Mitä ostaisin leikki-ikäiselle lahjaksi? Lahjaideoita 3-5-vuotiaille 

Kuva: Nathan Dumlao

Ruuhkavuosien toimitus on julkaissut aiemmin listan lahjaideoista 1-2-vuotiaille. Tämä artikkeli keskittyy 3-5-vuotiaiden lahjoihin. Leikki-ikäisen leikit ja aktiviteetit riippuvat jo monesti niin lapsen henkilökohtaisista mieltymyksistä, kuin myös perheestä. Joissain perheissä harrastetaan erilaisia urheilulajeja päivittäin, kun taas toisessa taiteillaan tai rakennetaan paljon legoilla.

Tämän ikäisen lahjoja miettiessä onkin tärkeää jo ottaa huomioon lapsen mieltymykset ja mahdolliset harrastukset. Jalkapalloa pelaavalle naperolle mieluinen lahja voi olla nappulakengät. Askartelusta pitävä lapsi taas saattaa innostua erilaisista askartelutarvikkeista.   

Askartelu ja taide

 • Muovailuvahat ja muotit. Kukapa ei pitäisi muovailusta? Myös taikahiekka on monen mieleen, vaikka sotkeekin enemmän. 
 • Tehtäväkirjat. Erilaiset puuha-ja tehtäväkirjat ovat monelle mieleinen lahja. Esimerkiksi oppi ja ilo-merkiltä löytyy myös pyyhittäviä, taulutussilla täytettäviä tehtäväkortteja, jotka ovat hauska vaihtoehto perinteisille tehtäväkirjoille. 
 • Taikamaalauskirja tai värityskirja.Taikamaalauskirjan tai värityskirjan värittäminen opettaa lapselle kärsivällisyyttä ja pitkäjänteisyyttä. Myös hienomotoriikka harjoittuu pensseliä tai kynää käsitellessä.
 • Sormivärit ja maalauslehtiö. Jos lapsi on innokas taiteilija, hän ilahtuu uusista maaleista takuu varmana. Maalit noppuvat nopeasti, eikä niitä voi olla koskaan ole liikaa.
 • Katuliidut. Katuliiduista on paljon iloa ja ne sopivat niin pienemmille kuin vanhemmillekin Picassoille. 

Pelit 

 • Muistipelit. 3-5-vuotiaat pelaavat jo mielellään muistipelejä-ja voittavat monesti aikuisen.
boy in yellow and white crew neck t-shirt holding yellow inflatable balloon on green grass
Kuva: Artam Hoomat.
 • Muistipelit. 3-5-vuotiaat pelaavat jo mielellään muistipelejä-ja voittavat monesti aikuisen.
  •  Palapelit. Leikki-ikäinen tykkää jo monesti koota ihan oikeita palapelejä puisten nuppipalapelien sijaan. Se, kuinka haastavia palapelejä lapsi kokoaa, riippuu pitkälti siitä, kuinka paljon lapsi on palapelejä koonnut. Siinä missä yhdelle 20 palan peli voi olla haastava, toinen kokoaa 50 palan pelin vauhdilla.    
  • Lautapelit. Esimerkiksi Haba-merkiltä löytyy kattava kokoelma pienten lasten lautapelejä, joita myös aikuinen pelaa mielellään. 

  Vauhdin huumaa 

  • Potkulauta. Potkulauta on hauska lahjaidea vauhdikkaasta menosta pitävälle lapselle.
  • Hyppynaru. Klassikko, jota monelta nykyajan lapselta ei välttämättä löydykään. 
  • Polkupyörä. Uusi polkupyörä on mainio idea, jos haluat muistaa lasta vähän isommin. Pyörän voi myös halutessa ostaa vähän isommalla porukalla. 

  Kokemukset 

  Pääsylippu elokuvateatteriin. Jos elokuvissa pyörii joku mieluinen koko perheen elokuva, on elokuvalippu varmasti lapsen mieleen.  

  Retki museoon. Onko kaupungissasi joku mielenkiintoinen museo, minne haluaisit viedä lapsen? Retki museoon voi olla kivaa yhdessä tekemistä. Museon jälkeen voi käydä vaikka pullakahveilla.

  Huvipuisto. Löytyykö läheltä huvipuistoa? Ranneke huvipuistoon on jokaisen hurjapään unelma!

  Kylpylä tai uimahalli. Rennommasta menosta voi nauttia lapsen kanssa kylpylässä tai uimahallissa.

  Kirjat

  Ota huomioon lapsen mieltymykset. Lukeeko lapsi jo itse, vai lukevatko vanhemmat lapselle? Tykkääkö lapsi erityisen paljon jostain kirjasarjasta? Kirjoja on kirjoitettu melkeinpä mistä aiheesta tahansa maan ja taivaan välillä. Jos lapsi tykkää askarrella, hän saattaa innostua kirjasta jossa on erilaisia askarteluohjeita. Jos lapsi taas on kiinnostunut dinosauruksista, lapsille kirjoitettu tietokirja on varmasti mieleinen.  

  Keräilylelut

  Tykkääkö lapsi rakennella legoilla tai keräileekö hän playmobil-hahmoja? Erilaiset lego -ja playmobil settejä on valtava määrä. Moni lapsi keräilee jotain tiettyjä leluja, kuten autoja, dinosauruksia tai erilaisia lastenohjelmista tuttuja hahmoja. Varmista vanhemmilta ennen ostoa, mitä settejä lapsi keräilee, tai mitä häneltä löytyy jo.  

  Vaatteet. Yöpuku, hauskat aamutossut tai lämmin kylpytakki ilahduttaa varmasti. Vanhemmilta voi myös kysyä onko lapsella erityistä tarvetta jollekin vaatteelle.  

  Ei vielä kommentteja

  Tilaa uutiskirje

  Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


  Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.