Herätteletkö sinäkin itseäsi tällä tyypillisellä tavalla? Tutkijat varoittelevat

Herätteletkö sinäkin itseäsi tällä tyypillisellä tavalla? Tutkijat varoittelevat
Kuva: L.D.I.A

Teksti: Anna-Leena

Huonon yön jälkeen moni turvautuu kahvin voimaan heti herättyään. Väsyneenä kahvin juominen ennen aamupalaa voi kuitenkin olla pahaksi terveydelle, vihjaavat tämän brittitutkimuksen tulokset. Tutkimuksesta uutisoi muiden muassa MTVuutiset. 

Tutkijoiden mukaan yleinen tapa selättää väsymys kahvilla voi vaikuttaa negatiivisesti verensokerin säätelyyn. Tämä taas voi lisätä riskiä sairastua esimerkiksi kakkostyypin diabetekseen ja sydänsairauksiin.

Bathin yliopistossa tehdyn pienen tutkimuksen mukaan terveellisempi vaihtoehto on syödä ensin aamupala ja vasta sen jälkeen nauttia kofeiinipitoista juomaa. Tutkimus ilmestyi British Journal of Nutrition -lehdessä.

Kolmen yön tutkimus

Tutkimukseen osallistui 29 tervettä nuorta miestä ja naista ja se kesti kolme yötä. 

Yhtenä yönä osallistujat saivat nukkua tavalliseen tapaansa ja herättyään joivat sokeripitoisen, tyypillisen aamiaisen kaloripitoisuutta vastaavan juoman.

Toisena yönä osallistujat herätettiin tunnin välein. Huonosti nukutun yön jälkeen he joivat jälleen sokerisen juoman.

Kuva: Fahmi Fakhrudin. Tutkimukseen osallistui 29 tervettä nuorta miestä ja naista ja se kesti kolme yötä. 

Kolmantena yönä osallistujat herätettiin taas tunnin välein, mutta heräämisen jälkeen he joivatkin ensin vahvaa mustaa kahvia. Puoli tuntia kahvin nauttimisen jälkeen he nauttivat sokerisen juoman.

Tulosten mittaamiseksi osallistujilta otettiin verinäytteet jokaisen kokeen jälkeen.

Väsyneenä juotu kahvi heikensi verensokerin säätelyä

Tutkimustulosten mukaan yksi huonosti nukuttu yö ei huonontanut osallistujien verensokeritasoja ja insuliinivastetta. Sen sijaan kahvin juomisella ennen aamupalaa oli selkeitä negatiivisia vaikutuksia glukoosiaineenvaihduntaan nostaen sitä noin 50 prosentilla. Kahvin juominen ennen aamupalaa huonosti nukutun yön jälkeen näyttäisi tulosten mukaan heikentävän kehon kykyä sietää runsaasti hiilihydraatteja sisältävää aamiaista.

Ensin aamupala, sitten kahvi

Bathin yliopiston tiedotteessa  tutkimusta valvonut metabolisen fysiologian professori James Betts kertoo, että yksinkertaistettuna tulosten voi tulkita tarkoittavan, että verensokerin säätely heikentyy, jos ensimmäinen kehomme kohtaama asia erityisesti huonosti nukutun yön jälkeen on kahvi. Betts huomauttaa, että asiaa voi helpottaa syömällä ensin aamupalaa ja juomalla kahvin vasta sen jälkeen, jos sitä vielä kokee tarvitsevansa. Tällä voi Bettsin mukaan olla merkittäviä terveyshyötyjä kaikille meistä.Tutkimuksessa käytettiin mustaa kahvia, mutta Betts arvio maitokahvin vaikutusten olevan samanlainen.

Tutkimus oli hyvin pieni ja sen tuloksiin onkin suhauduttava varaukselle. On selvää, että lisää tutkimuksia tarvitaan selvittämään kahvin vaikutuksista aineenvaihduntaan sekä millaisia seurauksia tällä voi mahdollisesti olla pitkällä aikavälillä.

Juotko sinä kahvin ennen aamupalaa vai vasta aamupalan jälkeen?

Lähde: MTVuutiset.fi

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *