Historia super suositun pop-it fidgetin takana: tiesitkö tämän hittilelusta?

brown monkey sitting on gray concrete floor during daytime
Kuva: Bob Brewer

Silikoninen pop-it fidget on ehdoton hittilelu. Yksinkertainen, mutta nerokas silikoninen stressilelu on täynnä pieniä “kuplia”, joita painetaan sormella alas. Lelun rauhoittava vaikutus on hurmannut lapset (ja vanhemmat) ympäri maailmaa. Mikä on tarina tämän stressilelun takana? 

Vaikka pop-it lelut valtasivat kauppojen hyllyt ja hurmasivat ostajat ympäri maailmaa vasta viime vuonna, lelu on itseasiassa keksitty jo yli 40-vuotta sitten. Lelun suosion räjähdysmäinen kasvu on mainio esimerkki sosiaalisen median voimasta: yllättävän suosion takana ei nimittäin ole kallis mainoskampanja, vaan somesta suurelle yleisölle tutuksi tullut apina! 

Yritys idean takana

Alkuperäinen pop-up on Theora design-nimeä kantava yrityksen käsialaa. Yritys kehitti yli 190 erilaista peliä, mukaan lukien maailmankuulun “Arvaa kuka?”-pelin.  

Vaikka Theo ja Ora, aviopari suositun pop-it lelun takana, kehitteli useita prototyyppejä lelusta, ei lelu päässyt kaupan hyllyille vielä 70-luvulla muun muassa materiaaleihin liittyvien haasteiden vuoksi. Uudet hittilelut on valmistettu joustavasta silikonista, jota yli 40-vuotta sitten ei ollut saatavilla. 

Uusi yritys

Muutama vuosi sitten Theora-design-yrityksen perineet veljekset kaivoivat pöytälaatikosta vanhempiensa 70-luvulla alullepanneen projektin. Vuonna 2014 lanseerattiin ensimmäinen peli, jonka taustalla oli vanhempien alkuperäinen ajatus sormella alaspäin poksuteltavista “kuplista”. Peliä myytiin silloin “jokunen tuhat”. Kun vuonna 2019 peliä ryhtyi myymään vähittäiskauppa Target, pelin suosio alkoi vähitellen kasvaa.

Käännekohta pelin historiassa tapahtui kuitenkin, kun Tiktokissa ja Youtubessa alkoi pyöriä videoita, joissa peli esiintyi. Yksi suurimman yleisön hurmanneista videoista näyttää, kuinka pieni Yhdysvalloissa asuva apina painelee pelin nappuloita uudestaan ja uudestaan. Video on kerännyt yli 500 miljoonaa katselukertaa.    

Apina suosion takana

Gaitlyn Rae nimeä kantava “vaikuttaja-apina” asuu omistajiensa kanssa maatilalla Elizabeth Cityssä. Omistaja kertoo, että apina sai pop-it lelun syntymäpäivälahjaksi. Omistajat eivät olleet koskaan aiemmin nähneet kyseistä lelua, mutta päättivät kuvata apinan leikkiä videolle. Videon suosion kasvaessa apinan fanit ryhtyivät lähettämään apinalle lahjaksi uusia pop-it leluja, joita on omistajan sanojen mukaan videon suosion kasvaessa kertynyt apinalle “laatikoittain”.     

https://www.youtube.com/watch?v=bADBQ_ixFus

Tänä päivanä pop-it leluja voi löytää kaikissa mahdollisissa väreissä ja muodoissa. Yksikään näistä uusista versioista ei kuitenkaan kuulu Theora-designille. Yritys arvioi, että 99,9% myydyistä pop-it leluista on imitaatioita.

Lähde: BBC.com

Ei vielä kommentteja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.