7-vuotias lapsi saa palkkaa kotitöistä -ja maksaa osansa perheen laskuista: tiktok-äidin erikoinen kasvatuskikka jakaa mielipiteitä

7-vuotias lapsi saa palkkaa kotitöistä -ja maksaa osansa perheen laskuista: tiktok-äidin erikoinen kasvatuskikka jakaa mielipiteitä
Kuva: Filip Mroz

Teksti: Anna-Leena

55 sekuntia kestävässä videossa perheenäiti kertoo, kuinka hän opettaa 7-vuotiaan lapsensa arvostamaan rahaa maksamalla hänelle 1 dollarin tehdyistä kotitöistä ja laskuttamalla häntä kodin peruspalveluista. Asiasta uutisoi aiemmin vanguardia.

Tiktok video on kerännyt yli 2.7 miljoonaa katselukertaa, 430 000 tykkäystä ja melkein 10 000 kommenttia. Suurin osa kommentoijista kritisoi äitiä, joka “pistää 7-vuotiaan lapsensa töihin”.

Siinä missä joidenkin mielestä idea oli kerrassaan loistava, toiset kritisoivat äidin ideaa. Useamman kommentoijan mielestä 7-vuotiaan pitäisi saada nauttia rauhassa onnellisesta lapsuudesta, eikä joutua huolehtimaan rahan arvosta. @craftedandcozy tiktok-tiliä pitävä äiti vakuuttaa, että heidän perheessään menetelmä “on toiminut loistavasti jo kahden kuukauden ajan”.

Yksi dollari tehdyistä kotitöistä 

Äidin “salaisuus” on maksaa lapselle palkkaa yhden dollarin verran, kun lapsi tekee tekee oman osansa päivittäisistä kotitöistä. Kuukauden lopussa äiti veloittaa lapsen palkasta lapsen oman huoneen sähkökulut ja iPadin internetkulut.  Lapsen palkka maksetaan kuun lopussa hänen omalle säästötililleen.  “Poikamme oppii ottamaan vastuuta ja arvostamaan rahaa.” äiti kommentoi videolla. 

“Hän oppii, että kuukausi jakautuu kahteen: hänellä on rahaa huvituksiin, mutta rahan täytyy myös riittää velvollisuuksiin. On hänen päätöksensä, kuinka ja mihin hän käyttää säästönsä kuun lopussa”, äiti jatkaa. Tähän mennessä lapsi ei ole tehnyt ostoksia, vaan raha on pysynyt säästötilillä. 

Puolesta ja vastaan

Tilin seuraajien mielipiteet jakautuivat kahteen: joidenkin mielestä on mahtava idea, että lapsi oppii pienestä pitäen säästämään ja arvostamaan rahaa ja kovaa työtä.  

Useampi äidin puolustajista kertoi tehneensä töitä pienestä asti, mutta sen sijaan, että olisi saanut rahat omalle tililleen, joutui antamaan rahat vanhemmilleen. 

Toisten mielestä 7-vuotias on aivan liian pieni joutuakseen miettimään raha-asioita. “Miksi et antaisi lapsen olla ihan vaan lapsi, ja tehdä saman vasta sitten, kun hän on teini-ikäinen tai jotain sinne päin?” kysyi yksi seuraajista. 

Toiset äidin taktiikaa kyseenalaistavista seuraajista myös pohtivat, mitä tapahtuisi siinä tapauksessa, jos poika ei maksaisi omaa osuuttaan sähkölaskusta.

“Häneltä peritään varmaan korkoja”, yksi käyttäjistä kommentoi.  

Monen mielestä idea oli mainio, mutta vasta teini-ikäisen kanssa käytettäväksi. Toisten mielestä taas teini-ikäisenä voi olla jo liian myöhä. 

Mitä mieltä sinä olet äidin taktiikasta?

Lähde: vanguardia.com

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *