Nuorten seksuaalisen häirinnän määrä on kasvanut: ehdottelua, dickpickejä ja rivouksia

Nuorten seksuaalisen häirinnän määrä on kasvanut: ehdottelua, dickpickejä ja rivouksia
Kuva: Sharon McCutcheon

Teksti: Anna-Leena

Nuorten seksuaalisen häirinnän määrä on kasvanut. Vuonna 2017 tehdyssä kyselyssä häirintää oli kokenut alle viidesosa tytöistä. THL:n vuonna 2021 tekemän Kouluterveyskyselyn mukaan joka toinen kahdeksas- ja yhdeksäsluokkalaisista tytöistä on kokenut viimeisen vuoden aikana seksuaalista häirintää netissä tai puhelimessa.

Ehdottelua, dickpickejä ja rivouksia 

Ehdottelua, dickpickejä ja rivouksia. Iltalehti-sivustolla seitsemän tyttöä kertoo, millaista seksuaalista häirintää he ovat kohdanneet ja miltä se tuntuu. Sivustolla julkaistulla videolla tytöt kertovat kuinka törkeitä viestejä he ovat saaneet huomattavasti vanhemmilta tuntemattomilta aikuisilta, vaikka aikuiset ovat olleet tietoisia tyttöjen olevan alaikäisiä.

woman holding phone
Kuva: Daria Nepriakhina. Ahdistelua tapahtuu varsinkin netissä.

On tärkeää muistaa, että aikuinen, joka lähestyy alle 16-vuotiasta seksuaalisessa tarkoituksessa, tekee rikoksen, josta voi tehdä nettivinkin poliisille. Viestin kanssa ei kannata jäädä yksin. Häirinnästä tai epäilyttävistä viesteistä kannattaa aina myös kertoa jollekin luotettavalle aikuiselle. Viesti ei koskaan ole nuoren syy.

Nuortennetti-sivustolla muistutetaan, että seksuaalista ahdistelua voi olla esimerkiksi:

  • takamukselle läpsyttely tai muu koskettelu
  • rintojen puristelu tai rintsikoiden paukuttelu
  • housujen kiskaiseminen alas tai kurkkiminen vaatteiden sisään.
  • syliin kaappaaminen
  • vartalon hinkkaaminen toista vasten
  • käden työntäminen toisen vaatteiden alle
  • näyttäytyminen yllättäen alasti tai itsetyydytys toisen nähden
  • alastonkuvien lähettäminen pyytämättä
  • alastonkuvien pyytäminen netissä

Lähteet:

Iltalehti.fi

Nuortennetti.fi


Ruuhkavuodet suosittelee

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.