Kielsivätkö vanhempasi nämä asiat sinulta? 10 asiaa, jotka tuntuivat maailman suurimmilta vääryyksiltä

Kielsivätkö vanhempasi nämä asiat sinulta? 10 asiaa, jotka tuntuivat maailman suurimmilta vääryyksiltä

Teksti: Anna-Leena

Iltasanomat julkaisi listan asioista, joita 90-luvulla syntyneiden vanhemmat kielsivät lapsiaan tekemästä. Vaikka lapsena ja nuorena kieltolistalla olevat asiat tuntuivat hyvin epäoikeudenmukaisilta, useimmat kielloista tuntuvat nyt aikuisen näkökulmasta hyvinkin loogisilta. 

1. Metalliportin tai -pylvään nuoleminen talvisin

Kukapa ei olisi jäänyt kielestään kiinni pylvääseen, porttiin, tai vähintään takin vetoketjuun? 

2. Jälkiruuan syöminen ennen ruokaa

Jälkiruoka on jälkiruoka, koska se syödään ruoan jälkeen. Jälkiruokaa ei tippunut, ennen kun lautanen kiilsi tyhjänä. Lapsena tämä tuntui suurelta vääryydeltä. Miksi ei ateriaa voisi muka aloittaa jäätelöannoksella ja syödä sen jälkeen sen verran makaroonilaatikkoa, kun vatsaan vielä mahtuu? Silkkaa vanhempien hulluutta!  

Kuva: Emile Mbunzama. Miksi ei ateriaa voisi muka aloittaa jäätelöannoksella ?

3. Myöhään valvominen

Muistatko sen ajan, kun aikainen nukkumaanmenoaika oli maailmanloppu? Mitä antaisit nyt, jos pääsisit edes yhtenä päivänä nukkumaan heti Pikku Kakkosen jälkeen? Niinpä.

4. Mesessä roikkuminen tuntikausia

Monissa perheissä koneita oli tasan yksi ja kännyköissä ei tietenkään ollut nettejä tai chatteja. IRC-galleriassa ja mesessä roikkumiseen oli melkeinpä varattava aika perheen yhteisestä varauskirjasta. Pelkkä koneen käynnistyminen vei niin kauan aikaa, että nettiaika kului lähinnä siihen.  

6. Kauhuleffojen katsominen ennen aikojaan

Kauhuelokuvien katselu oli visusti kielletty. Elokuvia katsottiinkin salaa kavereiden tai isompien sisarusten kanssa ja kotona ei voinut tietenkään paljastaa, miksi sen jälkeen piti nukkua valot päällä. Vanhemman näkökulmasta kauhuelokuvien ikärajoille on hyvin selkeä syy. 

girl in red hair wearing blue and white long sleeve shirt
Kuva: Erik Mclean. Kiellettyjä kauhuelokuvia katseltiin vanhemmilta salassa.

7. Karkin syöminen joka päivä

Karkin ja herkkujen syönti rajoittui usein lauantaipussiin viikonloppuna, pullolliseen smurffi-limpparia saunan jälkeen tai mokkapalaan myyjäisissä.  

8. Yökyläily poikaystävän luona

“Miksi minä en voi, kun kaikki muutkin saa mennä?” Kuinka suurelta väärydeltä tuntuikaan, kun vanhemmat rajoittivat tapailun päiväsaikaan. Vaikka yökyläilyjen rajoittaminen tuntui nuorena epäreilulta, vanhemman näkökulmasta se tuntuu varsin loogiselta.   

9. Liian vähissä vaatteissa ulos lähteminen

Ilman takkia ja pipoa ei ulos ollut asiaa niin kauan, kun järvet oli jäässä. Nuorena huolestutti paljon enemmän se, että tukka lätistyy pipon alla, kun se, että korvat jäätyy. Siinä missä nuorena oli ihan “kauheen noloa” lähteä ulos toppavaatteissa, aikuisena ei voi kun ihmetellä, mikä tarve oikein oli palella nahkatakissa ja nilkat paljaina  tammipakkasissa? 

man placing his hands on his mouth
Kuva: whereslugo. Nuorena pipoa ei voi pitää, koska tukka lätistyy.

10. Kotiintuloaika

Olitko sinäkin aina se, jonka piti olla kotona ennen muita? Juurikin kun meno oli parhaimmillaan, oli aika jättää muut pitämään hauskaa ja polkea kauheaa vauhtia pyörällä kotiin. Jos kotiintuloajasta myöhästyi muutaman minuutin, aina pystyi kääntämään kellon viisareita hieman taaksepäin ja syyttää myöhästymisestä kelloa. Oman lapsen kotiin odottamisen, aikana ennen kännyköitä on pitänyt olla varsin stressaavaa!

Tuleeko mieleesi muita asioita, jotka sinulta kiellettiin lapsena, ja jotka tuntuivat silloin epäreilulta?

Lähde: Iltasanomat.fi


Ruuhkavuodet suosittelee

Ruuhkavuodet toimitus