Nämä asiat kertovat, että olet onnistunut vanhemmuudessa

Nämä asiat kertovat, että olet onnistunut vanhemmuudessa
Kuva: Caroline Hernandez

Teksti: Anna-Leena

Kun lapsille oireilee tai hänellä on ongelmia, nousee vanhemmalle helposti kysymys: mitä minä olen tehnyt väärin?  Se, että lapsilla on haasteita jossain kehitysvaiheessa, ei kuitenkaan aina johdu siitä, että vanhemmat ovat epäonnistuneet tai tehneet jotain väärin. Monet lasten vaikeudet ovat ihan vain osa ihmisenä olemista eikä vanhempia saisi niistä syyllistää, lohduttaa lastenpsykiatri Jukka Mäkelä Ylen uutisessa.

Syyllistäminen -ja syyllistyminen on nykypäivänä erityisen helppoa, sillä tietoa vanhemmuudesta ja siitä miten kaikin mahdollisin eri tavoin vanhemmuudessa voi epäonnistua, tulvii joka paikasta. Vanhemmuudesta voi olla vaikeaa nauttia, jos taustalla on jatkuvasti pelko siitä, että pilaa oman lapsensa päätöksillään.

Mistä voin tietää, että on onnistunut vanhemmuudessa?

Pitkän linjan lastenpsykiatri, lasten ja vanhempi-lapsisuhteiden psykoterapeutti sekä THL:n erityisasiantuntija Jukka Mäkelä paljastaa Ylen uutissivustolla avainsanan olevan kommunikaatioyhteys. 

Kommunikaatioyhteyteen liittyy keskeisena osana vastavuoroisuus. Lapsi jakaa asioitaan vanhemman kanssa, mutta hän myös ottaa neuvoja ja apua vastaan. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että se mitä vanhempi lapselleen sanoo tai tekee ei ole yhdentekevää, vaan sillä on merkitystä lapselle.

Tämä yleisperiaate toimii lapsen kaikissa kehitysvaiheissa, ihan pienestä vauvasta aina murrosikäiseen.

Lapsen kehitysvaiheet

Kun vanhempi tunnistaa lapsen kehitysvaiheet, hän voi poimia merkkejä ja havaintoja, joista tietää, että ydinasiat ovat kunnossa.

Vauva

Vauvavaiheen tärkeimpiä kehitystehtäviä on luoda luottamuksellinen suhde vanhempiin ja oppia ottamaan vastaan toisen ihmisen läheisyyttä.

Kuva: Isaac Quesada. Vaikka vauva ei vielä puhu, hän kuitenkin jo viestii monin eri tavoin.

Vaikka pieni vauva ei vielä puhu, hän kuitenkin jo viestii monin eri tavoin. Muun muassa itkeminen, nauraminen, jokeltelu ja kurottelu ovat vauvan tapoja viestiä tarpeistaan.

Vauvavaiheen tärkeimpiä kehitystehtäviä on luoda luottamuksellinen suhde vanhempiin ja oppia ottamaan vastaan toisen ihmisen läheisyyttä. Jo se, että vanhemman läsnäololla on vauvalle merkitystä paljastaa, että jotain tehty oikein. Se, että vauva rauhoittuu, kun häntä katsoo, hänelle juttelee tai hänet ottaa syliin, kielii luottamuksesta.

2-3 vuotias

2-3-vuotiaana lapsen tärkein tehtävä on löytää oma tahto. 2-vuotiaana lapsi tajuaa olevansa erillinen yksilö ja haluaa kaiken heti ja vain hänelle. Lapsi kuitenkin oppii nopeasti, että maailma ei aina toimikaan, kuten hän haluaa. Tämä herättää pienessä ihmisessä raivoa, kiukkua, uhmaa ja lisää halua. Tätä vaihetta kutsutaankin usein uhma- tai tahtoiäksi. Kuinka vanhempi voi tietää tahtoiän myllerryksessä, että on tehnyt jotain oikein?

