Downin oireyhtymä saattaa olla matkalla kohti häviämistä-tämä on syy tapausten voimakkaaseen laskuun

Downin oireyhtymä saattaa olla matkalla kohti häviämistä-tämä on syy tapausten voimakkaaseen laskuun
Kuva: Nathan Anderson

Teksti: Anna-Leena

Downin syndrooman kanssa syntyvien lasten määrä on vähentynyt huomattavasti viimeisten vuosikymmenien aikana. Iltalehden uutinen paljastaa, että muun muassa Espanjassa ja Italiassa downin oireyhtymän kanssa syntyvien lasten määrä väheni yli 80 prosentilla vuosina 2011–2015. Mikä on syy tapausten voimakkaaseen laskuun? 

Häviääkö Downin oireyhtymä kokonaan?

Jos tilastoihin uskotaan, downin syndrooma saattaa olla matkalla kohti häviämistä. Huhtikuussa julkaistun tutkimuksen mukaan Euroopassa Downin syndrooman kanssa syntyvien lasten määrä on vähentynyt reilusti viimeisten 60 vuoden aikana.

Siinä missä 1950-luvun lopussa Downin syndrooman esiintyvyys oli noin 20 tapausta 10 000 synnytystä kohti, vuonna 2015 esiintyvyys oli noin 10 tapausta 10 000 synnytystä kohti.

Kuva: Nathan Anderson. Downin syndrooman kanssa syntyvien lasten määrä on vähentynyt huomattavasti viimeisten vuosikymmenien aikana.

Aborttilainsäännäntö erojen taustalla

Merkittävin syy tapausten laskulle ovat raskaudenaikaiset testit. Tutkijaryhmän arvioiden mukaan ilman testejä esiintyvyys voisi olla kaksinkertainen nykytilanteeseen nähden. Esimerkiksi niin sanotussa NIPT-kromosomitestissä voidaan Terveyskirjaston mukaan todeta Downin syndroomaa aiheuttavaa trisomi 21:tä jo varhaisraskauden aikana.

Testien kehittyessä yhä useampi raskaus keskeytetään, jos sikiöllä todetaan mahdollisuus Downin syndroomaan. Suomessa esiintyvyys väheni 54% vuosina 2011–2015. Islannissa ei tiettävästi ole syntynyt yhtään Down-lasta vuoden 2017 jälkeen.

Iltalehden uutinen kertoo, että Down-syndrooman esiintyvyyteen vaikuttaa osaltansa erot eri maiden aborttilainsäädännössä. Vaikka useimmissa maissa Down-oireyhtymän perusteella raskauden saa keskeyttää, muun muassa Maltalla, missä raskauksien keskeyttäminen on laitonta, oireyhtymän esiintyvyys pysyi ennallaan. 

Onko nykykehitys toivottavaa?

Downin syndrooma itsessään ei ole sairaus, ja Down-henkilöt selviävät arjesta useimmiten hyvin, jos he saavat siihen tarpeeksi tukea. Downin syndrooman omaavilla henkilöillä on toisaalta muuta väestönosaa suurempi riski sairastua erilaisiin tauteihin, kuten esimerkiksi Alzheimerin tautiin tai leukemiaan.

Harvardin professori Brian Skotkon mukaan Down-henkilöt voivat mahdollisesti auttaa ihmiskuntaa keksimään lääkkeen muun muassa Alzheimerin tautiin tai rintasyöpään ylimääräisen kromosominsa ansiosta. Skotko pohtiikin Telegraphissa, pitäisikö julkisia varoja käyttää down-henkilöiden auttamiseen, eikä raskaudenaikaisiin tutkimuksiin.

Downin oireyhtymä lyhyesti

  • Downin oireyhtymä on yleisin kromosomihäiriö, joka johtuu ylimääräisestä kromosomi 21:stä.
  • Oireyhtymään kuuluu usein muun muassa keskivaikea kehitysvammaisuus, tyypilliset kasvonpiirteet ja sydänvika.
  • Tuhannesta syntyneestä lapsesta keskimäärin yksi lapsi syntyy Downin syndrooman kanssa.
  • Suomessa Downin oireyhtymän omaavia henkilöitä arvioidaan olevan noin 3 000

Lähteet: Terveysirjasto.fi

Telegraph.co.uk

Iltalehti.fi

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *