Onko pukeminen aina yhtä painajaista? Näillä vinkeillä apua siirtymiin

Onko pukeminen aina yhtä painajaista? Näillä vinkeillä apua siirtymiin
Kuva: Janko Ferlič

Teksti: Anna-Leena

Sukkahousut, housut, kurahousut, kumisaappaat, hanskat, kypärämyssy…Varsinkin syksyllä ja talvella vaatelista tuntuu loputtoman pitkältä. Aikuinen odottaa ulko-ovella takki päällä. Hiki valuu pipon alta, mutta lapsi vain vitkastelee. Lopulta joltain palaa pinna -eikä se joku ole aina ole uhmaikäinen taapero. Onko siirtymät mahdollista hoitaa hermostumatta? Tämän artikkelin lähteenä on käytetty Positiivinen Kasvatus-sivustolla julkaistua artikkelia “1-2-3 ulos! – kun lapsi ei suostu pukemaan”.

Miksi pukeminen on niin vaikeaa?

Pukemistilanteissa tuppaa aina olemaan kiire jonnekin: kiire töihin, kiire päiväkotiin, kiire harrastukseen tai kiire kauppaan ennen sulkemisaikaa. Mitä vähemmän aikaa on, sitä kauemmin pukemiseen tuntuu menevän. Lapsi vitkastelee ja laittaa kengät vääriin jalkoihin. Sukkahousut ovat rullalla ja peukaloa ei tunnu löytyvän mistään. Vanhempi suostuttelee, hoputtaa, lahjoo, uhkailee ja lopulta kantaa puolialastoman taaperon autoon. Kuulostaako tutulta?

Positiivinen kasvatus-sivustolla huomautetaan, että pukeminen on usein hidasta varsin yksinkertaisesta syystä: se nyt vaan tuppaa oleman lapsesta aivan kamalan tylsää. Myös jännitys tai kiire voivat aiheuttaa sen, että lapsi vetää jarrut pohjaan ja alkaa vitkastella.

Harjoitus tekee mestarin

Joskus tilanne on se, että lähdön hetkellä aikuinen odottaa eteisessä, ja lapsi juoksentelee edelleen alushoususillaan ympäriinsä. Kuinka ihmeessä saada lapsi rauhoittumaan ja pukemaan hermostumatta itse? Sivustolla muistutetaan, että tilanteet joissa lapsen odotetaan siirtyvän nopeasti paikasta A paikkaan B ovat monille lapsille hankalia. Varsinkin jos kyse on uudesta paikasta, jännitys saattaa lamauttaa ja estää lasta toimimasta pyydetyllä tavalla. Kun aikuinen huomaa myöhästyvänsä lapsen vitkastelun takia, on vaikeaa pysyä rauhallisena. Pukemiseen kannattaakin varata tarpeeksi aikaa.

Kuva:Jakob Owens. Oletko sinäkin joskus kiireessä kantanut puolialastoman taaperon autoon? Jatka lukemista!

Pukeutuminen ei ole helppoa ja sujuvat lähdöt vaativat harjoitusta. Yksi tapa harjoitella pukemista on sivuston mukaan kuvien käyttö. Esimerkiksi papunetistä voi tulostaa ilmaiseksi vaatteiden kuvia, joiden avulla on helppo tarkastaa, mikä vaate puetaan seuraavaksi. Kuvat voi liimata eteisen seinään tai vaikka lapsen vaatekaapin oveen.

Kuva: Julien L. Vanhemman hermostuneisuus ja kireys tarttuvat lapseen

Muista myös, että olet lapsesi malli. Pukeminen ei ole herkkua ja olisi ihanaa pystyä lähtemään ulos ilman takkia ja hanskoja ympäri vuoden. Jos kuitenkin itse harmittelet jatkuvasti sitä, kuinka ikävää on pukea päälle, lapset alkavat helposti ajatella samoin ja toistaa kuulemaansa, muistutetaan sivustolla.

Helpommat siirtymät pähkinänkuoressa:

  • Yritä tehdä pukemisesta hauskaa
  • Pysy rauhallisena ja kiinnitä huomiota siihen, mitä sanot lasten edessä
  • Varaa pukemiseen tarpeeksi aikaa

Kommentoi ja kerro oma vinkkisi helpompiin pukemishetkiin!

Avatar photo

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *