Särkylääkettä vai ei? Näin hoidat lapsen kipua

Särkylääkettä vai ei? Näin hoidat lapsen kipua
Kuva: Picsea

Teksti: Anna-Leena

Pienen lapsen kivun tunnistaminen ja paikantaminen on usein haastavaa. Kun lapsi ei osaa vielä ilmaista, mistä paha olo johtuu, voi olla vaikea erottaa kipua muusta epämukavuudesta. Vaikka lapsi ei osaisi vielä sanoittaa kipua, usein itkun sävy kielii siitä, onko kyse kivusta vai jostain muusta. 

Lääkettä selkeään kipuun

Lapsen lievää kipua tulisi yrittää hoitaa ensisijaisesti lääkkeettömillä keinoilla. Jos niistä ei kuitenkaan ole apua ja kipu haittaa lapsen normaalia toimintaa, sitä on syytä hoitaa. Itsehoitoapteekki-sivustolla muistutetaan, että kun kivulle on joku selkeä syy, kuten hampaiden puhkeaminen tai rokotusreaktio ja lapsi on perusterve, on kipulääkkeen käyttö kohtuullisen turvallista.

Kuva: Marcos Paulo Prado. Kun kivulle on joku selkeä syy, kuten hampaiden puhkeaminen tai rokotusreaktio ja lapsi on perusterve, on kipulääkkeen käyttö kohtuullisen turvallista.

Jos esimerkiksi lapsi on kärsinyt korvatulehduskierteestä ja herää yöllä itkemään, syynä on todennäköisesti korvakipu. Itsehoitoapteekki-sivustolla kerrotaan, että lapselle voi tällaisissa tapauksissa antaa kipulääkettä tai korvapuudutetta, mutta seuraavana päivänä on käytävä lääkärissä varmistamassa kivun syy.

 Alle kolmikuisen lapsen kipua ei tule hoitaa lääkkeillä omin päin. Puolivuotiaasta lähtien lapsella on käytössä samat lääkkeet kuin aikuisellakin. Ripuloivalle tai oksentelevalle lapselle ei kuitenkaan tulisi antaa tulehduskipulääkettä. Lapsi on aina syytä viedä lääkäriin, jos kipu pitkittyy, tai sille ei löydy selkeää syytä tai jos lapsen yleisvointi heikkenee. 

Mitä jos lapsi oksentaa lääkkeen? 

Oksentamisessa tai pulauttamisessa pätee puolen tunnin sääntö: mikäli lapsi oksentaa tai pulauttaa puolen tunnin kuluessa lääkkeen ottamisen jälkeen voi lääkeannoksen uusia yhden kerran, neuvotaan terveyskylä-sivustolla.  Annosta ei uusita, jos lääkkeen oton ja oksentamisen välillä on pidempi aika kuin puoli tuntia. Oksentamisen jälkeen on hyvä odottaa puoli tuntia, ennen kuin antaa lääkkeen uudelleen pienen nestemäärän kera.

Lähteet:

itsehoitoapteekki.fi

terveyskylä.fi

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *