Kyselytutkimus paljastaa: lasten hoitaminen kotona on rankempaa kuin töissä käyminen

Kyselytutkimus paljastaa: lasten hoitaminen kotona on rankempaa kuin töissä käyminen
Kuva: Nubelson Fernandes

Teksti: Anna-Leena

Lasten syntymä yksi maailman suurimmista ihmeistä. Totuus kuitenkin on, että kukaan ei täysin tiedä mihin on ryhtymässä, ennen kun lapset syntyvät. Kun vauva vihdoin syntyy, alkaa vanhempien elämässä uusi luku, joka hyvin todennäköisesti on täysin erilainen kun vanhemmat olivat päässään maalailleet. Tutkimuksesta uutisoi espanjalainen bebésymás-sivusto.

Vanhemmuus on kovaa työtä

Brittiläisen Aveeno Baby yrityksen kyselytutkimukseen osallistui 1.500 vanhempaa. Tulosten mukaan puolet vanhemmista koki, että vanhemmuus on “kovaa työtä”. Kolmannes piti kotiin lapsen kanssa jäämistä erityisen rankkana. 

Vaikka odotukset ja todellisuus eivät aina kohtaa, suurin osa tutkimukseen osallistuneista vanhemmista myönsi kuitenkin vanhemmuuden tarjoavan myös rajatonta rakkautta. 

Kuinka tuoreet vanhemmat kokevat vauvanhoidon?

Kun vauva syntyy, koko perheen elämä muuttuu täysin- ja niin myös vanhempien tarpeet ja huolet. Vaikka vanhempien vaisto johdatteleekin hyvin pitkälti kasvatusta, tulee vastaan tilanteita, joissa vanhemmat eivät yksinkertaisesti tiedä kuinka toimia. 

Aveeno Baby päätti suorittaa kyselututkimuksen nähdäkseen kuinka tuoreet vanhemmat kokivat elämänsä ennen ja jälkeen lapsen syntymän. Tulokset osoittavat, että vaikka vanhemmuus voi joskus olla haastavaa, se mitä vanhemmuus ja lapset antavat on sen arvoista. 

Tutkimustulokset

Asioita joita tuoreet vanhemmat ikävöivät:

Vessassa yksin käyminen (38%) Molemmilla käsillä syöminen (33%), parisuhdeaika (28%), teekupin loppuun nauttiminen (22%), ja lasin viiniä nauttiminen (13%).

17% vanhemmista kärsi kroonisesta selkäkivusta. 39% tuntee jatkuvasti olonsa väsyneeksi. 

Vanhemmilta myös kysyttiin millainen kuva vanhemmuudesta heillä oli ennen lapsen syntymää, ja vastaako vanhemmuus heidän odotuksiaan. Suuri osa vanhemmista vastasi, että vanhemmuus oli hyvin erilaista kuin he olivat kuvitelleet. Suurimpia haasteita oli imetys, kotityöt ja vauvan kanssa kotoa pois lähteminen. 

25% äideistä myönsi, että imetys oli haastavampaa kuin he olivat kuvitelleet. 

43% Koki vauvan kanssa kotoa pois lähtemisen yllättävän vaikeana. 

Brittivanhemmista 27% oli huolissaan lapsensa kehityksestä, 22% ruokavaliosta ja 9% unirytmeistä. Tutkimuksessa esiin tulleet huolenaiheet tuntuivat olevan erittäin universaaleja.  

55% tutkimukseen osallistuneista henkilöistä kokee, että kasvatus on kovaa työtä. 20% kokee sen erittäin kovana työnä. Melkein neljännes myönsi kokeneensa paineita sosiaalisen median kautta välittyvän “täydellisen vanhemman” illuusion vuoksi. 

Kotiin jääminen haastavampaa

Tutkimuksen viimeinen osio koski kotivanhemmuutta. 

31% myönsi, ettei olisi koskaan kuvitellut, että kotiin lapsen kanssa jääminen voisi olla haastavampaa kuin töissä käyminen.  

Oli miten oli, niin kotivanhemmat kuin kodin ja töiden välillä palloittelvat vanhemmat olivat yhtä mieltä siitä, että vaikka vanhemmuus on joskus haastavaa, lapsen rakkaus on jokaisen harmaan hiuksen väärti. 

Lähde: bebesymas.com

Ruuhkavuodet toimitus

One thought on “Kyselytutkimus paljastaa: lasten hoitaminen kotona on rankempaa kuin töissä käyminen

  1. Kyllä tähän samaistun. Etenkin näin korona aikaan. Henkisesti ja fyysisesti rankkaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *