Nenäverenvuoto lapsilla on yleistä. Yleisimmin vuoto johtuu siitä, että lapsi kaivaa nenäänsä. Erityisesti vilustuneena tai tukkoisena lapsi yrittää usein helpottaa oloaan kaivamalla nenäänsä. Vaikka veren määrä saattaa säikäyttää, vuodon tyrehdyttämiseksi tarvitaan lääkäriä vain harvoin.
Mistä vuoto voi johtua?
Nenän kaivamisen lisäksi verenvuoto voi liittyä vilustumiseen, sillä vilustuessa nenän sisäinen limakalvo turpoaa ja aristaa, ja verisuonet voivat rikkoutua helposti. Myös kylmä tai kuiva ilma tai nenän allergiat saavat nenän vuotamaan verta helposti. Erilaiset tapaturmat ovat lapsilla melko yleisiä ja nenästä saattaa vuotaa verta esimerkiksi törmäyksen seurauksena, jos nenä ottaa osumaa.
Verenvuoto tulee useimmiten pienestä verisuonesta, joka sijaitsee sierainten välisessä väliseinämässä, aivan nenän etuosassa. Vaikka veren määrä saattaa säikäyttää, lähes kaikki nenäverenvuodot lakkaavat itsestään 5 minuutin sisällä. Verenvuodon tyrehdyttämiseksi tarvitaan lääkäriä vain harvoin.
Milloin on lähdettävä lääkäriin?
Vie lapsi välittömästi lääkäriin tai soittamaan hätänumeroon 112 jos:
- Jos lapsen verenvuoto jatkuu kahden lopettamisyrityksen jälkeen.
- Lapsen verenvuoto on jatkunut kauemmin kuin 15 minuuttia.
- Lapsella on huimausta, hän on kalpea eikä näytä sinusta olevan kunnossa.
- Nenäverenvuoto tulee päävamman tai kaatumisen jälkeen.
Lääkäriajan varaaminen on suositeltavaa myös, jos:
- Nenäverenvuotoa ilmenee lapsella usein.
- Lapsi saa helposti mustelmia ja runsasta verenvuotoa pikku haavoista.
- Lapsella on nenäverenvuotoa juuri kun hän on aloittanut uuden lääkkeen ottamisen, sillä jotkut lääkkeet voivat lisätä verenvuodon todennäköisyyttä.
- Epäilet että lapsella on vieras esine nenässä.
Näin tyrehdytät nenäverenvuodon kotona
- Laita lapsi istumaan hiljaa pää hiukan eteenpäin taivutettuna. Anna veren vuotaa lapsen nenästä paperinenäliinaan tai astiaan.
- Yritä saada lapsi sylkemään suuhun tullut veri. Älä anna lapsen nielaista verta, sillä se voi ärsyttää mahaa ja aiheuttaa oksentamista. Nenä voi alkaa vuotaa uudestaan oksentamisen voimasta.
- Purista lapsen nenän pehmeää osaa juuri nenäluun alapuolella peukaloa ja etusormea käyttäen. Säilytä ote ainakin 5 minuuttia päästämättä irti. Neuvo lasta hengittämään suun kautta.
Ennaltaehkäisy
- Kerro lapselle miksi nenää ei kannata kaivaa ja pidä sormenkynnet lyhyinä.
- Liian kuiva ilma kuivattaa nenänpään sisäistä limakalvoa ja voi johtaa nenäverenvuotoon. Ilmankostuttimesta tai höyrystimestä voi olla apua, jos ilma lapsen makuuhuoneessa on liian kuiva.
- Nenän sisus on hyvä pitää kosteana suolavesitipoilla tai suihkeella, jos ilma on erittäin erittäin kuiva. Lapselle voi sipaista nukkumaan mennessä pienen määrän vaseliinia nenän väliseinämän molemmille puolille pumpulipuikon avulla.
Lähde: Terve.fi
Ei vielä kommentteja