Apua, lapsi satutti hampaansa! Tiedätkö kuinka toimia?

Apua, lapsi satutti hampaansa! Tiedätkö kuinka toimia?
Kuva: Jelleke Vanooteghem

Teksti: Anna-Leena

Leikkiessä ja puuhatessa sattuu ja tapahtuu. Vaikka useimmista tapaturmista selvitään säikähdyksellä, voi lapsen suu joskus ottaa tälliä. Terveystalo-sivustolla huomautetaan, että hammasvammojen oireet on syytä ottaa todesta, sillä maitohampaiden kovat kokemukset voivat vaikuttaa pysyviin hampaisiin.

Koululaisista yhdellä neljästä on ollut elämänsä aikana hammasvammoja. Kaikista ennen esikouluikää sattuneista tapaturmista 18 prosenttia kohdistuu hampaisiin, kertoo Terveystalo.

Myös maitohampailla on väliä 

Hampaisiin kohdistuvat iskut osuvat useimmiten yläetuhampaisiin. Yleisin seuraus  on hampaan lohkeaminen. Joskus hammas voi myös siirtyä huuleen tai kitalakeen päin tai jopa irrota kokonaan. Vaikka lohjennut hammas voi olla hurjan näköinen, suun kannalta haitallisempaa on kuitenkin hampaan painuminen sisäänpäin. Painunut hammas haittaa hermotusta ja verenkiertoa ja altistaa hampaan tulehduksille tai juuren pinnan vaurioille.

Monesti ajatellaan, että maitohampaiden vauriot eivät ole niin vaarallisia, koska ne vaihtuvat joka tapauksessa pysyviin hampaisiin myöhemmin. Kaikki maitohampaille sattuneet kolahdukset voivat kuitenkin vaikuttaa pysyviin hampaisiin. 

Kuva: Alvin Mahmudov. Kaikki maitohampaille sattuneet kolahdukset voivat vaikuttaa pysyviin hampaisiin. 

Pysyvät etuhampaat alkavat kehittyä leukaluun sisällä jo 1-vuotiaalla, vaikka puhkeavatkin vasta vuosia myöhemmin. Hampaan kehitysvaiheessa saamat kolhut voivat aiheuttaa kiillevaurion, joka näkyy puhjenneessa hampaassa kiilteen kuoppina tai värimuutoksina, kertoo erikoishammaslääkäri Kristiina Oikarinen-Juusola Terveystalo-sivustolla.

Mitä jos maitohammas irtoaa ennen aikojaan? 

Maitohampaan irtoaminen ennen aikojaan voi aiheuttaa ikenen ja hammasta ympäröivän kudoksen paksuuntumista, ja näin ollen vaikeuttaa ja jopa viivästyttää pysyvien hampaiden puhkeamista. Puhkeamista voidaan tarvittaessa helpottaa kirurgisella toimenpiteellä.

Pysyvien hampaiden kehitys

Pysyvien hampaiden kehitys ei pääty niiden puhkeamiseen, vaan jatkuu vielä kauan sen jälkeen. Kun etuhammas alkaa pilkistää ikenestä, sen juuresta vain kolmasosa on kehittynyt. Juuri on kokonaan valmis vasta 9-10-vuotiaalla.

Oikarinen-Juusola huomauttaa, että hampaaseen kohdistunut tapaturma voi pysäyttää juuren kehityksen. Vaikka hammas voi säilyä pitkään oireettomana, sen verenkierto ja hermotus ovat voineet katketa ja hammas voi olla ontto. Hammas voi tapaturman jälkeen tulehtua vasta kuukausien tai jopa vuosien kuluttua. Tästä syystä pieneltäkin tuntuvia vammoja kannattaa käydä näyttämässä hammaslääkärillä. 

On hyvä muistaa, että erityisesti pysyville hampaille sattuneiden tapaturmien seurauksia voidaan joutua hoitamaan vasta vuosien tai jopa vuosikymmenten päästä. 

Terveystalo neuvoo: Näin arvioit hoidon ja ensiavun tarpeen

  • Vuotaako verta ja mistä verta vuotaa? Tarkista vuotaako veri huulesta vai hampaan ja ikenen välisestä liitoksesta. Jos verta tulee ikenestä, pitää ehdottomasti lähteä hammaslääkäriin.
  • Puuttuuko hampaasta pala? Lohkeamat voidaan korjata normaalisti paikkamateriaalilla, jos hampaan ydin on säilynyt vauriotta. Maitohammas joudutaan usein poistamaan, jos sen ydin paljastuu. Pysyvä hammas yritetään kuitenkin saada toipumaan.
  • Onko hammas mahdollisesti siirtynyt? Kokeilkaa, menevätkö lapsen hampaat purennassa normaalisti yhteen. Jos näyttää siltä, että hammas on siirtynyt, sitä pitää näyttää hammaslääkärille. Pysyvä hammas voidaan siirtää takaisin paikalleen ja kiinnittää joksikin aikaa kiskotuksella.
  • Irtosiko hammas? Erityisesti niissä tilanteissa, joissa kyse on pysyvästä hampaasta, tarvitaan välitöntä hoitoa: jos hammas saadaan tunnissa takaisin kuoppaan, ennuste on hyvä. Kaksikin tuntia heikentää ennustetta, ja puolen päivän viiveellä on hyvin epätodennäköistä, että hammasta enää saadaan paikalleen. Kun hammas irtoaa, oikealla ensiavulla on iso merkitys. Pysyvän hampaan voi itse yrittää painaa takaisin kuoppaan ennen vastaanotolle lähtöä, mutta jos se ei onnistu, paras paikka hampaalle on lapsen suu, jossa sylki suojaa sitä. Jos lapsi on hyvin nuori, tai hammasta ei ole muusta syystä mahdollista pitää suussa, se säilötään maitoon. Irronnutta maitohammasta ei saa laittaa takaisin kuoppaan.
  • Onnistuuko syöminen? Hampaiden aristaminen kolauksen jälkeen on normaalia, ja niiden kannattaa antaa toipua jonkin aikaa. Jos normaali syöminen ei onnistu saman päivän aikana, on hyvä käydä näyttämässä hammasta asiantuntijalle.
  • Jos kyse on taaperosta, tarkkaile syökö ja nukkuuko hän normaalisti. Syömättömyys ja levottomuus ovat pienen lapsen keinot kertoa, että jokin on huonosti.

Lähde: Terveystalo.fi

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *