Kun äitikin halusi kylpeä vesilätäkössä

Kun äitikin halusi kylpeä vesilätäkössä

Kaupallinen yhteistyö: Partioaitta

Yhtenä päivänä satoi niin paljon, että vettä kertyi isoiksi lammikoiksi tiessä oleviin kuoppiin. Lapseni riemastui ja päätti alkaa hyppiä lammikossa, niin että kuravesi vain roiskui. “Jee, me ollaan melkein kuin kylpylässä!” hän hihkui.

Nautin katsellessani hänen hyppelyään, mutta seisoin monta metriä taaempana kädessäni suuri sateenvarjo. Sitten tuli tuulenpuuska ja tempaisi varjoni nurinpäin. Lapsestani se oli ratkiriemukasta, mutta minua harmitti rikkoutunut sateenvarjo ja se, että seisoa tönötin kylmissäni, kun lapseni piti hauskaa tässä niin kutsutussa kylpylässään. Miksei aikuisille ole tehty kunnollisia sateenkestäviä ulkoiluasuja, mietin mielessäni.

Pikaisen googlettelun jälkeen totesin, että kyllähän niitä sadeasuja löytyy aikuisillekin. Pelkoni siitä, että joutuisin kiskomaan ylleni olkaimelliset kurahousut jalkalenksuineen, osoittautui aiheettomaksi. Aikuisten sadeasut ovat jotakin ihan muuta kuin lapsilla. Ne kehtaa pukea päälleen, eikä kukaan edes arvaa niitä sadeasuiksi.

Nautitaan syksystä säästä huolimatta!

Partioaitan valikoima on muutenkin laaja, mutta sieltä löytyy myös vedenpitäviä ulkoiluasuja moneen makuun. Valikoimasta löytyy perinteisiä sadetakkeja ja ponchoja ja esimerkiksi parkatakkeja. Erityisen houkuttelevilta ja käteviltä vaikuttavat myös erilaiset kuoritakit ja kuorihousut, joissa osassa vesipilariarvo on jopa 20 000 mm. Vesipilariarvo kuvaa kankaan vedenpitävyyttä. Perinteinen sadetakki on hyvä valinta lyhyelle kävelymatkalle bussipysäkiltä työpaikalle tai vaikkapa hiekkalaatikon reunalla istuskeluun. Jos ulkoilussa tulee vähänkään kuuma, kannattaa suosia kuorivaatteita. Kuorivaate hengittää kosteutta pois toisin kuin perinteinen sadetakki, joka voi olla hyvinkin hiostava. Partioaitan sivuilta löytyy hyvä opas sopivan sadeasun valintaan.

Perinteinen sadetakki on hyvä valinta sellaiseen ulkoiluun, jossa ollaan paikallaan, eikä tule kuuma.

Sadesäähän ja kuraleikkeihin soveltuvia asuja löytyy usealta eri valmistajalta, kuten Fjällräven, Raiski, Tierra, Patagonia, Tretorn, Haglöfs. Erityisesti Raiskin kuoritakki voisi olla oma valintani. Takki on hengittävä, veden- ja tuulenpitävä ja soveltuu hyvin ulkoiluun. Näin äiti-ihmisenä pidän tärkeänä sitä, että tämän asun muodossa ja mitoituksessa sekä suunnittelussa on otettu huomioon kerrospukeutuminen ja omenavartaloiset naiset. Takin vesipilariarvo on 15 000 mm. Kuten useissa muissakin Partioaitan tuotteissa tälläkin takilla on Bluesign-sertifikaatti, joka on tekstiiliteollisuudessa käytössä oleva kestävyysstandardi.

Tretornin perinteiset sadehousut soveltuisivat taatusti lätäköissä hyppimiseen. Niitä voisivat käyttää isätkin, sillä malli on unisex. Tosin lenkkeilyyn ne olisivat varmasti liian hiostavat. Vesipilariarvo on 8000 mm.

Vaihtoehtoja on niin paljon, että on aika pistäytyä Partioaitassa myyjän juttusilla. Valintaan vaikuttavat paljolti se, missä ja mihin tarkoitukseen vaatetta käytetään. Kerron, että etsin ulkoiluasua, jolla voi hyppiä vesilätäköissä, mutta jota voi käyttää myös vaellusreissuilla ja kävelylenkeillä.

Kuoriasut ovat loistava valinta säällä kuin säällä.

Myyjä esittelee Patagonian takin ja housut. Tätä asua olenkin katsellut jo kotona Partioaitan nettisivuilta. Patagonian kuoritakki on vastuullisesti valmistettu ja sisältää paljon kierrätettyä materiaalia. Takissa on säädettävä huppu, vetoketjulliset tuuletusaukot kainaloissa, korkealle tuleva kaulus ja kaksi vetoketjullista taskua. Helmassa on nyörisäätö, hihansuissa tarranauhasäädöt. Takkia on saatavilla neljässä eri värissä ja vesipilariarvo on 20 000 mm. Patagonian kuorihousut on valmistettu kierrätetyistä materiaaleista. Housuissa on pitkät vetoketjut lahkeissa, mikä helpottaa pukemista ja riisumista. Kangas on vettä ja likaa hylkivää. Tämä asu saattaisi soveltua minun tarpeisiini.

Kuorivaatteiden säännöllinen ja oikeanlainen pesu ja hoito on tärkeää, jotta hengittävyys, vedenhylkivyys ja ihanteellinen toimivuus säilyvät. Kuorivaatteiden hoitamiseen löytyy hyvät vinkit Partioaitan nettisivuilta.

Pelkkä vettä pitävä ulkoiluasu ei riitä, vaan tarvitaan myös jotakin suojaamaan jalat kosteudelta. Partioaitasta löytyy laaja valikoima esimerkiksi vaellus- ja ulkoilukenkiä, jotka pitävät kosteutta. Kuralätäkköleikkeihin valitsisin kyllä mieluiten kumisaappaat. Liikkeessä on esillä ihanan värisiä Tretornin kumisaappaita. Ne ovat minun valintani.

Tretornin kumisaappaissa on herkulliset värit.

Kun päällä on kunnon vedenpitävä kuoriasu ja kumpparit, kelpaa tehdä vähän isompikin hyppy kuralätäkköön!

Teksti: Nanna

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.