Miksi muiden lapset käyttäytyvät aina paremmin kuin omat?

Miksi muiden lapset käyttäytyvät aina paremmin kuin omat?
kuva: Allen Taylor

Teksti: Anna-Leena

Pelkoa siitä, että oma perhe on huonompi kuin muut, kokevat kaikenlaiset vanhemmat, kertoo yksinäisyystutkija Niina Junttila Hyväterveys-lehdessä. Junttilan mukaan vanhempien kokema suuri syyllisyys ja epävarmuus oman lapsen huonosta käytöksestä on yksi syy äitien yksinäisyyteen.  

Muiden lapset käyttäytyvät paremmin

Oletko joskus ollut lastenjuhlissa, perhekerhossa tai muskarissa ja posket häpeästä punaisena miettinyt miksi lapsesi käyttäytyvät selkeästi huonommin kuin muut? Ei huolta! Hyväterveys-lehden artikkelin mukaan erilaisten kyselytutkimusten tulokset osoittavat, että jopa 75 prosenttia äideistä on kokenut, että kaikkien muiden lapset käyttäytyvät paremmin kuin omat.

Pelko ja häpeä siitä, että vain omat lapset käyttäytyvät huonosti, kiukuttelevat tai ovat tottelemattomia, nostaa kynnystä lähteä julkisille paikoille lasten kanssa. Vanhemmat myös tuntevat monesti epäonnistuneensa, kun omat lapset käyttäytyvät huonommin kuin muut. Kun huono käytös julkisella paikalla on toistuvaa, saattaa vanhempi lopulta luovuttaa ja jäädä kotiin. Yksinäisyys kasvaa, jos ei uskalla lähteä kodin ulkopuolelle etsimään seuraa. Myös lapset jäävät ilman leikkiseuraa, jos vanhemmat eivät uskalla lähteä minnekään huonon käytöksen pelossa.

Kuva: Ryan Franco. Miksi muiden lapset ovat aina niin hyvällä tuulella ja meillä vain mökötetään?

Huono käytös saattaa ajaa yksinäisyyteen

Junttilan mukaan huoli siitä, että oma perhe on huonompi kuin muut on kaikenlaiset vanhempien pelko.  Myös vanhemman omat kokemukset kiusatuksi tulemisesta, näkymättömyydestä tai siitä, että jää porukan ulkopuolelle aiheuttavta pelkoa siitä, että sama toistuu omalle lapselle. 

Lasten käytös ei myöskään ole ainoa asia, joka aiheuttaa vanhemmille paineita tai huonommuuden tunteita. Myös esimerkiksi lasten vaatetus saattaa aiheuttaa venhemmille paineita. Ovatko lapseni yhtä trendikkäästi puettuja kuin kaikki muut? Miksi muilla tuntuu aina olevan viimeisen päälle merkkivaatteita ja meillä mennään markettivetimissä? Miksi muiden lasten vaatteet on aina puhtaat ja siistit ja meidän vaatteissa tuntuu näkyvän päivän menu?

Kotiin jääminen ei kannata

Itsensä ruoskiminen ja muihin vertailu ei johda mihinkään muuhun, kuin pahaan mieleen. On tärkeää muistaa, että jos 75% äideistä kokee, että omat lapset käyttäytyvät huonommin, se ei hyvin todennäköisesti pidä paikkaansa. Kotiin jääminen ei myöskään ole pidemmän päälle kannattava ratkaisu, sillä lapsille on vaikeaa opettaa, kuinka julkisilla paikoilla tulisi toimia, jos he eivät koskaan saa harjoitella.

– Vanhemmat tarvitsevat valtavasti lisää itsemyötätuntoa ja sen sietämistä, että ei ole täydellistä, Junttila huomauttaa.

Hyväterveys-lehden artikkeli on ilmestynyt alun perin Vauva.fi:ssä.

Lähde: Hyväterveys.fi

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *