Nämä oireet saattavat kieliä lapsen diabeteksestä: Henkeä uhkaava ketoasidoosi todetaan useammalla kuin 120 lapsella vuodessa

Nämä oireet saattavat kieliä lapsen diabeteksestä: Henkeä uhkaava ketoasidoosi todetaan useammalla kuin 120 lapsella vuodessa
Kuva: Towfiqu barbhuiya

Teksti: Anna-Leena

Diabetes-sivusto kertoo, että Suomessa noin 500 lasta sairastuu vuosittain tyypin 1 diabetekseen. Vaikka lasten diabetes Suomessa on valtaosin tyypin 1 diabetesta, lasten ja nuorten yleistyvän lihavuuden ja vähäisen liikunnan vuoksi myös tyypin 2 diabetesta on alkanut esiintyä, silloin kun diabetekseen on olemassa perinnöllinen alttius. Tyypin 2 diabeteksen ja sitä edeltävän metabolisen oireyhtymän hoidosta lapsilla on kertynyt vasta vähän tietoa. Tyypin 1 diabetesta on Suomessa paljon, mikä on hyvä pitää mielessä, kun lapsen oireilu huolettaa.

Diabeteksen oireita lapsella ovat

  • Jatkuva jano
  • Tahaton laihtuminen
  • Väsymys

Varaa välittömästi aika lääkärille, jos huomaat lapsessani näitä oireita. Älä aikaile päivystykseen menoa, jos lapsi vaikuttaa veltolta tai huomaat hänen uloshengityksessään asetonin hajua. Diabetes voi oireilla myös esimerkiksi flunssan taustalla.

Diabetes on usein yllätys

Lapsi juo ja pissaa aiempaa enemmän ja tuntuu laihtuvan ilman syytä. Lapsi on väsynyt ja ruokahaluton, hän saattaa myös voida pahoin ja oksennella. Kun oireet jatkuvat, lapsen hengityksestä tulee huokuvaa ja siinä voi olla asetonin haju. Kaikkien näiden oireiden taustalla voi olla tyypin 1 diabeteksen puhkeaminen.

Helppo ja nopea tapa saada varmuus asiasta on verensokerin mittaaminen lapsen sormenpäästä. Verensokeri pitää mitata aina, kun on vähänkin syytä epäillä, että oireilun syynä voi olla tyypin 1 diabetes.

Etenkin taaperoikäisen oireet voivat olla epämääräiset, ja ne on helppo tulkita flunssaksi tai vatsataudiksi.

Mistä ketoasidoosi johtuu?

Kun lapsella epäillään tyypin 1 diabetesta, mitataan verestä myös ketoaineet. Kun tyypin 1 diabeteksen toteaminen viivästyy, voi lapselle kehittyä happomyrkytys eli diabeettinen ketoasidoosi. Happomyrkytys eli ketoasidoosi on seurausta insuliinin puutteesta, joka estää sokerin pääsyn lihaksiin. Kun insuliinia ei ole käytettävissä, solut ottavat energiaa rasvakudoksesta vapautuvista rasvahapoista. Rasvahappojen runsaan polttamisen seurauksena elimistöön kertyy happamia neenvaihduntatuotteita, ketoaineita.

Diabetes-sivustolla muistutetaan, että ketoasidoosi on henkeä uhkaava tila. Lapsen ketoasidoosi vaatii aina tehohoitoa. Sen kesto on tyypillisesti muutamia päiviä. Ketoasidoosi useammalla kuin 120 lapsella vuodessa. Diabetekseen sairastunut lapsi tarvitsee heti sairaalahoitoa. Diabetesepäily on aina syy viedä lapsi päivystykseen – jos on syytä epäillä ketoasidoosia, on hoitoon pääsemisellä kova kiire!

Tyypin 1 diabetekseen sairastuu Suomessa joka vuosi noin 500-600 lasta. Vuonna 2018 sairastuneista 0-15-vuotiaista yli 26 %:lla todettiin diagnoosihetkellä ketoasidoosi. Vuodesta 2002 lähtien koottu lasten diabetesrekisteri kertoo huolestuttavasta kasvusta: vuoden 2018 ketoasidoosiprosentti oli rekisterin historian korkein.

Ketoasidoosi voi kehittyä myös insuliinihoitoa saavalle diabeetikolle sairauden vuoksi tai jos insuliinin saanti jostain syystä keskeytyy.

Diabetes on pysyvä sairaus joka vaatii päivittäistä hoitoa

Lasten diabetes ilmenee yleensä perheelle yllätyksenä. Vaikka rajut alkuoireet saattavat järkyttää ja huolestuttaa, lapsen vointi korjaantuu viimeistään muutaman päivän kuluessa hoidon aloituksesta yhtä hyväksi kuin ennen sairastumista. Lapsen diabetes on yllättää yleensä silloinkin, kun perhe on ollut mukana diabetestutkimuksessa ja lapsen diabetekseen viittaavia muutoksia on ilmennyt jo aiemmin.

Diabeteksestä ei voi parantua, vaan se on pysyvä sairaus. Diabetes jatkuu läpi elämän, ja sitä on hoidettava joka päivä. 

Diabeteksen hoito perustuu insuliiniin, joka annetaan pistoksina tai insuliinipumpulla. Diabeteksen pysyvyys erottaa sen useimmista muista sairauksista.

Lapsen ja nuoren diabeteksesta saat tietoa myös Diabetestalosta

Anna-Leena

12 vuotta Sevillassa asunut Kuopiolainen. 3 lapsen äiti ja yhden miehen vaimo. Auttamaton romantikko, innostuja ja sotkija. Intohimoinen amatöörikokki joka pakenee keittiöön jäähylle ja yrittää kasvattaa lapsistaan suomalaisia korvapuustien ja riisipiirakoiden voimalla. Rakastan kahvia, mustaa huumoria ja villasukkia. En voi sietää negatiivisuutta enkä puisia jäätelötikkuja. Isona minusta tulee järjestelmällinen ja kärsivällinen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *