Monikkoraskaus: nämä vaikuttavat todennäköisyyteen saada kaksoset

Monikkoraskaus: nämä vaikuttavat todennäköisyyteen saada kaksoset
Kuva: Gabriel Crismariu

Teksti: Anna-Leena

Monikkoperheet-sivuston tietojen mukaan Suomessa syntyy kaksosia vuosittain noin 600 perheeseen ja kolmosia 5-10 perheeseen. Neloset ovat syntyneet Suomessa viimeksi vuosina 2016 ja 2014 ja viitoset vuonna 1977. Mikä lisää monikkosynnytyksen todennäköisyyttä?

Kuka voi saada kaksoset?

Kaksoset voi saada kuka tahansa, jolla on mahdollisuus saada lapsia. Taipumus erimunaisiin kaksosiin on kuitenkin perinnöllistä. Pohjoismaalaisille on vanhastaan syntynyt suhteellisesti eniten kaksosia länsimaissa, paljastaa kakplus-sivuston artikkeli. Artikkelissa myös kerrotaan, että suomalaisilla näyttäisi olevan tavallista yleisemmin geenimuunnoksia, jotka irrottavat useamman kuin yhden munasolun per kuukautiskierto.

Kaksosten saamisen todennäköisyys on noin 1,3 %. Koska kaksosuus kulkee suvuittain, on seuraavan kaksosraskauden todennäköisyys suurempi. Vaikka numeerista arvoa on vaikea sanoa tarkasti, kaksien kaksosten saamisen todennäköisyyden voi sanoa olevan noin 5 %, tai jopa vähän enemmän. Identtisten kaksosten perinnöllisyys on yleensä vähäistä ja he voivat syntyä mihin tahansa perheeseen. 

photo of women covering their eyes
Kuva: Daiga Ellaby. Kaksoset voi saada kuka tahansa, jolla on mahdollisuus saada lapsia.

Miten kaksosuus periytyy?

Hiljattain on tunnistettu ainakin kaksi geeniä, jotka vaikuttavat ihmisillä todennäköisyyteen saada kaksoset. Näitä geenejä voivat kantaa niin miehet kuin naiset, mutta ko. taipumus ilmenee vain naisilla, koska vain naiset synnyttävät. Kaksosuus siis kulkee perheissä niin isän kuin äidin kautta tyttärelle, joka voi saada kaksoset.

Hedelmöityshoitojen osuus monikkoraskauksiin

Nykypäivänä alle 10% monikkoraskauksista saa alkunsa hedelmöityshoidoilla. Hedelmöityshoidot ovat kehittyneet ja alkioiden siirrossa siirretään pääosin vain yksi alkio. Hormonihoidossa taas letrosolin käyttöönotto on ehkäissyt aiempia hormonihoidoilla alkaneita monisikiöraskauksia. 

Erimunaisen monisikiöisen raskauden todennäköisyys kasvaa, jos:

  • Suvussa on kaksosia
  • Synnyttäjä ei ole enää nuori. 35–40-vuotiailla synnyttäjillä on tilastollisesti moninkertainen todennäköisyys saada kaksoset verrattuna parikymppisiin synnyttäjiin.
  • Synnytyksiä on takana vähintään kaksi. Kyse saattaa olla myös ikäilmiöstä. Jos synnytyksiä on takana vähintään kaksi, on todennäköisempää, että äiti on raskaaksi tullessaan yli 35-vuotias ja sitä kautta myös kaksosten saamisen todennäköisyys kasvaa.
  • Synnyttäjä on pitkä. Pitkille naisille syntyy useammin kaksosia kuin lyhyille.
  • Synnyttäjän ravinnon laatu ja määrä on hyvä.

Lähteet:

Monikkoperheet.fi

kaksplus.fi

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *