THL:n suositus lasten koronavirustestaamisesta on päivitetty: katso milloin alle 12-vuotias tulisi viedä testattavaksi

THL:n suositus lasten koronavirustestaamisesta on päivitetty: katso milloin alle 12-vuotias tulisi viedä testattavaksi
Kuva: Lucia Macedo

Teksti: Anna-Leena

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on päivittänyt suosituksensa lasten koronavirustestaamisesta kansallisen testausstrategian mukaisesti. 

THL suosittelee nyt, että alle 12-vuotias viedään koronavirustestiin seuraavissa tilanteissa:

  • Lapsella on oireita ja hänen tiedetään altistuneen laboratoriossa varmistetulle koronatapaukselle edeltävän kahden viikon aikana.
  • Lapsella on oireita, ja perheessä on rokottamattomia 16 vuotta täyttäneitä tai henkilöitä, joiden immuunisuoja koronaa vastaan on puutteellinen.
  • Lasta hoitava lääkäri arvioi testin tarpeelliseksi.

Rokottamattomien ja oireisten yli 12-vuotiaiden on syytä hakeutua testiin aina, jos heillä on koronavirusinfektioon sopivia oireita. 

Varhaiskasvatukseen tai kouluun voi palata, kun oireet ovat selvästi helpottaneet.

Kouluun tai varhaiskasvatukseen menoa ei suositella, jos lapsella on virusinfektioon sopivia oireita. 

”Lieviä oireita voi hyvin jäädä seuraamaan kotioloihin ilman testaamista. Oireet ovat lieviä, kun lapsi on virkeä ja jaksaa leikkiä, vaikka hänellä olisikin esimerkiksi nuhaa, kuumetta tai yskää. Perheen ulkopuolisia kontakteja tulisi kuitenkin välttää, kunnes oireet ovat selvästi helpottaneet”, huomauttaa THL:n ylilääkäri Emmi Sarvikivi THL:n sivustolla. 

THL:n sivustolla huomautetaan, että kun infektio on tuore, on aina syytä jäädä kotiin. Lapsi voi palata varhaiskasvatukseen tai kouluun, kun hän on selvästi paranemassa kunnossa, vaikka oireet eivät olisikaan vielä kokonaan väistyneet. Koronaviruksessa tartuttavuus vähenee nopeasti oireiden alkamisen jälkeen, eikä jälkioireena jatkuva pieni nuha tai yskä muuta asiaa.

THL:n päivitetyt ohjeet korona-altistumisten määrittelystä kouluissa, oppilaitoksissa ja varhaiskasvatuksessa 

Varhaiskasvatuksessa, koulussa ja oppilaitoksissa samassa luokkahuoneessa tai vastaavassa tilassa oleskelua ei enää katsota koko ryhmän osalta automaattisesti altistukseksi. Näissä tilanteissa altistuneiksi luokitellaan ne, joiden kanssa koronavirustartunnan saanut on tosiasiallisesti ollut lähikontaktissa. Kokonaisia luokkia tai ryhmiä ei enää automaattisesti laiteta karanteeniin. Muille samassa tilassa oleskeille voidaan yleisesti tiedottaa mahdollisesta pienen tartuntariskin altistumistilanteesta ja kehottaa hakeutumaan testiin omaehtoisesti, jos oireita ilmenee.

THL:n sivustolla muistuteaan, että tilannearviosta altistumisen suhteen ja sen vaatimista toimenpiteistä päättää aina kunnan tai sairaanhoitopiirin tartuntataudeista vastaava lääkäri. Tilannekohtaisessa arviossa voidaan huomioida tartuntojen riskiin juuri kyseisessä tilanteessa vaikuttaneita seikkoja.

Lähde: THL.fi

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *