Oma aika ruuhkavuosien keskellä: kun vuorokaudessa on liian vähän tunteja

Oma aika ruuhkavuosien keskellä: kun vuorokaudessa on liian vähän tunteja

Teksti: Anna-Leena

Mitä oma aika tarkoittaa sinulle? Tarkoittaako se viikonlopun mittaista reissua ilman perhettä, omaa harrastusta vai ehkä pitkää suihkua tai kupillista kahvia ilman keskeytyksiä?

Siitä hetkestä alkaen, kun tulevat vanhemmat ilmoittavat odottavansa lasta, aletaan heitä muistuttamaan oman ajan tärkeydestä. Ihmiset ovat erilaisia ja siinä missä yksi tarvitsee useamman vuorokauden mittaisen eron perheestään ladatakseen akkuja, toisesta pitkä ero saattaa tuntua tarpeettomalta tai jopa ahdistavalta. Pelkkä kävelylenkki tai yksin saunassa käyminen saattaa tällaisessa tapauksessa tuntua aivan riittävältä omalta ajalta.

Kuuntele itseäsi

Vaikka vanhempi olisi tyytyväinen elämäänsä, eikä kaipaisi pois perheensä luota, saattavat ulkopuolisten kommentit luoda paineita ja tunteen siitä, että jokaisen on lähdettävä pois tasaisin väliajoin viettämään omaa aikaa, halusi tai ei. Kenenkään ei pitäisi joutua poistumaan kotoa omien lastensa luota vain siksi, että siihen ulkopuolelta painostetaan. Kenenkään ei myöskään pitäisi joutua hautaamaan omia toiveitaan ja unelmiaan vain siksi, että on päättänyt perustaa perheen. 

Kuinka löytää tasapaino ruuhkavuosien keskellä

Kun tiskivuoret hipovat kattoa ja puhtaita sukkia ei enää ole laatikoissa, se että joku neuvoo hidastamaan ja nukkumaan silloin, kun vauvakin nukkuu, saattaa tuntua lähinnä huonolta vitsiltä. Vanhempia painostetaan tekemään pitkää päivää, mutta samalla pitäisi olla läsnä kotona. Kun iltapäivän tunteihin kasaantuvat lasten harrastukset, ruoanlaitto ja kotiläksyt, ovat ruuhkavuosien ainekset koossa. Kuinka ihmeessä suoriutua kaikista velvollisuuksista ja löytää vielä aikaa itselleen tai parisuhteelle?

Oma aika saattaa myös aiheuttaa riitoja kumppanien välillä. Kuinka oma aika määritellään? Lasketaanko työmatka omaksi ajaksi? Onko kotiäidin kahvitauko omaa aikaa? Myös se, että vain toisella on oma harrastus, kun taas toinen siirtää omia menojaan jatkuvasti perheen aikataulujen mukaan, saattaa pidemmän päälle aiheuttaa mielipahaa ja riitaa.

Omaa aikaa voi olla kotonakin

Yle-uutissivuston artikkelissa Mannerheimin lastensuojeluliiton vanhempainpuhelimen päivystysohjaaja Maarita Kettunen neuvoo kiireisiä vanhempia löysäämään tavoitteissaan. Kettunen myös muistuttaa, että omaa aikaa varten ei tarvitse aina lähteä jonnekkin, vaan sitä voi olla kotonakin. Puolikin tuntia aikaa, jolloin kukaan ei sinua tarvitse, tekee ihmeitä.

Muistilista

  1. Mieti, mitä oma aika sinulle tarkoittaa.
  2. Jos perheessä on kaksi aikuista, keskustele tarpeistasi kumppanisi kanssa.
  3. Sopikaa molempien omasta ajasta ja kirjatkaa se tarvittaessa ylös perhekalenteriin. Jo puolituntia tekee ihmeitä.
  4. Omaa aikaa varten ei tarvitse lähteä jonnekin, vaan sitä voi olla kotonakin.
  5. Muista, että ihmiset ovat erilaisia. Älä kuuntele ulkopuolisten neuvoja, vaan omia tarpeitasi. Jos et halua poistua vauvakuplasta, jää kotiin. Jos tarvitset omaa aikaa, yritä löytää pieniä omia hetkiä, jotka auttavat sinua jaksamaan arjessa.

Kuinka sinä otat omaa aikaa arjessa?

Lähde: Yle.fi

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *