Ärsyttää, turvottaa ja itkettää: tunnista PMS-oireet

Ärsyttää, turvottaa ja itkettää: tunnista PMS-oireet
Kuva: Ava Sol

PMS eli Premenstruaalioireyhtymällä tarkoitetaan kuukautiskierron lopulla toistuvasti esiintyviä psyykkisiä ja fyysisiä oireita, jotka haittaavat normaalia elämää. Lieviä oireita esiintyy ennen kuukautisia lähes kaikilla naisilla, mutta varsinaisen PMS:n esiintyvyydeksi on arvioitu noin 20–30 %, kerrotaan terveykirjasto-sivustolla. Tyypillisintä oireilu on 30–45-vuotiailla.

Vaikka PMS:n perimmäinen syy on tuntematon, tiedetään että se liittyy säännölliseen kuukautiskiertoon ja häviää vaihdevuosien alettua. Normaaliin munasarjatoimintaan liittyvien hormonitasojen muutoksien arvellaan jostain syystä aiheuttavan poikkeavia vasteita keskushermostossa.  Keskushermoston välittäjäaineilla, kuten serotoniinilla, on ilmeisesti osuutta oireiden synnyssä. PMS-diagnoosi perustuu oireiden esiintymiseen kuukautiskierron aikana. Oireyhtymän tunnistaminen helpottuu, kun oireet kirjataan oirepäiväkirjaan. 

PMS-oireet

PMS-oireet ilmestyvät kuukautiskierron loppupuolella, yleensä muutamasta päivästä viikkoon ennen kuukautisvuodon alkua ja helpottavat kolmen–neljän päivän kuluessa kuukautisten alkamisesta. Oireet jakaantyvat psyykkisiin ja fyysisiin oireisiin. Tavallisimmat psyykkiset oireet ovat ärtyneisyys, masentuneisuus ja itkuherkkyys. Joillakin esiintyy myös unettomuutta ja keskittymisvaikeutta. Fyysisiä oireita ovat rintojen arkuus -ja turpoaminen, yleinen turvotus ja päänsärky. Oirekuva ei ole aina sama, vaan se voi vaihdella kierrosta toiseen.

Diagnoosi

Taudin toteamiseksi tärkeintä on tunnistaa oireet ja yhdistää ne kuukautiskierron vaiheeseen. Oireiden esiintymistä kannattaa tarkkailla useamman kuukautiskierron ajan ja kirjata oireet ylös ns. oirepäiväkirjaan. Koska PMS-oireiden syynä ei ole hormonaalinen häiriö, ei laboratoriotutkimuksia tarvita.

Itsehoito

PMS-oireiden aikaan on hyvä pitää erityisen hyvää huolta omasta hyvinvoinnista syömällä kevyemmin ja lepäämällä riittävästi. Kahvin ja alkoholin välttäminen ennen kuukautisia on hyväksi. Yleistä turvotusta taas voi vähentää rajoittamalla suolan käyttöä. Jotkut kokevat saaneensa apua akupunktiosta.

Riittävä kalsiumin ja D-vitamiinin saanti sekä joidenkin tutkimusten mukaan myös B6-vitamiini ja magnesium lievittävät PMS-oireita. Tulehduskipulääkkeet (esim. ibuprofeeni) tai parasetamoli helpottavat päänsärkyä, lihassärkyjä ja rintojen arkuutta.

Milloin lääkäriin

Lääkehoitoa voidaan kokeilla, jos haitalliset oireet eivät pysy kurissa kotihoidolla. Ennen lääkärin vastaanotolle menoa on tärkeää kirjata ylös eri oireiden esiintyvyys suhteessa kuukautisvuotoon. PMS-oirepäiväkirjaan tulisi merkitä oireet ja vuotopäivät kuukauden päivien mukaisesti. Oirepäiväkirjaa kannattaa pitää vähintään kahden kuukautiskierron ajan. Tulostettavan oirepäivakirjan löydät tästä.

Jos oireet eivät noudata selvästi kuukautiskiertoa tai ovat jotenkin epätyypillisiä, on tärkeää varmistaa, ettei taustalla ole kilpirauhasen vajaatoimintaa, anemiaa tai alkavaa menopaussia. Jos voimakkain PMS-oire on rintojen kipuilu, kannattaa harkita rintojen kaikukuvausta tai mammografiaa.

Voiko PMS-oireita helpottaa lääkkeillä?

Kovin tehokasta lääkettä ei ole toistaiseksi löytynyt, mutta PMS-oireiden hoitona voidaan kokeilla hormonaalista yhdistelmäehkäisyä, jonka avulla kuukautiskierron hormonitasot voidaan pitää vakaana ja harventaa kuukautisia. Myös hormonikierukasta ja niin sanotusta syklisestä keltarauhashormonista näyttäisi olevan apua joissakin tapauksissa. Niille naisille, joille hormonaalinen valmiste ei sovi tai oireet ovat hyvin voimakkaat, voidaan käyttää serotoniinin aineenvaihduntaan vaikuttavaa mielialalääkettä pienenä annoksena kuukautiskierron lopussa tai jatkuvasti käytettynä. Tulehduskipulääkkeillä voidaan lievittää särkyjä.

Vaikka itse PMS-oireyhtymää ei voi ehkäistä, oireiden voimakkuutta voi lievittää pitämällä huolta hyvästä yleiskunnosta ja terveellisestä ravinnosta.

Lähteet:

Terveyskirjasto.fi

Duodecimlehti.fi

Mehiläinen.fi

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *