Etkai sinäkin laita näitä astioita mikroon?

Etkai sinäkin laita näitä astioita mikroon?
Kuva: JOSBRA design

Teksti: Anna-Leena

Mikroaaltouuni on kodinkone jota käytetään useassa kotitaloudessa päivittäin. Mikro on kätevä esimerkiksi ruokien lämmittämiseen tai pakastemarjojen sulattamiseen, mutta moni unohtaa mikroa käyttäessään nämä perussäännöt. Tiedätkö sinä, mitä astioita mikroon ei kannatta laittaa?

Moni tietää, että kulta- tai metallivärillä koristellut astiat eivät sovellu mikroaaltouuniin, sillä metalliset väriaineet saattavat heijastaa mikroaaltoja. On kuitenkin olemassa monia muitakin astioita, joita ei suositella laitettavaksi mikroon. 

Kuva: Bryce Koch. Moni tietää, että kulta- tai metallivärillä koristellut astiat eivät sovellu mikroaaltouuniin, sillä metalliset väriaineet saattavat heijastaa mikroaaltoja.

Varovasti vanhojen astioiden kanssa

Tiesitkö, että tietynikäisiä Arabian astioita ei suositella laittettavaksi mikroon ollenkaan, sillä mikro särkee niiden lasitteen?

Iltasanomien uutisessa kerrotaan, että Arabian astiastoja tehtiin aiemmin erilaisesta materiaalista kuin nykyisin. Arabian astiastoista kaikki 70-luvulta taaksepäin ovat fajanssia. Fajanssiastiat kestävät hyvin tasaisen uunin lämmön, mutta ne eivät kestä mikroaaltouunin kaltaista lämpöä tai lämpötilanvaihtelua, joka tulee vain yhdestä suunnasta.

Ei muoviastioita mikroon

Kemikaaliasiantuntija Terhi Uusitalo huomauttaa Kodinkuvalehdessä, että vaikka muoviastioissa on kätevä säilyttää ruokia, niitä ei kannata laittaa mikroon, sillä muovissa on lisäaineita, joista vapautuu lämmetessä kemikaaleja. Ruoka on turvallisempaa lämmittää posliiniastiassa.

Myös styroksiset take away -rasiat, muoviset jogurttipurkit ja kertakäyttöastiat sulavat mikron kuumuudessa. Muovisista purkeista erittyy myrkkyjä, jotka imeytyvät ruokaan. 

Kuva: Rick Barrett. Styroksiset take away -rasiat, muoviset jogurttipurkit ja kertakäyttöastiat sulavat mikron kuumuudessa

Mikronkestävä-merkki tai ”microwave safe” –teksti paljastaa, kestääkö astia mikrossa lämmittämistä. Naarmuuntunutta muoviastiaa ei kuitenkaan tulisi laittaa mikroon, vaikka siinä olisikin mikronkestävä-merkki.

Paperipusseissa piilee vaara

Haluatko lämmittää kaupasta ostamasi riisipiirakan tai pasteijan nopeasti mikrossa? Muista, kuitenkin että paperipussia ei koskaan saa laittaa mikroon. Paperipussit ovat herkästi syttyviä, ja niistä höyrystyvät myrkyt voivat syttyä kovassa kuumuudessa hyvinkin nopeasti.

Lähteet:

beko.com

kodinkuvalehti.fi

iltalehti.fi

mtvuutiset.fi

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *