Lapsivuodepsykoosi: tunnistatko tämän harvinaisen sairauden oireet?

Lapsivuodepsykoosi: tunnistatko tämän harvinaisen sairauden oireet?
Kuva: Kuva: Zach Lucero

Teksti: Anna-Leena

Lapsivuodepsykoosi on harvinainen sairaus, jonka esiintyvyys on noin yksi tuhatta synnytystä kohti. Kuinka psykoosi oireilee? Voiko siitä toipua? Tämä artikkeli vastaa näihin kysymyksiin. Artikkelin lähteenä on käytetty Tehy-lehdessä (23.11.2015) ilmestynyttä artikkelia lapsivuodepsykoosista.

Lapsivuodepsykoosi kuulostaa pelottavalta sairaudelta: “En minä ainakaan mihinkään psykoosiin sairastu!”. Tehy-lehden mukaan lapsivuodepsykoosiin kuitenkin sairastuu Suomessa noin 60 juuri synnyttänyttä vanhempaa vuodessa. Lapsivuodepsykoosin tunnistaminen ja erottaminen synnytyksen jälkeisestä masennuksesta on tärkeää, sillä lisääntyneen itsemurhariskin lisäksi se myös lisää riskiä lapsen kaltoinkohteluun ja lapsensurmaan, Tehy-lehdessä huomautetaan. Psykoosi voi myös hankaloittaa lapsen ja äidin välisen vuorovaikutuksen syntymistä.

Synnytyksen jälkeinen masennus on huomattavasti tavallisempi ja lievempi. Vaikka myös vakavasti masentunut voi tuntea olonsa rauhattomaksi, muuten oireet poikkeavat toisistaan. Masentuneen mieliala on alakuloinen, eikä mikään tunnu miltään. Lapsivuodepsykoosissa sen sijaan vanhempi voi pikemminkin olla lähes euforisessa tilassa, lehdessä muistutetaan.

Kuinka lapsivuodepsykoosi oireilee?

Oireet vaihtelevat, mutta vanhempi voi olla esimerkiksi hyvin ylivireinen, levoton tai ärtynyt. Väsymyksen tunne saattaa kadota täysin, vaikka äiti nukkuisi yön lyhyissä pätkissä tai ei nukkuisi juuri ollenkaan. Yleensä sairastuneen perhe huomaa muutoksen psykoosiin joutuneen käytöksessä ja puheissa, ja alkaa miettiä onko sairastuneella kaikki hyvin. Itse psykoosiin joutunut vanhempi kuitenkin pitää erikoisia, yleensä vastasyntyneeseen vauvaansa kohdistuvia ajatuksiaan täysin totena, eikä itse tästä syystä osaa hakea apua, Tehy-lehdessä muistutetaan. Perheen ja läheisten onkin tärkeää luottaa vaistoonsa jos heistä tuntuu siltä, että synnyttäneellä vanhemmalla ei ole kaikki hyvin.

Englantilainen Katherine Shaw kertoo espanjalaisella mibebéyyo-sivustolla kokemuksestaan. Sivustolla Shaw kertoo sairastuneensa lapsivuodepsykoosiin, jonka aika hän oli täysin varma siitä, että vessan vetäminen aiheuttaisi valtavan vedenpaisumuksen vanhan testamentin tyyliin. Oireet alkoivat äidin mukaan vauvan ollessa viikon vanha. Nainen myös kertoo artikkelissa kokeneensa olevansa uusi Messias. Tilanne pahen ja Shaw vietti lopulta 4 kuukautta laitoshoidossa. Nyt vuosi oireiden loppumisesta Shaw kertoo toipuneensa hyvin ja tuntevansa olonsa normaaliksi.

Sairastuminen on kahden tekijän tulos

Tehy-lehdessä huomautetaan, että psykoosiin sairastuminen on aina kahden tekijän tulos.

  1. Synnyttäneellä vanhemmalla on oltava synnynnäinen, mahdollisesti perinnöllinen alttius sairauteen. Psykoosiin sairastuminen on tavallisempaa, jos lähisukulaisella on ollut kaksisuuntaisen mielialahäiriön oireita, vaikka sairastunut itse ei olisi aiemmin oireillut.

2. Takana on kestoltaan pitkä tai muuten erityisen rankka synnytys.

Tehy-lehdessä myös muistutetaan, että siinä missä puolella sairastuneista ei ole minkäänlaista edeltävää psykiatrista sairaushistoriaa, toisella puolella on voinut olla esimerkiksi aikaisemmin sairastettu lievä masennusjakso. Myös synnytyksen jälkeisillä hormoonimuutoksilla voi sivuston mukaan olla vaikutusta sairauteen.

Synnyttäneen vanhemman voinnin tarkkailu ensimmäisten päivien ja viikkojen jälkeen on tärkeää. On hyvä muistaa, että sairastuneen voi olla vaikeaa itse huomata muutosta omassa käytöksessä, mistä syystä lähipiirillä on tärkeä rooli sairauden tunnistamisessa.

Oletko sinä kuullut lapsivuodepsykoosista?


Ruuhkavuodet suosittelee

Ruuhkavuodet toimitus