Varhaiskasvatuksen kertomuksia -tili:”pettyneiden ammattilaisten hätähuuto”

Varhaiskasvatuksen kertomuksia -tili:”pettyneiden ammattilaisten hätähuuto”
Kuva: BBC Creative

Teksti: Anna-Leena

Varhaiskasvatuksen kertomuksia on anonyymi tili Instagramissa. Tiliä ylläpitää muutama varhaiskasvatuksen ammattilainen. Ylläpitäjiä yhdistää ammatin lisäksi se, että he kaikki ovat pettyneitä alaan. Tili on saavuttanut lyhyessä ajassa suuren suosion, ja tilillä on jo yli 10k seuraajaa. 

Pettyneiden ammattilaisten kokemuksia

Tilin sisältö koostuu varhaiskasvatuksen ammattilaisten ylläpitäjille lähettämistä kokemuksista liittyen päiväkotiarjen epäkohtiin. Tilillä on julkaistu jo yli 300 anonyymia “vuodatusta”. Iltalehden haastattelussa yksi ylläpitäjistä sanoo, että varhaiskasvatuksessa on ollut pitkään hyssyttelyn kulttuuri ja että  työntekijät pelkäävät tuoda asioita esille julkisesti. Tili toimiikin anonyyminä alustana, jossa ammattilaiset uskaltavat kertoa avoimesti tunteistaan ja turhautumisestaan. Varhaiskasvatuksen kertomuksia -tili on ylläpitäjän sanoin “pettyneiden ammattilaisten hätähuuto”.

Iltalehden haastattelema Varhaiskasvatuksen kertomuksia -tilin ylläpitäjä kuvailee, kuinka varhaiskasvatus on nyt syöksykierteessä, josta ei ole ulospääsyä, ellei rakenteita korjata.

Useissa tilillä julkaistuista viesteistä mainitaan muun muassa uupumus, suuret ryhmäkoot, vähäinen työntekijöiden määrä ja sijaispulaan liittyvät haasteet.

selective focus photo of toy trailer filled of brown sands
Kuva: Markus Spiske. Uupumus, suuret ryhmäkoot, vähäinen työntekijöiden määrä ja sijaispulaan liittyvät haasteet ovat aiheita, jotka toistuvat useissa viesteissä.

“Tämä ryhmä puhututtaa kollegojen keskuudessa. Nämä viestit, huolestuttavat kertomukset arjesta ja suoranaiset hätähuudot ovat meille kaikille tuttuja. Jos ei kaikista karuimmat osu itselle, niin ainakin jollekin tutulle. Mikä on seuraava askel? Kukaan tai mikään taho ei näytä kiinnostuvan tästä.”, kertoo yksi seuraajista.

“Laadukas opetus ja kasvatus on muuttunut selviytysmistaitseluksi”, verrataan toisessa viestissä.

Myös tilojen puutteellisuuteen on kiinnitetty huomiota: “En voi ymmärtää, miksi uuteen 11 ryhmän päiväkotiin on rakennettu vain YKSI aikuisten vessa. Eli yhtä pönttöä jakaa 40-45 henkilöä, joista 99% naisia–Aina on jonoa ja vessaan ei pääse silloin kun tarvitsisi ja ehtisi. Jokus on joutunut hätätilanteessa käyttää avointa lasten vessaa johon kuka vaan minä hetkenä hyvänsä voi tulla. Kiva vaihtaa kuukautisside pottien vieressä. Älytöntä ja nöyryyttävää”, kertoo yksi ammattilainen kokemuksestaan.

“Tarinoita on vaikka kuinka monta, mutta yksi kamalin oma esimerkki työn kurmittavuudesta ja henkilökuntavajeesta on se, että yhdessä päiväkodissa lapset jätettiin välillä yksin pihalle”, paljastaa toinen.

Päiväkotien sijaispula pahentunut kronaepidemian seurauksena

Superlehti.fi sivustolla kerrotaan, että koronaepidemia on pahentanut sijaispulaa, sillä se on lisännyt sijaisten varovaisuutta ottaa vastaan keikkatyötä. Sijaispula kuormittaa vakituista henkilökuntaa. Artikkelissa SuPerin pääluottamusmies Päivi Salmén-Gren paljastaa, että pula varhaiskasvatuksen opettajista on johtanut tilanteeseen, jossa moni lastenhoitaja on siirtynyt tekemään opettajan sijaisuutta. Tällä hetkellä esimerkiksi Helsingissä jo yli 500 varhaiskasvatuksen lastenhoitajaa työskentelee opettajan sijaisena.

Varhaiskasvatuksen henkilöstömitoituksesta poikkeaminen ei saa olla säännönmukaista tai toistuvaa, mutta lyhytaikainen mitoituksesta poikkeaminen on sallittu, huomauttaa Salmén-Gren. Hänen mukaan sen lisäksi, että lasten turvallisuus vaarantuu, jos henkilökuntaa on liian vähän, myös lasten retket, pienryhmätoiminta ja muut suunnitelmat saattavat peruuntua liian vähäisten työntekijäresurssien vuoksi. Muuttuvat työajat vaikuttavat myös lastenhoitajien oman elämän suunnitteluun. On hankalaa suunnitella mitään, jos ei ole tietoa siitä, mihin aikaan pääsee töistä kotiin, Salmén-Gren toteaa.

“Suurin epäkohta on, että en voi tehdä työtäni niin hyvin kun haluaisin, sillä en yksinkertaisesti ehdi”, harmittellaan yhdessä viestissä.

Lähteet:

Iltalehti.fi

Superlehti.fi

Varhaiskasvatuksen kertomuksia-tilille pääset tästä.

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *