Nettipelit tuottavat suurta mielihyvää ja koukuttavat nopeasti: mikä on kohtuullista pelaamista?

Nettipelit tuottavat suurta mielihyvää ja koukuttavat nopeasti: mikä on kohtuullista pelaamista?
Kuva: Rick Gebhardt

Teksti: Anna-Leena

​​​Erilaiset nettipelit ovat viihdyttävää ajanvietettä ja tuovat sisältöä monen nuoren elämään. Mielenterveystalo-sivustolla kerrotaan, että nuoret hakevat netissä pelattavista peleistä muun muassa jännitystä, haasteita ja onnistumisen tunteita. Netissä pelatessa voi myös saada myös virtuaalisia kavereita, sillä monia pelejä pelataan yhdessä. 

Kun pelaaminen ja netin käyttö vie suuren palan nuoren ajasta ja energiasta, on nuorelle on saattanut syntyä pelaamisesta tai netin käytöstä riippuvuus. Mikä on kohtuullista pelaamista? 

Haittoja ja oireita

Yleinen suositus on, että kouluikäiset saisivat käyttää enintään kaksi tuntia tv:n, tietokoneen ja mobiililaitteen parissa. Liiallinen pelaaminen ja netissä roikkuminen voivat heijastua fyysisinä oireina kuten väsymyksenä ja unettomuutena. Kun yöt kuluvat pelatessa, on kouluun lähteminen vaikeaa. Myös silmien väsyminen ja ranne-, kyynärpää-, selkä- tai niskaoireet voivat liittyä liialliseen pelaamiseen.  Pitkäaikainen unenpuute voi myös altistaa masennukselle.

Joskus nuori eristäytyy pelien maailmaan eikä aikaa tunnu jäävän muulle. Riitely ajankäytöstä ja peliajoista vanhempien kanssa voi kärjistyä. Myös koulunkäynti ja vuorokausirytmi saattavat kärsiä.

Merkkejä peliaddiktiosta

Pelaaminen tai surffailu tuottavat voimakasta mielihyvää ja niihin jää helposti koukkuun. Nämä merkit saattavat kieliä nuoren peliriippuvuudesta.

  •  Ajantaju katoaa pelatessa pitkiksi ajoiksi
  • Tarve pelata aina yhä enemmän 
  • Pelien ulkopuoliset kaverit ja harrastukset jäävät pois
  • Ei ole enää aikaa perheelle tai koululle
  • Pelaaminen aiheuttaa syyllisyyden tunteita ja huomaa valehtelevansa pelaamisesta

Rahapelaaminen

Rahapelaamisella tarkoitetaan pelaamista, jonka voittona tai tappiona on rahaa tai jotain rahan arvoista. Vaikka rahapelaamisella viitataan usein nettipokeriiin, rahapelaamista ovat niin kolikkopelit, perinteinen lotto kuin raaputusarvatkin.

Rahapelaaminen saattaa tuntua nuoresta kiinnostavalta ja monet aloittavat pelaamisen jo ennen rahapeleille säädettyä 18-vuoden ikärajaa. Mielenterveystalo-sivustolta selviää, että erityisesti pojat ovat kiinnostuneita rahapelaamisesta. Pelaamisesta tekee erityisen houkuttelevaa sen luoma jännitys, mutta myös se, että se on kiellettyä.

Rahapelaaminen on monille nuorille tapa kokeilla rajoja. Nuori saattaa tuntea itsensä aikuisemmaksi kokeillessaan onneaan rahapelissä. Rahapelaamisella nuori saattaa hakea muiden hyväksyntää, viihdettä, rentoutumista, taukoa arjesta, jännitystä tai mahdollista rahavoittoa. Joskus nuori pelaa unohtaakseen aiemmat pelitappiot.

Pelihimoinen ei kykene kontrolloimaan pelaamista

Nuorilla voi olla vääristyneitä käsityksiä ja luuloja rahapelien toiminnasta, todennäköisyyksistä ja onnesta. Ongelmat kärjistyvät, kun nuori jatkaa pelaamista, vaikka hänellä ei olisi siihen varaa.

Terveyskirjasto-sivusto muistuttaa, että pelihimolle ovat ominaisia jaksoittain toistuvat tai jatkuvat uhkapelijaksot, jotka hallitsevat henkilön elämää ja aiheuttavat vahinkoa hänelle itselleen ja läheisilleen. Pelihimoisen on myös pelattava varallisuuteensa nähden suurilla panoksilla saadakseen haluamansa jännityksen. Rahapeleihin koukussa oleva henkilö ei yrityksistään huolimatta kykene kontrolloimaan tai lopettamaan uhkapelaamistaan. Edes suuret rahalliset menetykset eivät riitä pysäyttämään riippuvuutta, sillä hävittyään rahaa henkilö palaa pian uudelleen pelaamaan voittaakseen takaisin menettämänsä rahat.

Pelaaminen ja satunnaiset voitot tuottavat voimakasta mielihyvää, josta johtuen peleihin jää helposti koukkuun. Nuorten rahapelaaminen voi kehittyä aikuisia nopeammin todelliseksi ongelmaksi.

Huom! Lain mukaan kaikki rahapelaaminen on suomessa kielletty alle 18-vuotiailta.

Lähteet: Mielenterveystalo.fi

Terveyskirjasto.fi

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *