Tiesitkö, että banaaninkuoretkin voi syödä? Yllättävät terveysvaikutukset

Tiesitkö, että banaaninkuoretkin voi syödä? Yllättävät terveysvaikutukset
Kuva: Charles Deluvio

Teksti: Anna-Leena

Tiesitkö, että banaanien kuoriminen saattaa olla kokonaan turhaa? Luit oikein! Banaaninkuoretkin voi syödä!

Banaaninkuorien syöminen voi edistää terveyttä

Banaani on superruokaa, joka sisältää runsaasti kaliumia, kuitua, C-vitamiinia ja B6-vitamiinia, ja auttaa pitämään verenpaineen kurissa ja sydämen vahvana. Banaani voi lisäksi auttaa unettomuuteen ja helpottaa kaamosmasennuksen oireita.

Banaanin sisältämät hyödyt eivät kuitenkaan ulotu ainoastaan itse hedelmään, sillä myös banaaninkuoret sisältävät lähteiden mukaan runsaasti C, B6 ja B12-vitamiineja sekä magnesiumia, kaliumia ja kuitua.

Jotkut myös uskaltavat väittää, että banaaninkuoret ovat laihduttajan parhaita kavereita, ja että niiden sisältämä kuitu voi auttaa painonhallinnassa.

Banaaninkuorien syöminen yleisempää maailmalla

Banaaninkuorien kitkerä maku ei välttämättä tunnu kovin houkuttelevalta. Mitä kypsempi banaani on, sitä ohuempi ja makeampi myös kuori on.  

Banaanin kuoria ei kuitenkaan tarvitse syodä sellaisenaan, vaan ne voi esimerkiksi nakata smoothien sekaan. Esimerkiksi Aasialaisessa ja hindulaisessa keittiössä on totuttu käyttämään banaanit kuorineen. Kuoret voi nauttia joko raakana tai lämmitettyinä pannulla tai uunissa osana tiettyjä ruokia.

Muista pestä banaani huolellisesti ennen käyttöä. Huolellisella pesulla pahimmat torjuntamyrkyt huuhtoutuvat viemäristä alas.

Vinkit banaaninkuorien käyttöön

Jos banaaninkuorien syöminen ei houkuttele, on monia muitakin syitä olla nakkaamatta kuoria suoraan bioastiaan!

  • Banaaninkuorilla voi kiillottaa nahkakengät.
  • Banaaninkuoret toimivat lannotteena huonekasveille. Liota banaaninkuoria vedessä muutaman päivän ajan ja kastele seoksella kodin kasvit.
  • Banaaninkuoria voi käyttää ihonhoidossa. Kuorilla voi muun muassa hoitaa aknea ja vähentää ryppyjä. Kuorien sisältämät ainesosat voivat rauhoittaa tulehtunutta ihoa ja vähentää ryppyjen näkyvyyttä. Hiero banaaninkuoria ihoon ja anna vaikuttaa 5–10 minuuttia. Huuhtele.
  • Banaaninkuorilla voi myös kiillottaa hopeakorut. Survo kuoret tehosekoittimessa veden kanssa tahnaksi. Hiero koruja tahnalla parin minuutin ajan.

Käytetäänkö teillä banaanit kuorineen vai heitetäänkö kuoret surutta roskiin? Kommentoi ja kerro!

Lähteet: Kotiliesi.fi

askelterveyteen.com


Ruuhkavuodet suosittelee

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.