Helpotusta arkeen kiitos.

Helpotusta arkeen kiitos.

Ajankäyttö on asennekysymys. On palattu arkeen, kuten edellisessä postauksessa kerroin. Kuuden koululaisen lukujärjestykset on jääkaapin ovessa, eteisessä seinällä on kalenteri, johon on merkitty minun keikkatyövuorot, puolison keikkareissut, lasten harrastukset, lääkärit, hammaslääkärit ja milloin kaikki lapset on meillä. Kaverisynttärit, arkiset sovitut tapaamiset, kokeet, vanhempainillat, omat muut menot. Ja parisuhdeaikaakin pitää olla. Huh huh.

Välillä itselläkin on pää pyörällä siitä jatkuvasta kulkemisesta ja kuskaamisesta mitä meillä niinä päivinä on kun kaikki lapset on kotona. Kaksi lapsista kuskataan autolla kouluun koska se on nopeampaa kuin bussimatka, ja toinen heistä on sen ikäinen että ei osaisi vielä bussilla edes mennä, matkalla on yksi vaihto. Kaksi lasta käy lähikoulussa. Kaksi taas muutaman kilometrin päässä, koska eivät halunneet vaihtaa koulua kun viime syksynä muutettiin. Toinen heistä kulkee mopoautollaan ja toinen siskon kyydissä tai bussilla. Nyt kun harrastusinto on taas nostanut päätään, on lisäksi alkanut harrastuksiin kuskaaminen.

assorted-color lear hanging decor

Itse teen tällä hetkellä pelkkiä yövuoroja, koska ne antavat päiviin joustoa ja pystyn hoitaa päivällä tarvittaessa asioita, kunhan nukun tarpeeksi. Puoliso muusikkona on siis arkisin kotona kuten olen kertonut, ja hänen työt on lähinnä viikonloppuisin, ainoastaan joulun alla on arjesta poissa enemmän kun on joulukiertue. Joinakin päivinä tuntuu että koko päivä on yhtä kuskaamista joka suuntaan. Ollaan aktiivisesti mietitty tapoja helpottaa arkea, jossa on ihan kiitettävästi asioita hoidettavana.

SIIVOUSPALVELU

Meillä käy siivouspalvelu joka toinen perjantai, aina lapsiviikon jälkeen. Kutsun lapsiviikoksi siis sitä viikkoa, kun meillä on kaikki lapset olleet kotona. Siivouspalvelu hoitaa meillä perussiivouksen ja en ole sekuntiakaan miettinyt onko se välttämätön, aion siitä pitää kiinni kynsin hampain. Ennen palvelun aloittamista tehtiin suunnitelma mitä tarvitsen ja mitä kuuluu perussiivoukseen. Korjataan yleensä vain tavarat oikeille paikoilleen, että siivoustyö olisi mahdollisimman sujuvaa. Tämä helpottaa huomattavasti lapsiperhe-arjessa ja suosittelen lämpimästi tätä kenelle tahansa. Erityispiirteisten lasten kanssa perussiivous voi olla joinakin päiviä täysin mahdoton yhtälö. Eikä sitä hankalaa päivää voi etukäteen ennustaa. Meillä siivouspalvelu hoitaa kaikki muut tilat paitsi makuuhuoneet. Lapset siivoaa edelleen huoneensa itse, ja me puolison kanssa meidän makkari vuorotellen. Omien huoneiden siivoukseen pienemmillä menee ihan tolkuttomasti aikaa ja sen takia se tehdään kerran viikossa. Kaikenlaista huseeraamista ja hommaa riittää sen kahden viikon aikana, ja mun lempparipäivä on se perjantai, kun näen siivouspalvelun auton tulossa meidän pihaan. Tähän saakka ollaan oltu aina kotona siivoojan ollessa meillä, eikä se ole ollut ollenkaan kiusallista, eikä mua ole nolottanut se että istun koneella ja hoidan muita asioita koneella sohvalla istuessa kun ammattilainen tekee työtään. Mun arvostus heitä kohtaan on pilvissä, ja oon valtavan kiitollinen siitä että tällainen palvelu on olemassa.

blue shopping cart on street during daytime

KAUPPAKASSI

Kauppaostokset hoidetaan Prisman kauppakassi-palvelulla, mikä helpottaa suunnattomasti. Ruokakassien kantaminen niska vääränä kotiin on yksi inhokkiasia arkena, puhumattakaan kärryjen kanssa kulkemisesta kaupassa. Voin istua kotona sohvalla ja keräillä tuotteet ostoskoriin, valita noutoajan ja maksan muutaman euron siitä että ajan kolmen minuutin matkan noutopisteeseen hakemaan laatikot. Kaiken lisäksi niitä ei tarvitse nostaa autoon edes itse, ja seison auton vieressä toimettomana katsomassa kun työntekijä nostaa ostokset autoon. No, ehkä mun ei joka minuutti tarvitse olla hyödyllinen, oon ajatellut. Näin se palvelu toimii ja maksan siitä että pääsen helpommalla. Vaihtoehtoisesti ruoat voi tilata myös suoraa kotiovelle.

Ruokien määrä tässä perheessä on aivan jäätävä. Perunamuusiin menee 4kg perunoita, maitoa n.25 litraa viikossa, kaikki muropaketit ostetaan super/hyper/mega/extrabig pakkauksina, jauhelihaa kastikkeeseen kilo ja sitä rataa. Paahtoleipää menee iltapalalla suunnilleen pussillinen kerralla. Meillä myös usein syö lasten kaverit välipalaa ja osa päivällistä. Jos on kavereita ruoka-aikana meillä niin kutsutaan aina heidätkin syömään. Mutta oli kavereita kylässä tai ei, ruokamenekki on iso. Onhan meillä iso perhe. Eli kyllä mä mieluummin kannan pahvilaatikot autosta sisälle kuin nostelen kassalla 25l maitoa kasseissa kärryihin ja kärryistä autoon, tai ramppaan jatkuvasti lähikaupassa hakemassa täyttöjä.

black marker on notebook

YHTEINEN KALENTERI Kirjataan kalenteriin siis jokaisen perheenjäsenen menot, että tapahtuisi mahdollisimman vähän unohduksia asioissa. Silti niitä kyllä tapahtuu. Mutta kalenteri on aivan ykkönen ja siitä hahmottaa heti päivän aikataulut. Kalenterin toimivuuden kanssa siis on ehdotonta se, että me ei miehen kanssa sovita mitään niin sanotusti “ominpäin”, vaan varmistetaan aina ensin että samalle päivälle ei ole päällekkäisiä menoja lapsiviikoilla. Kaikki pakolliset asiat hoidetaan luonnollisesti ensin ja niiden puitteissa sitten tapahtuu kaikki muu. Eli omat menot ja harrastukset, oli se mitä tahansa- tapahtuu niissä väleissä kun kalenteri näyttää tyhjää. Ei siis jätetä toisiamme yksin “selviytymään” jostain tilanteesta vaan sovitaan aikataulut. Joskus tämä tarkoittaa sitä, että omaa “turhaa” menoa pitää siirtää koska on päällekkäin esim. ruoanlaitto ja lasten kuskaamiset, ja se ei lapsiperheessä ole yksinkertaisesti meidän mielestä reilua että toinen pumppaa lihaksia sillävälin kun toinen kuskaa lapsia harrastuksiin ja samaan aikaan pitäisi olla muulle porukalle laittamassa ruokaa. Tämä vaatii epäitsekästä käytöstä, ja näin ei valitettavasti joka perheessä asiat toimi.

Lapsiperheissä on muutenkin monenlaisia tilanteita ilman mitään ylimääräistä säätöä, ja väsymys saa monella pinnan kiristymään. Siihen ei aina vaadita muutakuin pari keskenään kinastelevaa lasta, mikroon liian pitkäksi aikaa unohtunut korvikemaito joka kuohuu reunoista yli, huonosti nukkunut vanhempi ja koira joka järsii jonkun uusiin kenkiin reikiä olohuoneessa. Kuppi menee nurin, ja raivon määrä mikä sisällä nousee saattaa olla infernaalinen jos toinen tässä tilanteessa on juomassa essolla kahvia, tai pumppaa lihaksia salilla kolmatta tuntia. Toki joskus on ihan ansaittua, että toinen hoitaa hommat vaikkakin rimaa hipoen ja toinen saa rentoutua omissa puuhissaan ihan missä tahtoo, mutta tavaksi sitä ei kannata ottaa. Tyytymättömyys saattaa johtaa katkeruuteen ja jatkuvaan pettymykseen sisällä, mikä heijastuu parisuhteeseenkin. Ja tässä puhun nyt perheestä jossa on ne kaksi aikuista jakamassa vastuuta, yksinhuoltajaperheessä tilanne tietenkin on aivan eri. Se miten kukin helpottaa arkeaan, on jokaisen oma asia ja lähtökohdat erilaisia. Tässä kuitenkin nämä kolme asiaa mitkä itselläni tuli mieleen suurimpina helpotuksina meidän arjessa.


Ruuhkavuodet suosittelee

Siiri

Olen 33-vuotias uusperheen äiti Etelä-pohjanmaalta. Harrastuksena etsin pareja 7 lapsen sukille ja kokoan uusperhe-palapeliä yhdessä muusikkopuolison kanssa. Arkeamme värittää ADHD piirteet usealla perheenjäsenellä ja koira joka saa välillä itselläni kierrokset kohoamaan yhtä korkealle kuin mieheni ääni yltää. Elämä on kymmeniä helmi-viestejä viikossa, jatkuvasti pyörivä tiski-ja pyykkikone, keikkareissuja, musiikkia, organisointia ja yrittämistä hyvällä ja huonolla menestyksellä. Ja huulipunaa!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.