Airfryerilla voi kypsentää rapeaa ruokaa nopeasti ja terveellisesti

Airfryerilla voi kypsentää rapeaa ruokaa nopeasti ja terveellisesti
Kuva: hansbenn Pixabay

Teksti: Mami mikstuura

Airfryer on noussut suosituksi keittiölaitteeksi pienen ajan sisällä. Suosio ei ole turhaa sillä Airfryer tarjoaa monia etuja ruuanlaittoon ja etenkin perinteiseen friteerauskeittimeen verrattuna. Monesta kodista löytyy jo tällainen laite ja laitteen suosiosta kertoo esimerkiksi se, että Facebookin: “Airfryer vinkit ja ohjeet Suomi -ryhmässä” on yli 64 000 jäsentä.

Mikä Airfryer on?

Airfryer on pienehkö keittiökone, joka kypsentää ruoan kuuman ja nopeasti kiertävän ilman avulla. Se muistuttaa friteerauskeitintä, mutta sen avulla on mahdollista valmistaa rapeapintaista ruokaa ilman lisättyä rasvaa. Sen avulla voi valmistaa terveellisemmin ruokia, joihin yleensä lisättäisiin öljyä.

Eri mallit ja koot

Saatavilla on monen kokoisia pönttö- ja uunimallisia laitteita. Eri kokoisista laitteista löytyy vaihtoehtoja yhden hengen talouksiin ja isommille perheille. Jotkut ovat hankkineet jopa kaksi laitetta, jotta saavat varmasti kerralla ruoat koko perheelle. Laite ei itsessään ole kovin isokokoinen, mutta käytettäessä se vaatii ympärilleen tilaa, koska käytön aikana kuuma ilmaa virtaa eri puolilta laitetta ulos (sivuilta ja takaa).

Ennen laitteen ostamista kannattaa tutustua ainakin laitteen tehoon, koska se vaikuttaa oleellisesti, kuinka nopeasti ruoka valmistuu. Joissakin malleissa teho on jopa 2200 wattia. Monissa malleissa teho on 1400, joten näillä ei ruoka valmistu yhtä nopeasti kuin tehokkaammilla laitteilla.

Kenen keittiöön se sopii?

Airfryer helpottaa monenlaisen kokkaajan arkea. Se lämpenee nopeasti eikä vaadi samanlaista esilämmitysaikaa kuin tavallinen uuni. Ruoka kypsyy myös nopeasti, mutta tähän vaikuttaa laitteen teho. Valitsemalla sopivan kokoisen laitteen, siitä hyötyy niin yksineläjä kuin suurperheellinenkin.

Mitä sillä voi kokata?

Oikeastaan vain mielikuvitus on rajana sille mitä kaikkea Airfyerin avulla voi valmistaa. Muistan joskus lukeneeni jonkun kokeilleen valmistaa sen avulla keittoakin, mutta en tiedä mikä oli sen keitoksen lopputulos. Varminta siis kokeilla ainakin alkuun ruuilla, joita muut käyttäjät ovat jo testanneet ja hyviksi havainneet.

Airfryer sopii loistavasti ruuille, jotka perinteisesti friteerattaisiin rasvakeittimessä (esim. ranskalaiset, nugetit, kevätkääryleet, kalapuikot ja wingsit).

Sen avulla voi valmistaa myös herkullisia pikapitsoja. Tortillalevyn päälle levitetään valittu kastike (esim. tomaattikastike tai ketsuppi) ja halutut täytteet. Päälle ripotellaan juustoraastetta ja paistetaan Airfryerissa. Noin seitsemän minuutin kuluttua voi nauttia ihanasta pikapitsasta!

Airfryerilla voi kypsentää myös kananmunat. Riittää, kun kananmunat laittaa koneeseen ja säätää lämpötilan ja kypsennysajan sopivaksi. Vaikka kananmunien keittäminen kattilassakaan ei ole mitään rakettitiedettä, mutta tällä tavalla tehtynä säästyy veden kanssa lotraamiselta ja ainakin kattilan pesemiseltä.

Myös monien leivonnaisten kypsentäminen onnistuu Airfryerin avulla (esim. kakkuja, pullia, munkkeja ja joulutorttuja). Isommat leipomusmäärät kannattaa paistaa tavallisessa uunissa, koska Airfryeriin ei kerralla kovin paljon mahdu.

Airfryerilla onnistuu hyvin myös ruokien uudelleen lämmitys. Esimerkiksi edellispäivän pitsanlopusta saa todella hyvän, kun lämmittää sen Airfryerilla. Tässä muutamia esimerkkejä mitä sillä voisi valmistaa, mutta kuten ylempänä sanottu, sillä voi kypsentää melkeinpä mitä vaan.

Airfryerin heikkouksia

Vaikka saatavilla on monen kokoisia Airfryereita, kerralla niihin ei kuitenkaan mahdu niin isoja määriä ruokia kuin tavalliseen uuniin (isommat satsit kuten isot pullataikinat kannattaa tehdä suosiolla uunissa).

Pönttömalleissa ei näe kypsennyksen aikana sisälle (uunimalleissa on läpinäkyvä luukku, josta näkee paistotuloksen jatkuvasti). Tarvittaessa toki luukun voi avata ja kurkistaa miltä sisällä näyttää.

Uunimalleissa on mahdollista kypsentää ruokaa monella eri tasolla, mutta tasaisen paistotuloksen saaminen vaatinee peltien paikkojen vaihtamista kesken paistamisen. Toki voi paistaa myös yhtä peltiä kerrallaan.

Paljonko Airfryer maksaa?

Edullisen Airfryerin voit löytää noin 50 eurolla ja kalliimmat laitteet maksavat useita satoja euroja. Ostopäätöstä ei kannata tehdä hätiköiden vaan kannattaa rauhassa tutustua ja vertailla eri malleja, jotta saa ostettua heti ensimmäisellä kerralla sopivan laitteen. Se varmasti harmittaa, jos ostaa liian nopeasti ja laite onkin aivan liian pieni oman perheen tarpeisiin.

Lähteet:

Mikä laite paistaa parhaat ranskanperunat? Hitiksi nousseet airfryer-keittimet Kuluttaja-lehden testissä – selkeä voittaja ja pari pohjanoteerausta

Haudutuspata ja airfryer – keittiön hittejä vai huteja?

Vinkkejä mihin voit käyttää Airfryeria – suuntaa antavat paistolämpötilat ja ajat kätevässä taulukossa

Avatar photo

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *