Siivoaminen, tuo Helvetin esiportti

Siivoaminen, tuo Helvetin esiportti

Kolme lasta, vanhemmat ja koira. Isommilla lapsilla (8v ja 5v) on yhteinen huone, jonka siivoavat yhdessä. Siivoaminen tarkoittaa lelujen ja muiden tavaroiden paikoilleen laittamista, jotta äiti tai isi pääsee imuroimaan (ja joskus myös luuttuamaan). Pienimmäinen (2v) korjaa leluja paikoilleen olkkarissa äidin/isin kanssa. Isompien kanssa on sovittu kummallekin siivousalue, jonka huoneessaan hoitaa, mutta joka kerta siitä tulee riitaa.

Meillä vanhemmilla on työt virka-aikaan, iltaruokaa syödään 17-18 aikaan töistä kotiuduttua. Ilta-aika arkena on siis lyhyt, kun nopeasti tulee jo iltapalahommat ja nukkumaanmeno. Näin ollen viikkosiivous on muokkautunut lauantaiaamupäivään, mutta ei se tunnu onnistuvan siinäkään.

Emme ole fanaattisia siivoajia, ei ole kyse siitä että vaatisimme putipuhdasta kotia. Keittiön pöytä on täynnä tahroja ja murusia, eikä ne arjessa haittaa. Kuitenkin haluaisimme, että olisi siivottu “kunnolla” edes kerran viikossa. Tietenkin myös haluamme opettaa lapsillemme siisteyttä ja kodista huolehtimista.

Isommilla lapsilla on viikolla tiettyinä päivinä tietty pieni kotityö (roskien viesti, pyykkien laitto, pölyjen pyyhkiminen…). Siivousta on siis osittain jaettu myös viikolle, jotta yhdelle päivälle ei tulisi kaikki.

Lasten vastahakoisuus ja välillä lähes kieltäytyminen siivoamista kohtaan on se joka rassaa meitä vanhempia (tai ainakin äitiä). Kaikenlaisia keinoja on yritetty, jolla sitä saataisiin mielekkäämmäksi, mutta mistään ei tunnu olevan apua. Siivoaminen tehdään aina yhdessä. On tsempattu, ja puhuttu että teemme tätä jotta meillä kaikilla olisi hyvä olla kotona. Ja että tämä on meidän kaikkien koti, ja kaikkien on tehtävä sen eteen töitä (ikä huomioiden). Lapset on saaneet kuunnella siivotessa äänikirjaa/musiikkia, mutta jäivät kuuntelemaan ja siivoaminen unohtuu. He ovat saaneet myös pienen palkan (karkki tms) heti siivoamisen jälkeen, mutta emme haluaisi varsinaisesti siivoamisesta palkata, koska ajattelemme että siivoaminen kuuluu normaaliin kotielämään. Haluamme kuitenkin myös, että lapset hoitavat “osuutensa”.

Miten teillä siivotaan? Ja miten lapset siihen osallistetaan? Tilanne alkaa olla sellainen, että jokainen viikonppu on pilalla, kun koitamme saada kodin siivottua. Työviikon (ja toki koulu- ja hoitoviikon) jälkeen on väsymystä ilmassa ja haluaisimme vain päästä nauttimaan vapaista. Henkisesti tämä etenkin rassaa, puntarointi siitä että pidänkö vanhempana kiinni sovitusta ja siitä että opetamme kodinhoitoa lapsille, vai annanko olla jotta hermot saisivat levätä? Olemmeko liian tiukkoja vanhempia? Miksi emme saa arkena siivottua niin, ettei viikonloppuna tarvitsisi? Olemme miettineet siivouspalvelun ottamista kerran kuukaudessa, jotta olisi edes yksi viikonloppu, jota ei tarvitsisi viettää tapellen. Varaa siihen ei juurikaan olisi… Mutta henkisesti (ja fyysisestikin) olemme jo täynnä tätä.

Anonyymi perhe

Anonyymi perhe koostuu monimuotoisten perheiden lisäksi myös ihanan kamalista isovanhemmista sekä niistä ainaisista mammakerhojen kaikkitietävistä äideistä - lapsettomia karvalasten vanhempia kuitenkaan unohtamatta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *