Luonnossa tuntee olevansa perillä

Luonnossa tuntee olevansa perillä

Kaupallinen yhteistyö Partioaitta

Teksti ja kuvat: Nanna

Vedän keuhkoni täyteen puhdasta, raikasta, kirpeää ilmaa. Lasken kymmeneen ja unohdan kaiken muun, kiireen ja tekemättömät työt. Hiljaisuuden rikkoo vain laineiden liplatus rantakiviä vasten. Tuuli puhaltaa hiljaa ja vavisuttaa jo hieman kellastuneiden puiden lehtiä. Alkaa sataa, ensin hiljaa ja sitten vähän kovempaa. Vesipisarat iskeytyvät järven pintaan, ja jokainen veteen putoava pisara piirtää ympyräkuvion muutoin tyyneen veteen. Nostan kauluksen pystyyn ja siirryn hieman kauemmas, ison kuusen juurelle pitelemään sadetta.

Kuljemme peräkkäin kapeilla pitkospuilla. Pitkospuut ovat vielä hieman liukkaat sateen jäljiltä. Selässäni oleva päiväreppu on täynnä evästä, mutta se ei paina harteitani. Edessäni kulkee puolisoni kuopuksemme kanssa, ja takanani astelee jo lähes teini-ikäinen tyttäremme. Kuuntelen puolikorvalla tyttäreni kertomusta koulusta ja kavereista. Kuopukseni kulkee tarmokkaasti eteenpäin välillä hypähdellen, välillä ihmetellen pitkospuiden välistä kurkistavaa sisiliskoa.

Etsimme sopivaa pysähdyspaikkaa syödäksemme eväitä. Lopulta sellainen löytyy hieman kauempaa polusta. Olemme tulleet pienen metsälammen rantaan. Voileivät ja kuuma kaakao maistuvat taivaallisilta. Katselen kuopustani, joka juo pillimehuaan punaiset posket lommolla. Mieheni kaivaa taskustaan esille kartan ja pohtii, mitä reittiä meidän kannattaisi edetä.

Luonnossa sielu lepää.

Nämä ovat juuri niitä hetkiä, kun haluaa, että aika pysähtyy. Imen itseeni energiaa tästä rauhasta, kiireettömyydestä ja pysähtyneisyydestä. Kukaan ei kinastele, ei someta, ei vilkuile kelloaan. Kaivan älypuhelimeni taskustani ja yritän ikuistaa näitä tunnelmia. Mutta on eri asia olla itse paikalla ja kokea luonnon huumaava tuoksu, raikkaus, äärettömyys. Myöhemmin kuvia katsoessa voin muistella näitä hetkiä, missä olimme, mihin menimme, mutta se on silti erilaista. Luonnon voi kokea vain menemällä itse paikalle.

Olemme retkeilleet perheenä joitakin vuosia. Lapset ovat pienestä pitäen tottuneet liikkumaan metsässä. Emme ole kovin hyviä tunnistamaan kasvilajeja tai arvuuttelemaan lintuja lauluäänten perusteella, mutta haluamme opettaa lapset kunnioittamaan luontoa ja huomaamaan, että joskus vähemmän on enemmän. Aina ei tarvita älylaitteita, huvipuistoja, leffaa tai irtokarkkeja. Vastapaistettu makkara on maailman paras herkku, ja uusi valloitettu tunturi mahtava saavutus.

Retkeilyssä pärjää oikealla asenteella ja hyvillä varusteilla.

Jotta retkeilystä voi nauttia, kaksi asiaa on mielestäni oleellisia: toinen on oikeanlainen asenne ja toinen on varusteet. Asenne on sitä, ettei kauhistu ensimmäistä hirvikärpästä tai esimerkiksi hermostu, jos reittimerkki puuttuukin tai lapsi valittaa väsymystä. Pienemmälläkin varustemäärällä pärjää, mutta olemme itse huomanneet, että hyvät kengät ja helposti kannettava reppu ovat erittäin oleelliset asiat.

Muutamia reissuja olemme tehneet huonoilla kengillä. On todella kurja talsia kilometritolkulla märissä kengissä, jotka pahimmillaan kalvavat joka paikasta. Olen myös saanut niskani ja yläselän jumiin kantaessani reppua, jota ei ole retkeilyyn suunniteltu. Yksi reissu tehtiin kertakäyttösadetakit päällä. Se oli huono ajatus. Sadetakit veivät toki vähän tilaa repussa, mutta olivat todella hiostavat. Kun sade lopulta taukosi ja riisuimme takit, tulikin vilu.

Partioaitta on lähes sata vuotta vanha myymäläketju, joka on keskittynyt ulkoilu- ja retkeilyvarusteisiin. Partioaitalla on myymälöitä useilla eri paikkakunnilla ja myös verkkokauppa. Selatessani verkkokaupan tarjontaa totesin, että Partioaitasta saa käytännössä ihan kaiken, mitä retkeilyyn tarvitaan. Valikoimasta löytyy asuja sekä naisille että miehille alusasuista ulkoiluvaatteisiin. Myös erilaisia jalkineita on laaja valikoima. Asuja löytyy myös lapsille.

Partioaitassa on hyvä valikoima reppuja ja rinkkoja.

Retkeilyvarusteita on valikoimassa niin paljon, että minua melkein huimaa. On erilaisia reppuja niin päiväreissuille kuin rinkkoja pidempiinkin vaelluksiin. Löytyy telttoja, makuupusseja, puukkoja, kompasseja, otsalamppuja, kiikareita, retkiluistimia, lumikenkiä, retkiruokia, juomapulloja, jopa kannettavia aurinkopaneeleita. Tarjonta on valtava. Partioaitan tarjonta täyttää vaativimmankin retkeilijän tarpeet. Tällaiselle päiväretkeilijälle löytyy myös kaikkea Nuorgamin ja Hangon väliltä.

Tähän asti olemme tehneet vain päivävaelluksia, mutta perheen miesväki on useaan otteeseen pohtinut yön yli -reissua. Olen ollut ajatusta vastaan osittain mukavuussyistä, mutta vielä suurempi syy on se, ettei meillä kenelläkään ole makuupussia, alustoja tai rinkkoja, teltasta puhumattakaan. Taloudellinen satsaus olisi siis melkoinen ja jos kokisimmekin, että yöpyminen luonnossa ei ole meidän juttumme, tuntuisi, että heittäisimme rahat Kankkulan kaivoon. Yllätyksekseni huomaan, että Partioaitan kautta voi myös vuokrata retkeilyvarusteita, kuten telttoja, rinkkoja, retkikeitintä ja esimerkiksi makuualustoja. Näin saa paremmin tuntumaa siitä, millaisia varusteita tarvitsee ja samalla pystyy kokeilemaan, mikä malli tai tuotemerkki sopii parhaiten omiin tarpeisiin.

Erilaisia makuualustoja ja makuupusseja on saatavilla moneen eri tarpeeseen.

Partioaitan sivuilta löytyy monenlaisia oppaita retkeilyyn, pakkauslistoja suunnittelipa sitten päiväreissua tai pidempää vaellusta ja esimerkiksi suosituksia, millaisia materiaaleja ja asuja kerrospukeutumisessa kannattaa suosia. Oppaiden lisäksi myös myymälöiden asiantunteva henkilökunta auttaa valintojen tekemisessä. Kestävät ja laadukkaat asut ja tarvikkeet ovat hintavia, mutta kestävät oikein hoidettuna vuodesta toiseen. Partioaitan toiminnassa minua viehättää myös luontoystävällinen näkökulma. Hankkimalla laadukkaita tuotteita, joiden elinkaari on pitkä, säästetään luontoa ja ympäristöä.

Lapset kyselevät usein, koska ollaan perillä. Minulla on tapana vastata heille, että luonnossa olemme jo perillä. Olemme perillä heti, kun saamme reput selkäämme ja otamme ensimmäiset askeleet polulla.

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *