Anoppi ärsyttää-miksi miniän ja anopin suhde on niin haastava?  

Anoppi ärsyttää-miksi miniän ja anopin suhde on niin haastava?  
Kuva: William Krause

Teksti: Anna-Leena

Vaikka anopeista kerrotaan monenlaisia kauhutarinoita ja vitsejä, Mieluinen miniä -kirjan miniän ja anoppien suhteesta kirjoittanut toimittaja, tietokirjailija Tuula Vainikaisen mukaan suuri osa anoppien ja miniöiden suhteista on hyviä ja asiallisia, kertoo MTV3-sivuston artikkeli. Hankalissa suhteissa on Vainikaisen mukaan yleensä kyseessä kiista pojasta.

Takertuva anoppi

Suhde anopin kanssa voi olla vaikea, jos ei anoppi ole ymmärtänyt, että poika on aikuinen ihminen ja hänellä on oikeus elää omaa elämäänsä ja rakastaa toista naista. Takertuva anoppi pitää kynsin ja hampain pojastaan kiinni ja miniästä tulee automaattisesti kilpailija. Vainikaisen mukaan kilpailu anopin ja miniän välillä on outoa siksi, että heidän roolit ovat selkeästi aivan erilaisia.

Vainikaisen mukaan kyseessä on paljolti persoonallisuuskysymys, mutta ongelman takana voi myös olla kyse määräysvallasta. Tarrautuva anoppi kokee oikeudekseen sanoa, mitä pojan pitää elämässään tehdä, vaikka tämä olisi jo aikuinen. Vaikka poika olisi tottunut määräilyyn, miniästä anopin asioihin puuttuminen voi tuntua ärsyttävältä.

Lapsen syntymä

Vaikka lapsen syntymä on iloinen asia, saattaa huono suhde miniän ja anopin välillä ärtyä entisestään vauvan synnyttyä. Vainikainen paljastaa, että myös miniän läheinen suhde oman äitinsä kanssa on yksi niistä asioista, jotka saavat anopin varpailleen. Monet anopit ja isoäidit tuntuvatkin olevan hiukan pahoillaan, jos miniällä on läheinen suhde oman äitinsä kanssa, sillä he saattavat kokea jäävänsä ulkopuoliseksi nuoren perheen elämästä. Lapsen synnyttyä saattaa myös syntyä kiistaa lapsenlapsesta: miksi toisilla isovanhemmilla on oikeus olla enemmän vauvan kanssa?

Kuva: CDC. Jos anoppi on ennen lapsen syntymää ollut kova määräilemään, se tuskin helpottaa lapsen syntymän myötä.

Jos anoppi on jo ennen lapsen syntymää ollut kova määräilemään, se harvoin helpottaa lapsen syntymän myötä. Anoppi saattaa yrittää ottaa ohjat käsiinsä myös vauvan hoidossa. Tämä taas saattaa suututtaa tai ahdistaa miniää, joka haluaisi tehdä asiat omalla tavallaan.

Tärkeintä on tulla toimeen

Miehen ei pitäisi joutua valitsemaan äitinsä ja puolisonsa välillä, mutta äärimmäisen tukalissa tilanteissa on tärkeää, että mies pysyy vaimonsa rinnalla ja tukee häntä.  

Vaikka kemiat eivät anopin kanssa kohtaisikaan, on kaikkien parhaaksi, että suhde pysyy asiallisena. Vainikainen muistuttaa, että vaikka toisesta ei aivan mahdottomasti pitäisikään, kannattaa kuitenkin yrittää edes tulla toimeen.

Kun anopin ja miniän välinen suhde pohjautuu molemmin puoliseen kunnioitukseen, anopista voi tulla parhaassa tapauksessa miniälle kuin toinen äiti. Lämmin ja läheinen suhde anopin ja miniän välillä on lahja, jota kannattaa vaalia.

Lähde: MTV3uutiset.fi

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *