Maitohampaat ja niiden hoito: kaikki mitä sinun tulee tietää vauvan hampaista

Maitohampaat ja niiden hoito: kaikki mitä sinun tulee tietää vauvan hampaista
Kuva: Danie Franco

Teksti: Anna-Leena

Ensimmäisiä maitohampaita tehdään usein pitkään ja hartaudella. Kun lapsi 4 kuukauden iässä kuolaa, vie nyrkkejä suuhunsa ja hulinoi öisin, vanhemmat epäilevät monesti syypääksi hampaita. Ensimmäinen maitohammas puhkeaakin yleensä 4-8 kuukauden iässä. Kaikki 20 maitohammasta ovat yleensä kasvaneet paikoilleen 3 vuoden ikään mennessä. Myös vauvan hampaat kaipaavat päivittäistä huolenpitoa.

Maitohampaista huolehtimatta jättäminen voi vaikuttaa merkittävästi suun terveyteen ja yleiseen hyvinvointiin aina lapsuudesta aikuisikään saakka, selviää oralB-sivustolta. Hampaat ovat tärkeitä pureskelun, hymyilyn ja puhumisen opettelussa, mutta ne myös auttavat pitämään leuan oikeassa asennossa rautahampaiden kasvaessa ikenien alla. Maitohampaat tekevät myös tilaa myöhemmin puhkeaville rautahampaille.

Ensimmäiset harjailut

Uusien hampaiden puhkeaminen voi aiheuttaa kipua ja arkuutta ikenissä. Tämä saattaa ilmetä vauvalla itkuisuutena ja kiukkuisuutena.  

Kuva: Ema Studios. Uusien hampaiden puhkeaminen voi aiheuttaa kipua ja arkuutta ikenissä.

Hampaiden harjaaminen aloitetaan heti kun ensimmäinen hammas ilmestyy suuhun, sillä karies voi saada alkunsa heti hampaiden puhjettua. Vanhemman tai huoltajan tulisi harjata hampaat 24 kuukauden ikään saakka turvallisuussyistä. On erittäin suositeltavaa, että aikuinen harjaa lapsen hampaat 7. ikävuoteen saakka.

Kuinka hampaat tulisi harjata?

Hampaat tulisi pestä kaksi kertaa päivässä ja toisen harjauskerran tulisi olla illalla juuri ennen nukkumaanmenoa. Harjaa lapsen hampaat hellävaraisella lasten  hammasharjalla, jossa on ripaus fluorihammastahnaa. Kolmivuotiaasta alkaen harjaamiseen voi käyttää myös sähköhammasharjaa.

Milloin lapsesi pitäisi käydä hammaslääkärillä?

Ensimmäisen hammaslääkärikäynnin tulisi tapahtua ennen lapsen ensimmäistä syntymäpäivää. Hammaslääkärissä voi kuitenkin käydä jo ensimmäisen hampaan ilmestyessä.

Lähde: oralb.fi

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *