaikainen, kun vauva syntyy raskausviikkojen 38-42 aikana. Hedelmöitysajankohdan tietäminen suurin piirtein auttaa ammattilaisia raskauden seurannassa ja sen varmistamisessa, että raskaus etenee hyvin ja sikiö kehittyy oikeassa tahdissa. Myös se, onko vauva syntymässä keskosena vai täysiaikaisena, on tärkeää tietää.

Lasketun ajan tietäminen antaa vanhemmille mahdollisuuden tehdä tarvittavat hankinnat ja valmistautua vauvan tuloon rauhassa ja valmistautua niin henkisesti kuin fyysisestikin tulevaan. 

Lähde: äitiydenihme.fi

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *