Näitä astioita ei kannata laittaa mikroon

Kuva: JOSBRA design

Kuinka helppoa onkaan lämmittää eilisen päivän jämiä mikrossa! Ruoka lautaselle, lautanen mikroon ja parin minuutin kuluttua istut jo pöydässä syömässä. Mikroaaltouuni on kodinkone jota käytetään useassa kotitaloudessa päivittäin. Vaikka mikro on kätevä apuri, kaikkia astioita ei mikroon kannata laittaa. Tiedätkö sinä, millaiset astiat eivät sovellu mikrossa lämmitettäviksi?

”Ruokavälineitä ei koskaan laiteta mikroon!”, opettavat vanhemmat lapselleen, kun tämä alkaa käyttää mikroa itsenäisesti. Moni tietää myös, että astiat joissa on kultaisia- tai metallivärisiä koristeluita eivät sovellu mikroaaltouuniin. On kuitenkin olemassa monia muitakin astioita, joita ei suositella laitettavaksi mikroon. 

Kuva: Bryce Koch. Moni tietää, että kultaisia- tai metallivärisiä koristeita sisältäviä astioita ei saa laittaa mikroon.

Varovasti vanhojen astioiden kanssa

Monen astiakaapistaa löytyy kirpparilta haalittuja -tai perinnöksi saatuja vanhoja astioita. Vanhojen astioiden kanssa kannattaa olla varovainen, sillä mikron kuumuus särkee helposti niiden pinnalla olevan lasitteen. Ilta-Sanomien uutisessa muistutetaan, että esimerkiksi Arabian astiastojen materiaali oli aiemmin erilainen kuin nykyisin. Ennen 70-lukua tehdyt astiat on valmistettu fajassista, joka kestää hyvin uunin tasaisen lämmön, mutta ei tykkää mikroaaltouunin kaltaisesta, vain yhdestä suunnasta tulevasta lämmöstä, uutisessa huomautetaan.

Tarkkana muoviastioiden kanssa

Myös muoviastioiden kanssa tulee olla tarkkana. Kemikaaliasiantuntija Terhi Uusitalo muistuttaa Kodin Kuvalehdessä, että muoviastioissa on lisäaineita, joista vapautuu lämmetessä kemikaaleja. Kaikki muoviastiat eivät tästä syystä sovellu mikroon. Jos muoviastian alkuperä -ja soveltuvuus mikroon arvelluttaa, on turvallisempi valinta lasista tai posliinista valmistettu astia. Hyvä tapa selvittää soveltuuko astia mikroaaltouunissa lämmitämiseen on tarkastaa löytyykö sen pohjasta ”mikronkestävä” -tai ”microwave safe/proof” –teksti, huomautetaan Kuluttaja-sivustolla. Muistathan kuitenkin, että naarmuuntunutta muoviastiaa ei kannata laittaa mikroon, vaikka se alunperin soveltuisikin mikrossa lämmitettäväksi.

Kuva: Rick Barrett. Styroksiset take away -rasiat, paperipussit ja kertakäyttöastiat kannattaa pitää kaukana mikron kuumuudesta.

Ei kertakäyttöastioita mikroon

Myös kaikenlaiset kertakäyttöastiat, alumiinifoliosta tehdyt vuoat ja take away -rasiat on hyvä pitää poissa mikrosta, muistutetaan Huffpost-sivuston artikkelissa. Jos jääkaapista löytyy eilisen jämiä, ne kannattaa suosiolla lämmittää mikroon soveltuvassa tarjoiluastiassa. Myöskään paperipusseja ei tulisi sivuston mukaan laittaa mikroon, sillä paperi voi syttyä helposti. Jos siis haluat lämmittää kaupasta ostamasi korvapuustin nopeasti mikrossa, muista ottaa se pois paperipussista ennen lämmittämistä.

Onko mikro sinun mielestäsi tärkeä helpotus lapsiperheen arjessa vai pelkkä tilaa vievä turhake keittiössä?

Teksti: Anna-Leena

Ei vielä kommentteja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.