HS: Rokottamattomien raskaana olevien vaikeat korona­­infektiot ovat johtaneet Suomessa jo useiden äitien ja vasta­syntyneiden teho­hoitoon

HS: Rokottamattomien raskaana olevien vaikeat korona­­infektiot ovat johtaneet Suomessa jo useiden äitien ja vasta­syntyneiden teho­hoitoon
Kuva: CDC

Teksti: Anna-Leena

Viruksen deltamuunnos voi aiheuttaa raskaana oleville vaikeamman taudinkuvan kuin aikaisemmat virusmuunnokset. Ruuhkavuodet uutisoi elokuussa THL:n uudistetusta suosituksesta koskien raskaana olevien rokotuksia.

Nyt Helsingin Sanomien uutinen varoittaa huolestuttavasta ilmiöstä: rokottamattomien raskaana olevien vaikeat koronavirusinfektiot ovat johtaneet jo useiden äitien ja vastasyntyneiden tehohoitoon Suomessa.

THL painottaa rokotuksen ottamisen tärkeyttä, jos raskaana oleva kuuluu riskiryhmään tai jos raskaana olevalla on suurentunut riski altistua koronavirustartunnalle esimerkiksi työssään.

Raskaana olevilla suurempi riski

THL:n mukaan raskaudenaikaiset muutokset kehossa lisäävät odottavan äidin riskiä sairastua vakavasti. Raskauden aikana saatu koronavirus­infektio voi myös lisätä ennenaikaisen synnytyksen todennäköisyyttä. Vaikea koronavirusinfektio voi muun muassa heikentää keuhkojen toimintaa ja happeutumista. Raskaus myös kasvattaa verisuoni­tukosten riskiä, ja koronatauti lisää tukosten riskiä entisestään.

Kalle Korhonen, vastasyntyneiden tehohoitolääkäri Turun Ylipistollisesta sairaalasta huomauttaa Helsingin Sanomien uutisessa, että hänen tietoonsa on tullut Suomen isoimmista yliopistosairaaloista yli kymmenen tapausta, joissa on koronainfektiosta johtuvan äidin tehohoidon takia jouduttu tekemään keisarileikkaus. Vauvan pelastamiseksi on Suomessa jouduttu tekemään keisarileikkaus jopa yli kaksi kuukautta ennen laskettua aikaa. Vastasyntyneiden tehohoito voi viedä jopa useita kuukausia ja sisältää raskasta hoitoa hengityskoneessa, ravitsemuksellista hoitoa suonen sisäisesti sekä useita vahvoja lääkkeitä.

Kuva: Janko Ferlič. Vaikea koronavirusinfektio voi muun muassa heikentää keuhkojen toimintaa ja happeutumista

Rokotuksen vasta-aineet voivat siirtyä sikiölle

Yhdysvalloissa tehdyssä tutkimuksessa on todettu, että koronarokotuksen aikaansaamat vasta-aineet voivat siirtyä äidin elimistöstä sikiölle. THL:n mukaan on mahdollista, että nämä vasta-aineet suojaavat jossain määrin myös vastasyntynyttä. Rokotettu äiti ei myöskään synnytyksen jälkeen tartuta koronavirusta vastasyntyneelle yhtä herkästi kuin rokottamaton.

Lähde: HS.fi

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *