Downin oireyhtymä saattaa olla matkalla kohti häviämistä-tämä on syy tapausten voimakkaaseen laskuun

Downin oireyhtymä saattaa olla matkalla kohti häviämistä-tämä on syy tapausten voimakkaaseen laskuun
Kuva: Nathan Anderson

Teksti: Anna-Leena

Downin syndrooman kanssa syntyvien lasten määrä on vähentynyt huomattavasti viimeisten vuosikymmenten aikana. Vuoden 2021 keväällä julkaistun tutkimuksen mukaan muun muassa Espanjassa ja Italiassa downin oireyhtymän kanssa syntyvien lasten määrä väheni yli 80 prosentilla vuosina 2011–2015. Kuinka tapausten voimakasta laskua voidaan selittää? 

Häviääkö Downin oireyhtymä kokonaan?

Jos tilastoihin uskotaan, Downin syndrooma saattaa olla matkalla kohti häviämistä. Keväällä 2021 julkaistun tutkimuksen mukaan Downin syndrooman kanssa syntyvien lasten määrä on vähentynyt Euroopassa reilusti 80-luvun alkupuolen jälkeen. Tutkimuksesta selviää, että siinä missä 1950-luvun lopussa Downin syndrooman esiintyvyys oli noin 20 tapausta 10 000 synnytystä kohti, vuonna 2015 esiintyvyys oli noin 10 tapausta 10 000 synnytystä kohti.

Kuva: Nathan Anderson. Downin syndrooman kanssa syntyvien lasten määrä on vähentynyt huomattavasti viimeisten vuosikymmenien aikana.

Syyt maiden välisiin eroihin

Downin syndrooma voidaan joissain kromosomitestissä todeta jo varhaisraskauden aikana, muistutetaan Terveyskirjaston sivustolla. Kehityshäiriön aikainen toteaminen vaikuttaa monissa tapauksissa päätökseen raskauden keskeyttämisestä. Tutkimuksessa esitettyjen arvioiden mukaan Downin syndrooman esiintyvyys Euroopassa voisi olla jopa kaksinkertainen nykytilanteeseen nähden. Suomessa esiintyvyys väheni 54% vuosina 2011–2015 ja esimerkiksi Islannissa ei tutkimuksen mukaan ole syntynyt yhtään Down-lasta vuoden 2017 jälkeen.

Tutkimuksen mukaan Down-syndrooman esiintyvyyteen vaikuttaa kromosomitestien lisäksi odottavan äidin ikä, maiden väliset erot asenteissa -sekä aborttilainsäädännössä. Esimerkiksi Maltalla, missä raskauksien keskeyttäminen on laitonta, oireyhtymän esiintyvyys ei ole laskenut.

Onko nykykehitys toivottavaa?

Downin syndrooma on kehityshäiriö, eikä sitä itsessään luokitella sairaudeksi. Downin-syndrooma kuitenkin lisää riskiä sairastua erilaisiin tauteihin, kuten esimerkiksi Alzheimerin tautiin tai leukemiaan. Harvardin professori Brian Skotko huomauttaa Telegraphissa, että Down-henkilöt voivat mahdollisesti auttaa ihmiskuntaa keksimään lääkkeen muun muassa Alzheimerin tautiin tai rintasyöpään ylimääräisen kromosominsa ansiosta. Skotko pohtiikin uutisessa, pitäisikö julkisia varoja käyttää Down-henkilöiden auttamiseen raskaudenaikaisten tutkimusten sijasta.

Downin oireyhtymä lyhyesti (Lähde: Terveyskirjasto)

  • Downin oireyhtymä johtuu ylimääräisestä kromosomi 21:stä.
  • Downin oireyhtymään kuuluu usein keskivaikea kehitysvammaisuus,  joka vastaa 5–7-vuotiaan kehitystasoa. Lisäksi oireyhtymään kuuluvat tyypilliset kasvonpiirteet, sydänvika, sekä lisääntynyt riski sairastua leukemiaan.
  • Suomessa syntyy vuosittain noin 70 lasta, joilla on Downin syndrooma.
  • Suomessa Downin oireyhtymän omaavia henkilöitä on arvion mukaan 3 000.

Mitä ajatuksia tämä artikkeli sinussa herätti?

Avatar photo

Ruuhkavuodet toimitus

One thought on “Downin oireyhtymä saattaa olla matkalla kohti häviämistä-tämä on syy tapausten voimakkaaseen laskuun

  1. Tietenkään down ei ole häviämässä mihinkään. Syntyvien down-ihmisten määrä pysyy matalana niin kauan kuin yhteiskunnalla on varaa tehdä kehityshäiriöiden seulontaa ja abortti kehitysvikojen vuoksi on sallittua. Jos näistä jompikumpi loppuu, räjähtää syntyvien down-ihmisten määrä takaisin aikaisemmalle tasolle. Tämähän ei ole perinnöllinen sairaus, vaikka geneettinen onkin.

    Minä en halua lapselleni downin syndroomaa, elämä on riittävän vaikeaa vaikka olisi täysin tervekin, saati sitten kehitysvamman kanssa. Siksi kannatan seulontoja.

    Minusta artikkelin tutkijan kannanotto siimtä, että downihmisiä pitäisi synnyttää tänne pallolle leikeltäväksi ja tutkittavaksi, jotta heidän kehityshäiriöstään voidaan hyötyä on täysin epäeettinen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *