Haluatko oppia ottamaan hyviä ja luonnollisia kuvia lapsista? Katso vinkit!

Haluatko oppia ottamaan hyviä ja luonnollisia kuvia lapsista? Katso vinkit!
Kuva: Yuri tasso

Teksti: Anna-Leena

Haaveiletko suloisten perhekuvien nappaamisesta, mutta et tiedä mistä aloittaa? Lasten spontaanius tuo omat haasteensa kuvaamiseen, mutta toisaalta juuri arvamattomuus on se, mikä tekee lapsista ainutlaatuisia kuvauskohteita. Lapsen kiinnostuksen säilyttäminen kuvaushetkella voi olla haastavaa, joten kuvaamiseen ei ole rajattomasti aikaa. Hyvä kuva on napattava ennen kuin lapsi menettää mielenkiintonsa.

Valokuvat ovat ainutlaatuinen tapa palata tärkeisiin hetkiin myöhemmin. Perhekuvia ottaessa tärkeintä on ymmärtää, että lapsia ei voi kuvata samalla tavalla kuin aikuisia. Tästä artikkelista löydät muutaman yksinkertaisen vinkin lasten kuvaamiseen.

1. Kuvauksen ajankohta

Ota kuvausta suunnitellessasi huomioon lapsen rytmi, aikataulut ja vireystaso. Useimmat lapset ovat virkeimmillään heti aamupalan jälkeen ja mahdollisuutesi napata onnistuneita kuvia suurimmillaan.

Jos yrität kuvata väsyneitä lapsia päiväuniaikaan, saat todennäköisesti liudan kuvia kyllästyneistä ja itkuisista lapsista. 

2. Suosikkilelut tai nalle mukaan

Pienet lapset voivat jännittää vieraassa paikassa ja uudessa tilanteessa. Ota kuvaukseen mukaan tuttu nalle tai lelu, ja kiinnitä lapsen huomio siihen.

Kuva: Karl Fredrickson. Ota kuvaukseen mukaan tuttu nalle tai lelu, ja kiinnitä lapsen huomio siihen.

3. Voita lapsen luottamus

Jos kuvaat muita, kun omia lapsiasi, ennen kuvauksen aloittamista on tärkeää voittaa lapsen luottamus.

Juttele lapselle, hassuttele, anna hänen koskea kameraan ja painaa sen nappeja. Voit myös pyytää vähän vanhempaa lasta ottamaan ensin kuvan sinusta.

4. Ammattilaisohje: 20 minuuttia

Ammattilaisohje on, että lasten kuvaamiseen on aikaa 20 minuuttia riippumatta siitä, onko malli yksi- vai kymmenvuotias, kerrotaan digi-kuva-sivustolla.

On hyvin mahdollista, että lapsen kanssa pitää leikkiä, pelata ja jutella tovi ennen kuin lapsi on niin luottavainen, että kuvaaminen on mahdollista ja luonnollista. Älä menetä hermojasi ja varaa kuvaamiseen tarpeeksi aikaa.

5. Aloita kuvaaminen kotona

Aloita kuvaaminen kotona. Kuvaamalla arkisia hetkiä opit hyödyntämään valoja ja varjoja. Kun lapsi on tottunut olemaan kameran edessä, on kuvaus kodin ulkopuolellakin helpompaa ja luontevampaa

6. Luonnollisuus

Älä anna lapselle hankalia ohjeita noudatettavaksi. Parhaat kuvat syntyvät, kun lapsi on kuvissa luonnollinen ja oma itsensä. Lapsi turhautuu helposti, jos häntä neuvoo poseeraamaan tai hymyilemään, ja lopputulos on usein epäluonnollinen. Koita tiukan ohjeistamisen sijaan saada lapsi nauramaan, tanssimaan, leikkimään ja tutkimaan ja pidä kamera valmiina.

7. Älä stressaa

Älä ota paineita tai stressiä kuvauksesta, sillä lapsi aistii, jos kuvaaja on kireä. Jos tarkoituksena on esimerkiksi ottaa valokuvat joulukortteihin, älä jätä kuvausta viime tinkaan, jolloin kuvien on “pakko onnistua” vaan kokeile erilaisia asuja ja sommitelmia rauhassa ja hyvissä ajoin. Vain kokeilemalla opit näkemään, mikä toimii ja mikä ei.

Lähde: Digi-kuva.fi


Ruuhkavuodet suosittelee

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.