Kuukautishäpeä – siitä kärsii myös moni suomalainen nainen!

Kuukautishäpeä – siitä kärsii myös moni suomalainen nainen!
Kuva: Kristina Flou Unsplash

Teksti: Mami Mixtuura

Kuukautisten luulisi olevan normaali elämään kuuluva asia, koska ne on lähes puolella maapallon ihmisistä. Naisella on kuukautisvuoto keskimäärin kerran kuukaudessa jopa 40 vuoden ajan. Se on pitkä aika naisen elämässä. Kuvittele, jos nainen joutuu jostain syystä häpeämään kuukautisia ja piilottelemaan esimerkiksi siteiden ostamista tai vaihtamista. Kuukautisiin liittyvä häpeä voi tehdä elämästä todella raskasta. Kuukautishäpeästä voi ja kannattaa pyrkiä eroon.

Ilta-Sanomien artikkelissa ”Kuukautishäpeä opitaan jo nuorena – voisitko kuvitella naisjohtajan puhumassa menkoistaan?” kerrotaan, että kuukautisiin liittyy vieläkin monenlaisia ennakkoluuloja ja olettamuksia. Kuukautiset ovat edelleen monissa maissa tabu eli aihe, josta ei puhuta ääneen. Näin on etenkin monissa kehittyvissä maissa. Myös kehittyvissä maissa niistä ääneen puhumista helposti vältellään. Kuukautisista puhuttaessa käytetään usein jotain muuta nimeä kuten punaiset päivät, menkat, naisten vaivat, puolukkapäivät, hilloviikot ja ties mitä muita nimiä. Miksi ei vaan puhuttaisi kuukautisista?

Kuukautisiin liittyviä oireita

Monet naiset kärsivät erilaisista oireista ennen kuukautisia ja niiden aikana. Esimerkiksi kipu, ärtyneisyys ja väsymys ovat monille tuttuja kuukautisiin liittyviä vaivoja. Ilta-Sanomien artikkelissa kerrotaan, että kuukautisiin liittyvien oireiden salamyhkäinen piilottelu vain ylläpitää “menkkahirviömyyttiä”.

Kuukautiset ja elämän rajoittaminen

Ilta-Sanomien Artikkelista käy ilmi, että monissa kehittyvissä maissa kuukautisia käytetään tyttöjen ja naisten elämää rajoittavana tekijänä. Kuukautisten aikana ei voi esimerkiksi mennä kouluun tai koskea ruokaan, koska ajatellaan, että silloin ihminen on likainen. Toivottavasti tällainen tyttöjen ja naisten kohtelu olisi pian historiaa myös kehittyvissä maissa. Tansaniassa on ryhdytty toimiin, jotta kuukautisista tulisi normaali asia yhteiskunnassa. Lue täältä lisää Tansanian tilanteesta.

Avoimuus ja tiedon lisääminen

On tärkeää, että kuukautisista puhutaan avoimesti ja kerrotaan niihin liittyvää oikeaa tietoa. Vanhempien kannattaa opettaa kotona lapsilleen, että kuukautiset ovat normaali elämään kuuluva asia. Myös kouluissa olisi hyvä puhua kuukautisista avoimemmin ja opettaa asioista myös pojille. Kuukautisiin liittyvän tiedon salaaminen pojilta lisää asiaan liittyvää salailua ja häpeää.

Ilta-Sanomien artikkelissa otetaan esiin myös kuukautissuojiin liittyvien mainosten salailukulttuuri, joka edesauttaa kuukautishäpeän säilymistä. Kuukautishäpeään voi ja kannattaa vaikuttaa. Kun oma sukupolvi muuttaa omaa suhtautumistaan asiaan ja oppii avoimuutta, on mahdollista, että jossain vaiheessa kuukautishäpeään liittyvän salailukulttuurin lukot aukeavat ja kuukautisista tulee yhteiskunnalle täysin normaali asia.

Miten kuukautishäpeä voi ilmetä?

-Kuukautissuojien piilottelu vessaan mennessä

-Kuukautissuojien ostaminen kaupasta hävettää ja saa aikaan kiusaantuneen olon

-Hävettää vaihtaa vessassa sidettä, koska muut voivat kuulla

-Hävettää jättää kuukautissuojaa näkyville roskikseen. Pelko, että joku avaa käytetyn siteen ja näkee mitä side kätkee sisälleen.

Tehdään osuutemme, jotta kuukautishäpeä jää unholaan

Kuukautiset ovat normaali asia eikä mikään elämän häiriötila, joita tarvitsisi hävetä. Kuukautisiin liittyviä ikäviä asioita ja uskomuksia on mahdollista vähentää, kun niistä puhutaan avoimesti normaalina asiana. Tiesitkö, että vuosittain 28.5. vietetään kansainvälistä kuukautispäivää.

Lähteet

Kuukautishäpeä opitaan jo nuorena – voisitko kuvitella naisjohtajan puhumassa menkoistaan?

Kuukautishäpeä rajoittaa naisten elämää ympäri maailman -Tansaniassa rikotaan tabuja kuukupin avulla

“Se on äkkiä muisteltu, mitä lapsuudessa asiasta puhuttiin” – Kuukautistabu on sitkeä, mutta nyt perheissä on jopa menkkajuhlia

Yli puolet naisista tuntee häpeää kuukautistensa takia – moni on kokenut häpäisyä kuukautisiin liittyen

Sinua saattaa kiinnostaa myös nämä artikkelit:

Lastenpsykiatri: näin selität pienelle lapselle, mistä vauvat tulevat

Seksuaalikasvatus: kuinka puhua nuorille seksuaalisuudesta?


Ruuhkavuodet suosittelee

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.