Tiedätkö mitä liman väri paljastaa flunssan aikana?  

Tiedätkö mitä liman väri paljastaa flunssan aikana?  
Kuva: Towfiqu barbhuiya

Teksti: Anna-Leena

Lääkäri Sarah Brewerin kertoo Daily Mail -lehden haastattelussa, että liman väri flunssan aikana ei ole yhdentekevää, vaan voi paljastaa asioita terveydestäsi. Liman väri voi kertoa kehossa jylläävästä tulehduksesta, mutta myös olla merkki vakavammasta sairaudesta. Toisaalta liman muuttuminen kirkkaaksi sairastamisen jälkeen voi paljastaa, että flunssa on menossa ohi. Asiasta uutisoi MTV-uutiset.

Mikä on liman tehtävä?

Liman tehtävä on pitää limakalvot kosteina. Nenän liman avulla hengitetyn ilman epäpuhtaudet kulkeutuvat nenänieluun, vatsaan sekä suolistoon.

Infektion iskiessä rään koostumus muuttuu sitkeäksi. Virukset vaikuttavat myös limakalvoihin niitä turvottamalla ja lisäämällä erittyvän liman määrää.

Valkoinen tai harmaa räkä

Kun räkä on valkoista tai harmaata, se johtuu yleensä siitä että, että nenän kudokset ovat turvonneet, eikä lima pääse kulkemaan yhtä vapaasti kuin terveenä. Räkä on myös paksumpaa kuin silloin, kun olo ei ole tukkoinen.

Valkoista tai harmaata limaa voi myös erittyä ylähengitysteiden infektion yhteydessä tai poskionteloiden tukkoisuudesta tai tulehduksesta johtuen. Myös esimerkiksi tupakointi, savu tai pöly voi aiheuttaa valkean tai harmaan liman eritystä. 

Vihreä tai tummankeltainen räkä

Myös vihreä tai tummankeltainen lima voi enteillä tulehdusta. Vihreä tai selvästi keltainen lima saattaa olla merkki virus- tai bakteeri-infektiosta, mutta myös alempien hengitysteiden infektiosta.

Miksi lima muuttaa väriään? 

Kun kehossa on tulehdus, immuunijärjestelmä kokoaa valkosoluja tulehdusalueelle. Räkä ja lima muuttuvat väriä siksi, että valkosolujen sisältämät proteiinit ovat väriltään vihreitä. Kun valkosoluja esiintyy samassa paikassa paljon, niiden värin voi erottaa myös paljaalla silmällä.

MTV-sivuston uutisessa kuitenkin huomautetaan, että esimerkiksi European Respiratory Journalissa vuonna 2011 julkaistun tutkimus osoittaa, että vaikka keltainen ja vihreä lima ovat usein yhteydessä tulehdukseen, ei liman väriin voi kuitenkaan luottaa sadan prosentin varmuudella.

Punainen lima

Verinen tai ruosteenvärinen lima voi olla merkki vakavammastakin sairaudesta, kuin tavallisesta flunssasta ja siihen onkin aina syytä suhtautua vakavasti. Liman ollessa veristä tai ruosteenväristä, on syytä olla yhteydessä omaan lääkäriin

Lähteet: MTV.uutiset.fi

European Respiratory Journal


Ruuhkavuodet suosittelee

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.