Koronatapaukset uhkaavasti nousussa: Suomeen matkustamista ei nyt suositella

people sitting on chair inside building
Kuva: Phil Mosley

Teksti: Anna-Leena

Euroopan tautienehkäisy- ja valvontakeskus (ECDC) on luokitellut Suomen punaiseksi maaksi, johon matkustamista ei suositella. Luokitukseen vaikuttaa koronatartuntojen ilmaantuvuus ja positiivisten koronanäytteiden osuus kaikista näytteistä.

Tilanne voi vaikeuttaa suomalaisten matkustamista

Maa muuttuu punaiseksi ECDC:n kartalla, kun maassa on kahden edellisen viikon aikana todettu vähintään 75 koronatartuntaa sataatuhatta asukasta kohden. Luokitukseen vaikuttaa myös positiivisten näytteiden osuus kaikista testatuista näytteistä.

Huonontunut koronatilanne voi tarkoittaa myös sitä, että suomalaisten matkustamisen muihin maihin muuttuu vaikeammaksi. Ulkomaille matkustettaessa kohdemaan maahantulorajoitukset tulee kuitenkin aina tarkistaa etukäteen.

Koronatilanne huonontunut

Maan joutuminen punaiselle listalle merkitsee koronatilanteen huonontumista.

Suomessa koronatartunnat ovat kasvaneet kahden viikon tarkastelujakson aikana. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) kertoi, että Suomessa todettiin uusia tartuntoja 140 sataatuhatta asukasta kohden 27.9.–10.10. välisenä aikana. 

Karmiva todellisuus teho-osastolta

Nuorten aikuisten määrä sairaalahoidossa on syksyn aikana noussut ja rokottamattomien henkilöiden sairaalantarve on lisääntynyt.

Myös tehohoidettavien koronapotilaiden määrä on nousussa. Lähes koko syyskuun ajan teho-osastoilla oli noin 20–25 potilasta, mutta määrä on lokakuussa noussut reippaasti ylöspäin. Iltalehden uutisessa anestesian ja tehohoidon erikoislääkäri Katriina Rautjärvi  kertoo, että kuolemanpelko on läsnä teho-osastolla jatkuvasti. Rautajärven mukaan lähes jokainen potilas kysyy ennen hengityskoneeseen joutumista ”heräänkö, jäänkö henkiin?” Vaikka potilaille harvemmin vastataan suoraan, kylmä totuus on, että potilas ei välttämättä selviä.

Kun tehohoito ruuhkaantuu ja paikkoja on rajallisesti, sairaalassa joudutaan arvioimaan sitä, siirretäänkö potilas tehohoitoon vai ei: priorisointejakin on lääkärin mukaan pakko tehdä, eikä ikä ei ole määrittelevä tekijä siinä, siirretäänkö potilas tehohoitoon vai ei.

Uutisessa Rautiainen huomauttaa että koronatilanteen helpottamiseksi hän näkee yhden selkeän keinon:

– Pientä toivoa on, jos saadaan lisättyä rokotuskattavuutta entisestään.

Rautiainen toivookin, että mahdollisimman moni ottaisi rokotteen.

Lähteet:

iltalehti.fi

iltalehti.fi/koronavirus

Ei vielä kommentteja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.

  Array
(
  [0] => thumbnail
  [1] => medium
  [2] => medium_large
  [3] => large
  [4] => 1536x1536
  [5] => 2048x2048
  [6] => vp_sm
  [7] => vp_md
  [8] => vp_lg
  [9] => vp_xl
  [10] => vp_sm_popup
  [11] => vp_md_popup
  [12] => vp_xl_popup
)