Onko pukeminen aina yhtä painajaista? Näillä vinkeillä apua siirtymiin

Onko pukeminen aina yhtä painajaista? Näillä vinkeillä apua siirtymiin
Kuva: Janko Ferlič

Teksti: Anna-Leena

Sukkahousut, housut, kurahousut, kumisaappaat, hanskat, kypärämyssy…Syksyllä ja talvella vaatelista tuntuu loputtoman pitkältä. Aikuinen odottaa ulko-ovella takki päällä. Hiki valuu pipon alta, mutta lapsi vain vitkastelee. Lopulta joltain palaa pinna-eikä se joku ole aina ole tahtoikäinen taapero. Onko jokapäiväinen pukemisrumba mahdollista hoitaa hermostumatta? 

Pukemistilanteissa tuppaa aina olemaan kiire jonnekin: kiire töihin, kiire päiväkotiin, kiire harrastukseen tai kiire kauppaan ennen sulkemisaikaa. Mitä vähemmän aikaa on, sitä kauemmin pukemiseen tuntuu menevän. Lapsi vitkastelee ja laittaa kengät vääriin jalkoihin. Sukkahousut ovat rullalla ja peukaloa ei tunnu löytyvän mistään. Vanhempi suostuttelee, hoputtaa, lahjoo, uhkailee ja lopulta kantaa puolialastoman taaperon autoon. Kuulostaako tutulta?

Miksi pukeminen on niin vaikeaa?

Positiivinenkasvatus-sivustolla huomautetaan, että pukeminen on usein hidasta varsin yksinkertaisesta syystä: se nyt vaan tuppaa oleman lapsesta aivan kamalan tylsää.

Pukeminen saattaa olla hidasta myös silloin, kun olette lähdössä lasta jännittävään paikkaan. Jännitykseen auttaa sanoittaminen ja ennakoiminen. Jutelkaa etukäteen siitä, mitä päivän aikana tulee tapahtumaan, mihin menette ja mitä siellä tapahtuu. 

Joskus tilanne on se, että lähdön hetkellä aikuinen odottaa eteisessä, ja lapsi juoksentelee edelleen alushoususillaan ympäriinsä. Positiivinen kasvatus-sivustolla neuvotaan, että lapsen voi tällaisessa tilanteessa pysäyttää rauhallisesti sanomalla ”minulla on asiaa” ja kertomalla, että on aika lähteä ulos. Tilanne siirretään pysäyttämisen jälkeen lapselle mietittäväksi, ”Mitä tarvitaan, että pääsisimme ulos?”. Lapsi saattaa toteaa jo tässä vaiheessa ”vaatteet” ja lähteä pukemaan. Jos näin ei kuitenkaan tapahdu, voi lasta johdatella kysymällä: ”Mitä sinulla on päällä nyt?” ja lisätä sitten ”Mitä vielä tarvitaan, että päästään lähtemään?”. Monesti jo pieni apua ja tuki tekee tehtävänsä.

Kuva:Jakob Owens. Oletko sinäkin joskus kiireessä kantanut puolialastoman taaperon autoon? Jatka lukemista!

Jos tuntuu, että lapsen kierrokset eivät aikuisen pysäytyksellä rauhoitu, voi olla tarpeen käyttää hetki yhteiseen rauhoittumiseen ja kokeilla sen jälkeen uudestaan.

Kuinka saada taapero tai leikki-ikäinen lapsi pukemaan? 

Positiivinenkasvatus-sivuston ideoita sujuvampaan pukemiseen.

Vaatejuna

Pienten lasten kanssa toimiva ratkaisu voi olla esimerkiksi vaatejuna. Vaatteet laitetaan jonoon ja vaatejonon päästä lähtee ”juna” tsut-tsut-eteenpäin. Samalla kun juna etenee, lapsi pukee päälleen. Junan sijaan voidaan houkutteluun käyttää käärmettä, rakettia tai vaikka formula-autoa!

Pukemispeili

Pukemispeiliä pelataan melkein samoin säännöin kuin tavallistakin peilileikkiä, mutta sen sijaan, että lapsi lähestyisi ”peilinä” olevaa aikuista, hän pukeutuu. Aikuinen katsoo muualle ja lapsi pukee ”salaa”. Välillä aikuinen kääntää katseensa lapseen päin ja tällöin lapsen pitää pysähtyä patsaaksi. Sitten kun aikuinen taas kääntää pään pois, lapsi jatkaa pukeutumista ja niin edelleen.

Arvaa mikä seuraavaksi?

Vaatteiden pukemisarvaus. Aikuinen arvaa minkä vaatteen lapsi laittaa seuraavaksi päälleen ja laittaa silmät kiinni. Lapsi pukee päälleen jonkun vaatteen, jonka jälkeen katsotaan onko aikuinen ”arvannut” oikein. Leikkiä jatketaan, kunnes kaikki vaatteet ovat päällä. Yleensä lapsi laittaa päälleen sen vaatteen, jota aikuinen ei ole sanonut, mutta pääasia ei olekaan se, arvaako aikuinen oikein, vaan että vaatteet menevät päälle.

Väärään paikkaan

Jos lapsi kieltäytyy pukemasta, vanhempi voi yrittää piristää tunnelmaa hassuttelemalla ja pelleilemällä. Vanhempi voi esimerkiksi laittaa housut päähän ja kysyä lapselta “Laitetaanko housut päähän?” tai “”Laitetaanko sukat käsiin?” Usein lapsi nauraa ja vastaa, “Ei! ne laitetaan jalkaan!”

Toinen tapa hauskuuttaa lasta on pukea lapsen vaatteita päälle ja ihmetellä suureen ääneen: ”Miksi ihmeessä nämä housut eivät mahdu minulle? Olenko minä kasvanut yön aikana? Lapsi saattaa napata vaatteista ja vastata “Ne on minun” ja alkaa pukemaan niitä päälleen. Lapset ovat erilaisia. Kokeile erilaisia keinoja saada lapsi nauramaan. 

Harjoitus tekee mestarin

Pukeutuminen vaatii harjoittelua. Yksi tapa auttaa harjoitella pukemista on kuvien käyttö. Esimerkiksi papunetistä voi tulostaa ilmaiseksi vaatteiden kuvia. Kuvat voi liimata eteisen seinään tai kaapin oveen. Kuvista on helppo yhdessä katsoa, mitä puetaan seuraavaksi. Kuvat voi myös laittaa seinälle sinitarralla ja seinään viiva. Aina kun lapsi on pukenut yhden vaatteen päälle, hän siirtää kuvan viivan toiselle puolelle. Kun kaikki kuvat on toisella puolella, kaikki vaatteet ovat päällä ja lapsi on valmiina lähtöön!

Tarkkaile omaa reaktiotasi

Vanhemman hermostuneisuus ja kireys tarttuvat lapseen empatianeuronien eli peilisolujen takia. Jos pukeminen on ainaista tappelua, voi olla että aiemmat tilanteet ruokkivat nykytilannetta. Lauseilla, kuten ”miten tämä voikin olla aina näin vaikeaa” tai ”aina sama juttu”, luot tahtomattasi lukkiutuneita tilanteita. Lapsi ajattelee, että tällä tavalla ulos lähteminen aina menee, eikä usko voivansa vaikuttaa tilanteeseen. Aikaisemmat huonot kokemukset ja pelko sekä jännitys nousee pukemistilanteissa, joko tietoisesti tai alitajuisesti ja tekee pukemisesta hankalaa.

Kuva: Julien L. Vanhemman hermostuneisuus ja kireys tarttuvat lapseen

Muista myös, että olet lapsesi malli. Vaikka talvivaatteiden pukeminen ei ole herkkua, jos itse harmittelet jatkuvasti sitä, miten ikävää on, että talvella pitää pukea niin paljon päälle, lapset alkavat helposti ajatella samoin ja toistaa kuulemaansa. 

Muista ennakoida pukemistilanteet

Siirtymätilanteet ovat monille lapsille hankalia. Siirtymätilanteita helpottaa se, että lapsi tietää, mihin ollaan menossa ja mitä tapahtuu. Varsinkin jos kyse on uudesta paikasta, on tärkeää, että jännitys ei estä lasta toimimasta. Varaa pukemiseen aikaa ja yritä pysyä positiivisena.

Pukeminen tiivistetysti:

  • Tee pukemisesta hauskaa
  • Kiinnitä huomiota omaan reaktioosi
  • Ennakoi pukemistilanteet
  • Varaa pukemiseen aikaa

Kommentoi ja kerro oma vinkkisi helpompiin pukemishetkiin.

Lähteet: Positiivinenkasvatus.fi

Papunet.net

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *