Mikä naapureissa ärsyttää? -Löydätkö naapurikuvauksista oman naapurisi?

Mikä naapureissa ärsyttää? -Löydätkö naapurikuvauksista oman naapurisi?
Kuva: MichaelGaida Pixabay

Teksti: Mami Mixtuura

Kaikilla meistä on naapureita. Toisilla lähempänä ja toisilla kauempana. Syrjässä maaseudulla naapureita ei välttämättä ole näköetäisyydellä. Kerrostalossa naapureita voi asua kaikkien seinien takana sekä ylä- ja alapuolella. Naapureita on erilaisia ja he aiheuttavat monenlaisia tunteita. Joillakin voi olla kaikin puolin hyvät ja mukavat naapurit, mutta joillakin saattaa naapurisopu olla koetuksella vähän väliä. Normaalit elämisen äänet kuuluvat elämään (esim. itkevät vauvat, joskus haukkuvat koirat ja vuorotyön vuoksi yöllä suihkussa käyvät ihmiset yms.) Nämä asiat voivat kuitenkin aiheuttaa eripuraa naapureiden välille.

Ilta-Sanomien artikkelissa kerrotaan monenlaisista varsin eriskummallisista asioista, joista naapurit ovat valittaneet. Valitusta oli tullut esimerkiksi liian useasti suihkussa käymisestä, seksin harrastamisesta päivällä, äänekkäästä niistämisestä ja tuutulaulujen laulamisesta. Monesti oli käynyt jopa niin, että valituksen saanut naapuri ei liittynyt mitenkään asiaan (esim. koiran haukkuminen (ei lainkaan koiraa), lasten meluaminen (ei lainkaan lapsia), auton väärin pysäköinti (ei lainkaan autoa) ja tupakointi parvekkeella (ei tupakoinut ollenkaan).

Mahdollisia asioita, jotka voivat ärsyttää naapureita

-Naapuri, joka ei tervehdi muita

-Naapuri, joka sulkee oven nenän edestä eikä pidä ovea auki takana tulevalle

-Ei osata lajitella roskia oikeisiin roskapönttöihin

-Pidetään parveketta romuvarastona

-Tupakoidaan parvekkeella, jolloin tupakansavu menee naapurin asuntoon

-Pestään pyykkiä hiljaisuuden aikana

-Koira, joka haukkuu jatkuvasti

-Naapuri, joka valittaa kaikista mahdollisista asioista → jopa asioista, joita toinen naapuri ei ole edes tehnyt!

-Ei osallistuta talkoisiin → kaikilla ei ole mahdollisuutta tai halua osallistua niihin

Kummallisia asioita, joista naapurit ovat valittaneet

-Valitettu WC:n vetämisestä hiljaisuuden aikana

-Naapuri oli tarkkaillut kauanko naapurin suihkussa käymisessä kestää ja mennyt kertomaan tästä naapurille.

-Kerrostalossa naapurirapun kautta kulkeminen → lattia kuluu

Kummallisia asioita, joita naapurit ovat tehneet

-Naapuri otti pihallaan alasti aurinkoa aina silloin, kun toisella naapurilla oli vieraita (Lue täältä

-Naapuri syötti lintuja kielloista huolimatta

-Ulkona olevat pyykkinarut oli eroteltu vuokralaisten ja asunnonomistajien käyttöön eikä asiasta kerrottu missään julkisesta. Tämä asia piti vain tietää

Mitä voi tehdä, jos naapurin äänet ärsyttävät?

-Avoin kommunikointi: Kerro naapurille kohteliaasti kokemastasi ongelmasta → Laita lappo esim. postiluukusta, jos et uskalla mennä kasvokkain kertomaan. Valitse sanasi tarkkaan, jotta et saa naapuria ärsyyntymään.

-Jos rakentava keskustelu naapurin kanssa ei onnistu tai riitä, voi olla yhteydessä esim. isännöitsijään

Kuva: Nina Strehl, Unsplash

Naapurityypit – Tunnistatko oman naapurisi?

1. Kaikille mukava ja kaikkien kanssa toimeentuleva

Tällainen naapuri on mukava omistaa. Hänestä ei ole kenellekään ikinä harmia eikä hän puhu selän takana pahaa. Häneltä voi aina pyytää apua asiaan kuin asiaan ja hän on aina valmis auttamaan. Kaikki naapurit pitävät hänestä ja tulevat hänen kanssa hyvin toimeen. Hän on naapurien A-luokkaa.

2. Hiljainen naapuri

Hiljainen naapuri viettää hiljaiseloa eikä hänestä ole kenellekään harmia. Häntä ei näe juuri koskaan eikä hänen asunnostaan kuulu ikinä mitään ääniä. Naapurit saattavat ajatella, että asuuko asunnossa ketään, jos he eivät ole ikinä häntä nähneet. Jotkut naapurit saattavat pelätä, että onko naapurille tapahtunut jotain, kun ikinä ei kuulu mitään ääniä.

3. Juorukello naapuri

Tällainen naapuri esittää kaikille ystävällistä ja mukavaa, mutta on utelias tietämään kaiken kaikkien asioista ja kertoo selän takana koko naapuruston asiat toisille. Tällaisen naapurin luonne paljastuu yleensä nopeasti. Älä kerro liikaa asioitasi tällaiselle naapurille.

4. Kyttääjä naapuri

Kyttäilevä naapuri tarkkailee sinua ja toimiasi jatkuvasti. Saatat jopa nähdä hänet kiikaroivan sinua, kun kuljet hänen ikkunansa ohi.

5. Äänekäs naapuri

Äänekäs naapuri huomataan ja yleensä hänen asunnostaan kuuluu liikaa ääniä etenkin hiljaisuuden aikaan. Illalla saattaa alkaa juhlat, joissa soitetaan musiikkia täysillä ja jotka kestävät yömyöhään tai aamuun asti. Välillä melu ja voi olla niin kova, että poliisit soitetaan paikalle tarkistamaan tilanne. Tällainen naapuri haittaa muiden elämää käytöksellään. Varoituksia satelee ja todennäköisesti jossain vaiheessa on häätö edessä.

6. Etäinen naapuri

Tämä naapuri ei halua olla tekemisissä muiden kanssa. Ehkä hän tervehtii ohi mennessään, mutta muuten hän ei vapaaehtoisesti muiden kanssa juttusille ala. Jos hän on rivitalonaapurina, todennäköisesti pihaa reunustaa korkea aita. Hän haluaa olla omissa oloissaan ja tätä kannattaa kunnioittaa.

Mitä voi itse tehdä, jotta ei ärsyttäisi naapureita?

Jokainen varmasti haluaisi olla hyvä naapuri muille. Kannattaa miettiä, että miten voisit itse olla parempi naapuri ja mitä mahdollisesti omia ärsyttäviä tapoja voisit muuttaa. On kohteliasta esimerkiksi ilmoittaa etukäteen, jos tiedät aiheuttavasi normaalista poikkeavaa ääntä (esim. juhlat tai remontti).

Lähteet

Ilta-Sanomat: Flunssassa ollut sai postiluukusta hämmentävän viestin: ” Niistät liian äänekkäästi ja asia menee pian isännöitsijälle”

Ilta-Sanomat: Naapuri valitti jatkuvasta metelistä – sitten tilalle muutti mies, joka eli epäilyttävän hiljaa

Kotiliesi: Et kai ole ärsyttävä naapuri? Lukijat paljastivat kauheimmat kokemukset

Kotiliesi: Älämölöä naapurista


Ruuhkavuodet suosittelee

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.