Oletko kyllästynyt lapsen flunssakierteeseen? Kokeile näitä keinoja tautikierteen ehkäisemiseksi

Oletko kyllästynyt lapsen flunssakierteeseen? Kokeile näitä keinoja tautikierteen ehkäisemiseksi
Kuva: Vitolda Klein

Teksti: Anna-Leena

Nenät vuotaa, yöt menee yskiessä -ja päivät sumussa. Lapsen jatkuva sairastaminen syö koko perheen voimavaroja. Voiko päiväkoti-ikäisen lapsen tautikierrettä jotenkin ehkäistä? Kaksplus-sivusto on listannut yksinkertaisia tapoja, jotka voivat ehkäistä jokavuotista tautikierrettä.

Riittävä toipuminen on tärkeää

Flunssakierteen ehkäisemiseksi on tärkeää, että lapsi saa toipua kunnolla, ennen kuin hän palaa päivähoitoon. Levänneenä ja terveenä lapsen keho on vahvempi vastustamaan seuraavia infektioita. Vanha kunnon yhden kuumeettoman päivän sääntö on edelleen toimiva. Jo pienen lapsen voi opettaa aivastamaan hihaan eikä kämmeneen.

Kuinka kädet tulisi pestä?

Käsien pesun pitäisi kestää vähintään puoli minuuttia. Koska lapsen on vaikea hahmottaa aikaa, voi lapselle opettaa, että käsien pesu kestää yhden laulun ajan. Esimerkiksi kaikkien tuntema “hämä-hämähäkki” toimii käsipesulauluna mainiosti.  Lapselle on hyvä opettaa aivan pienestä asti, että kädet pestään ainakin vessakäynnin jälkeen, ulkoa tullessa, ennen ruokailua ja nenän niistämisen jälkeen. Likaisia nenäliinoja ei myöskään kannata pyöritellä taskuissa.

Millainen saippua on paras? 

Bakteerit ja virukset tarttuvat pintoihin, ja ne voivat tarttua esimerkiksi palasaippuan tai pyyhkeen kautta ihmisestä toiseen. Koska saippua ei tapa pöpöjä, ne kerääntyvät sen pinnalla. Nestesaippua ja kertakäyttöiset käsipaperit ovatkin hygieenisin ratkaisu. Kotona vaihtoehto käsipaperille on, että jokaisella on oma käsipyyhe. Käsipyyhkeet on hyvä vaihtaa flunssakaudella parin päivän välein. 

Toimiiko käsidesi?

Alkoholipitoinen käsidesi on saippuapesuun verrattuna sata kertaa tehokkaampi keino puhdistaa kädet viruksista. Käsidesi ei kuitenkaan tehoa kaikkiin viruksiin yhtä hyvin. Käsidesiä on kuitenkin käytettävä oikein, jotta sen teho säily: kädet pestään ensin saippualla näkyvän lian poistamiseksi ja puhtaisiin käsiin laitetaan niin paljon käsidesiä, että sen kuivuminen vie 20 sekuntia. Monen pelkäämä resistenssiongelma ei liity käsidesin käyttöön. Kenellekään ei ole hyväksi sairastaa jatkuvasti flunssaa tai vatsatautia. 

Auttaako C-vitamiini oikeasti ehkäisemään flunssaa?

C-vitamiinia saa muun muassa marjoista ja appelsiineista. C-vitamiinia pitäisi kuitenkin syödä vuorokaudessa valtavia määriä, että siitä olisi todistettavaa hyötyä. 3–7-vuotiaille lapsille suurin sallittu annos on 500 milligrammaa vuorokaudessa. Tällaisella määrällä ei ole todistettua tehoa flunssan ehkäisyssä.

Riittävä D-vitamiinin saanti on sen sijaan vastustuskyvylle tärkeää. D-vitamiini on rasvaliukoinen ja kertyy elimistöön, joten siinä on liika-annostelun vaara. D-vitamiinin suositusannos lapselle on 10 mikrogrammaa päivässä.

 Kuinka vatsataudin tarttumista voi ehkäistä?

Vatsatauti aiheutuu viruksista, jotka tarttuvat oksennuksen, ulosteen ja syljen kautta. Jos joku lapsista on sairastunut ja erittää viruksia, päiväkodin pinnat ovat täynnä niitä. Vatsataudin ehkäisy on vaikeaa, sillä virukset säilyvät pinnoilla päiviä tai viikkoja, norovirus kuukaudenkin.

Myös vatsataudin ehkäisemisessä hyvä käsihygienia on tärkeää. Etenkin vessakäyntien jälkeen vesipesun lisäksi olisi hyvä käyttää myös käsidesiä.

Vatsatauti on erityisen tärkeää sairastaa loppuun kotona. Oireiden loppumisen jälkeen lapsen olisi hyvä olla 1–2 oireetonta päivää kotona.

Lähde: kaksplus.fi

Ruuhkavuodet toimitus

One thought on “Oletko kyllästynyt lapsen flunssakierteeseen? Kokeile näitä keinoja tautikierteen ehkäisemiseksi

  1. Väite palasaippuan kautta tarttuvista bakteeteista kannattaa tarkistaa uudelleen! Tutkimusten mukaan a) emäksisen saippuan pinnalla bakteerit eivät kasva ja b) kuivumaan pääsevän palasaippuan pinnalla bakteereja on yhtä paljon kuin käyttämättömän saippuan pinnalla. Väite ei siis pidä paikkaansa, ellei saippuaa säilytetä lillumassa vedessä, jossa bakteerit säilyvät ja kasvavat.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *