THL: Joka neljäs poika ja lähes joka viides tyttö on vähintään ylipainoinen

THL: Joka neljäs poika ja lähes joka viides tyttö on vähintään ylipainoinen
Kuva: Tyson

Teksti: Anna-Leena

THL:n Lasten ja nuorten ylipaino ja lihavuus-tilastoraportti paljastaa, että ylipainon yleisyydessä on selviä alueellisia eroja. Myös sukupuolierot ovat selkeästi havaittavissa: lihavuus on pojilla kaksi-kolme kertaa yleisempää kuin tytöillä. Ylipaino ja lihavuus ovat yleisempiä kouluikäisillä kuin alle kouluikäisillä. Asiasta uutisoi aiemmin Yle.fi.

Miksi lasten ylipaino on yleistynyt?

Lasten -ja nuorten ylipainon yleisyys on kaksin-kolminkertaistunut viimeisten vuosikymmenten aikana ja jo useampi kuin joka neljäs 2–16 -vuotias poika ja lähes joka viides samanikäinen tyttö on vähintään ylipainoinen.

Vaikka lihavuuden taustalla on useita eri tekijöitä, ylivoimaisesti suurin syy on ruokaympäristön muutoksissa, kertoo THL:n kehittämispäällikkö Päivi Mäki Yle-sivuston uutisessa. Sokeria ja rasvaa on yksinkertaisesti saatavilla aiempaa enemmän. Pakkauskoot ovat muuttuneet suuremmaksi, mutta myös hinta saattaa vaikuttaa valintaan: esimerkiksi suuren limpparipullon ostaminen voi tulla edullisemmaksi kuin pienen tölkin.

Myös elintavoilla ja elinympäristöllä on lihavuuden synnyssä ratkaiseva vaikutus. Vaikka nykylapset harrastavat liikuntaa, arjessa tapahtuva liikkuminen on vähentynyt huomattavasti. 

THL:n Lasten ja nuorten ylipaino ja lihavuus-raportin keskeisiä tietoja:

  • Vähintään ylipainoisia oli 27 prosenttia 2–16- vuotiaista pojista ja 17 prosenttia tytöistä
  • Vähintään ylipainoiseksi määritellään lapset ja nuoret, joiden aikuisen painoindeksiä vastaava luku ISO-BMI on 25kg/m² tai enemmän
  • Lihavaksi taas määritellään lapsi tai nuori, jonka ISO-BMI on 30kg/m² tai enemmän
  • Ylipaino ja lihavuus oli yleisempää pojilla kaikissa ikäluokissa. Tarkkaa syytä tähän ei tiedetä
  • Ylipaino ja lihavuus olivat kouluikäisillä yleisempiä kuin alle kouluikäisillä
  • Lasten ylipainon taustalla on useita, sekä yksilöllisiä että yhteiskunnallisia, tekijöitä

Ylipainoisuus selvästi yleisempää maaseudulla

Tuore tilasto osoittaa selkeitä eroja lasten ja nuorten ylipainoisuudelle ja lihavuudelle eri sairaanhoitopiireittäin ja kunnittain. Lasten ja nuorten ylipainoisuus ja lihavuus ovat yleisempiä maaseudulla kuin kaupungeissa. Tähän on vaikeaa löytää selvää syytä, mutta muun muassa sosioekonomisten tekijöiden, kuten vanhempien koulutustason, on arveltu vaikuttavan lasten elintapoihin.

Kuinka ylipaino voi vaikuttaa lapsen ja nuoren elämään?

Tutkimusten mukaan ylipaino ja lihavuus ovat yhteydessä lapsen sekä fyysiseen että psykososiaaliseen terveyteen ja hyvinvointiin, muistuttaa Mäki yle-sivuston uutisessa. On myös tavallista, että lapsen ja nuoren lihavuus tai ylipaino jatkuu aikuisuudessa. Lihavista nuorista noin 80% on lihavia myös aikuisena.

Ylipainoisilla lapsilla on todettu kohonnutta verenpainetta tai poikkeuksia veren rasva-arvoissa, sokeriaineenvaihdunnan häiriöitä. Myös riski valtimosairauksiin on suurempi. On kuitenkin lohduttavaa tietää, että jos lihava lapsi on normaalipainoinen aikuisena, riski valtimosairauksiin ei ole sen suurempi kuin ihmisellä, joka on ollut aina normaalipainoinen.

Kuinka lasten ylipainoa voidaan estää?

Lihavuuden ehkäisemisen sijaan olisi tärkeää keskittyä terveellisten elintapojen edistämiseen. Kotona vallitsevien elintapojen tärkeys on yksi suurimmista riskitekijöistä, sillä elintavat alkavat muodostua varhain lapsuudessa ja lapsi ottaa mallia vanhempiensa tavoista. Koska lapsi viettää ison osan päivästä varhaiskasvatuksessa tai koulussa, myös niillä on iso rooli terveyskasvatuksessa.

Mäen mukaan lasten, nuorten ja perheiden terveellisten elintapojen edistämiseksi tarvitaan myös terveyttä edistäviä päätöksiä, kuten lapsille suunnattujen epäterveellisten elintarvikkeiden markkinoinnin rajoittamista. Mäki myös painottaa somevaikuttajien roolia lasten ja nuorten esikuvina, ja toivoo, että “he esittelisivät vettä janojuomana ja terveellisiä elintapoja”.

Lähde: Yle.fi

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *