Rintaliivit: naiseuden symboli ja välttämättömyys? – Vai voisiko ne vaan jättää pukematta?

Rintaliivit: naiseuden symboli ja välttämättömyys? – Vai voisiko ne vaan jättää pukematta?
Kuva: Robert Owen-Wahl Pixabay

Teksti: Mami Mixtuura

Iltalehti uutisoi, että lopettaessa puristavien rintaliivien käytön tapahtuu monia ihania asioita. Tekstin mukaan vanhastaan on ajateltu rintaliivien olevan naiseuden symboli ja välttämättömyys, jotta naisen olemus voi olla hyvä ja ryhdikäs. Isorintaiset voivat kokea rintaliivien käytön mukavana ja heille saattaa olla välttämätöntäkin käyttää rintaliivejä terveydellisistä syistä. Tekstissä suositellaan pienirintaisten vähentävän tai jopa lopettavan kokonaan rintaliivien käytön.

Artikkeli kertoo monesta positiivisesta asiasta, joita voi tapahtua, kun jättää rintaliivit pukematta. Näitä asioita ovat muun muassa: rintojen vahvistuminen ja pysyminen hyvänmuotoisina, rintarauhaskudoksen määrän kasvu, rintakehän ympäristön verenkierron paraneminen ja hengityksen helpottuminen. Kaiken kaikkiaan elämä ilman puristavia rintaliivejä on helpompaa ja mukavampaa. Alkuun voi kulkea kotioloissa ilman liivejä ellei ole heti valmis hyppäämään ihmisten ilmoille liiveittä!

Mitä kysymyksiä rintaliiveittä olo voi aiheuttaa?

Ajatus ilman rintaliivejä olemisesta herättää monenlaisia kysymyksiä, joita ovat esimerkiksi:

-Tuleeko riippurinnat ennen aikojaan?

-Onko liivittömyydestä jotain terveydellistä haittaa?

-Häiritseekö muita, jos kuljen ilman liivejä?

-Saako ilman liivejä kulkeva epämukavaa huomiota?

-Häiritseekö puolisoani, jos olen kotona ilman liivejä?

-Tuleeko minusta vähemmän seksikäs, jos kuljen rinnat vapaana heiluen?

Saako jokainen pukeutua miten haluaa?

Periaatteessa jokainen saa itse päättää miten pukeutuu, mutta silti asia ei ole niin yksinkertaista. Yhteiskunnalliset normit säätelevät pukeutumista kuitenkin pitkälti ja esimerkiksi työpaikoilla voi olla monenlaisia sääntöjä pukeutumisen suhteen.

Pitäisikö kotona käyttää liivejä?

Monet naiset heittävät kotiin päästyään liivit heti päältänsä pois. Näin tapahtuu etenkin silloin, jos rintaliivit eivät ole mukavat päällä. Onneksi jokainen saa itse päättää pitääkö rintaliivejä päällään kellon ympäri vai kokeeko mukavammaksi olla ilman liivejä, aina kun se on mahdollista.

Kuva: Andreas Lischka Pixabay

Kokemuksia rintaliiveittä olosta

Välillä mediassa näkee räikeitä otsikoita miten joku on “unohtanut pukea rintaliivit päälleen”. Jotkut ovat uskaltautuneet jopa Linnan juhliin ilman rintaliivejä ja näistä on noussut iso kohu. Ylen artikkelissa nousee esiin ajatus, että rintaliivittömyys on siksi niin iso asia, koska taustalla on tarve kontrolloida naisten pukeutumista ja tekemisiä.

Monet julkisuuden henkilöt ovat kertoneet omia kokemuksiaan, kun he ovat kulkeneet ilman rintaliivejä. Esimerkiksi Rosanna Kulju on kertonut miten rakennusmiehet huutelivat hänelle epäasiallisia juttuja, kun hän kulki ulkona ilman liivejä.

Ilta-Sanomien artikkelissa on kerrottu kolmesta naisesta, jotka päättivät kokeilla rintaliivittä oloa. Osalle heistä liiveittä kulkeminen oli todella vaikeaa ja esimerkiksi kauppareissu jäi sen takia tekemättä. He miettivät myös sitä, että loistavatko nännit liikaa vaatteiden alta ja herättävätkö he liikaa huomiota.

Ulkomailla rennompi suhtautuminen liivittömyyteen

Pupulandia-blogissa kerrotaan havaintoja, että Etelä- ja Keski-Euroopassa on kesäisin yleistä olla käyttämättä rintaliivejä. Siellä päin maailmaa ei ole niin justiinsa, jos nännit nöpöttävät tai kuultavat paidan läpi. Sen sijaan Suomessa blogin pitäjä on havainnut, että monet paheksuvat vastaavaa näkyä. Tästä aiheutuu epämukava tunne kulkea julkisissa paikoissa ilman liivejä, vaikka muuten liiveittä olo olisi itselle mieluisampaa.

Keskustelupalstoilta luettua

Rintaliivit aiheuttaa paljon keskustelua eri kanavissa. Vauva.fi-keskustelupalstalla on keskusteltu rintaliivittömyydestä, jossa joku keskustelija totesi, että rintaliivitön nainen on vaara liikenteelle! Keskustelijoiden mielestä autoilijat kiinnittävät liikaa huomiota ohuen paidan tarjoamaan näkymään ja sen vuoksi saattaa tulla peräänajoja.

13.10 vietetään ei rintaliivejä -päivää

Tiesitkö, että 13.10 vietetään kansainvälistä ”ei rintaliivejä” -päivää? Ideana on se, että naisten ei tarvitse käyttää rintaliivejä kyseisenä päivänä. Uskallatko jättää liivit kaappiin kyseisenä aamuna?


Ruuhkavuodet suosittelee

Mami Mixtuura

Olen ruuhkavuosia elävä äiti, jonka lapset ovat villejä ja äänekkäitä. Elämä lasten kanssa on opettanut minulle sen, että asiat voivat muuttua pikkuhetkessä. Nykyään yritän suhtautua tulevaisuuteen rennommalla asenteella. Pidän kirjoittamisesta, koska sitä kautta olen löytänyt oman erityisen juttuni kiireisen lapsiperhearjen keskelle.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.