Se, että taapero on innostunut kokeilemaan erilaisia asioita ja raivoaa, kun ei onnistu tai kun ei saa tehdä mitä haluaa tarkoittaa, että vanhempi on onnistunut, sillä kaikki tämä on osa lapsen luonnollista kehitystä. Se, että lapsi uskaltaa vanhempiensa läsnäollessa ilmaista tunteensa, olipa tapa niiden ilmaisemiseen mikä tahansa, on merkki siitä, että olet onnistunut tehtävässäsi, ei siitä, että lapselle ei olisi asetettu rajoja.  

4-vuotias 

Uhmaikä alkaa helpottaa ja lapsi siirtyy tahtomisen ja turhautumisen harjoittelusta tunteiden eri sävyjen ja roolien pariin.

Neljävuotias tykkää kokeilla erilaisia asioita ja vaihtaa rooleja. Välillä hän saattaa olla supersankari tai rosvo, ja seuraavassa hetkessä prinsessa tai keijukainen.

Se, että lapsi uskaltaa ottaa eri rooleja mielikuvissaan ja leikeissään, kielii vanhempien onnistumisesta.

6–7-vuotias

Esikoululaisen ja koululaisen kohdalla tärkein merkki on se, että lapsi on innostunut oppimaan uutta ja kiinnostunut siitä, kuinka yhteiskunnassa ja maailmassa toimitaan.

Kyse ei aina ole siitä, haluaako lapsi mennä kouluun vai ei, vaan siitä, kyseleekö hän kotona miksi ja miten asiat tehdään.

Alakouluikään kuuluu kysymys siitä, missä minä olen hyvä. Se, että lapsi alkaa löytää itseään ja kiinnostua jostakin on hyvä merkki.

Murrosikäinen

Mäkelä huomauttaa uutisessa, että murrosiässä lapsen kehitysvaiheet alkavat ikään kuin alusta.

Ensin nuoren täytyy tutustua omaan muuttuvaan kehoonsa ja sen jälkeen myös oppia ottamaan vastaan kosketusta ja läheisyyttä uudella muuttuvalla keholla.

Aivan kuten tahtoikäinen, myös teini-ikäinen joutuu läpikäymään erilaisia tunteita ja turhautumista: maailma ei kun ei aina toimikaan nuoren haluamalla tavalla.

Murrosikäisen voi olla vaikeaa sanoittaa kaikkien muutosten aiheuttamaa turhaantumista ja tärkeintä tässä vaiheessa onkin se, että nuori pystyy kaikesta huolimatta olemaan yhteydessä vanhempaansa ja jakamaan jotain siitä omasta vaikeudestaan.

Tärkeintä on kommunikaatio

Erilaiset kehitysvaiheet voivat olla haastavia ja aiheuttaa vanhemmalle huolta. On myös muistettava, että lapsiin mahtuu myös paljon erityislapsia, jotka toimivat, kokevat ja reagoivat asioihin ja vaiheisiin eri tavoilla. Vanhempien on hyväksyttävä, että on kehityksellisiä asioita, joihin vanhempi ei voi vaikuttaa. Se, että lapsella on vaikeaa jossain tehtävässä, ei tarkoita, että vanhempi olisi epäonnistunut.

Kuva: Gabe Pierce. Erilaiset kehitysvaiheet voivat olla haastavia ja aiheuttaa vanhemmalle huolta.

Tärkeintä vanhemmuudessa ei ole se, että kaikista vaiheista selvitään huoletta ja ongelmitta, vaan se, että vanhemman ja lapsen välinen kommunikaatioyhteyden säilyy matkan varrella erilaisista tilanteista huolimatta.

Stop syyllistämiselle

Se, että kaikesta voi syyllistyä ja syyllistää luo vanhemmille tarpeettomia paineita. Se, että vanhemmat yrittävät suorittaa vanhemmuutta ja peilaavat onnistumistaan lapsen käytöksestä saattaa johtaa kierteeseen, jossa tärkein eli läsnäolo voi unohtua.

Mäkelä muistuttaa uutisessa, että vaikka vanhempien vaikutusta lapseen ei voi sivuuttaa, myös muilla ihmisillä on vaikutusta. Lapsen vaikeudet eivät aina johdu siitä, että vanhemmuudessa on ollut jotain ongelmaa.

Lähde: Yle.fi

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *