Ikäviä asioita ei kannata salailla lapsilta-psykologi kertoo miksi

Ikäviä asioita ei kannata salailla lapsilta-psykologi kertoo miksi
Kuva:Kristina Flour

Teksti: Anna-Leena

Kukapa ei olisi pohtinut vastoinkäymisen kohdatessa, onko parempi kertoa lapselle totuus, vai suojella lasta jättämällä ikävät asiat kertomatta? Psykologi Aino Juusolan mukaan lapsen psyykettä ei voi suojata jättämällä kertomatta hänelle esimerkiksi suvun salaisuuksia tai kielteisiä tapahtumia, kertoo iltalehti.

Trauma- ja kriisiterapiaan erikoistunut psykologi Juusola käsittelee aihetta tuoreessa kirjassaan Jutellaanko? Miten käsitellä lapsen kanssa vaikeita asioita (Kirjapaja 2021).

Lapset huomaavat vanhemman huolen

Kirjassaan Juusola kertoo kiinalaisesta tutkimuksesta, jonka mukaan 80 prosenttia lapsista oli tietoisia vanhempiensa vakavasta sairaudesta, vaikka kukaan ei ollut kertonut asiasta heille. Tutkimusten mukaan jopa 3-vuotiaat huomaavat vanhempiensa huolen. Juusolan mukaan asioista avoimesti puhuminen vähentää lasten ahdistusta verrattuna lapsiin, joille vanhemmat eivät ole kertoneet esimerkiksi vakavasta sairaudesta, sillä asiat asettuvat mittakaavaan, eivätkä tunnu enää niin pelottavia.

Kuva: Tim Mossholder, Kun aikuinen salaamisen sijaan puhuu asioista lapsen kanssa, asiat asettuvat mittakaavaan

Kaksi kriteeriä

Juusolan mukaan kaksi kriteeriä määrittelee, milloin asiasta on syytä kertoa lapselle, jos:

  1. Asia liittyy lapsen alkuperään
  2. Asia vaikuttaa hänen elämäänsä

Juusola suosittelee, että sisaruksia kohdeltaisiin tällaisissa tilanteissa tasapuolisesti. Vanhemman ei pitäisi uskoutua vain yhdelle lapsista ja velvoittaa häntä pitämään salaisuuden sisarukseltaan. Jos vaikea asia kuitenkin koskee vain yhtä lapsista, ei siitä tarvitse kertoa muille lapsille yksityiskohtaisesti.

Esimerkin voima

Juusola lohduttaa kirjassaan vanhempia, joille vaikeista asioista kertominen lapselle tuntuu haastavalta muistuttamalla, että kertomalla ikävistä ja vaikeista asioista rakennamme lapsen luottamusta meihin. Vaikeista asioista lasten kanssa puhumalla vanhemmat myös näyttävät lapsille mallia siitä, kuinka elämän vaikeuksia voi kohdata. Lapsen käsitys siitä, että omista vaikeista asioista voi kertoa vanhemmalle ja muille luotettaville aikuisille, vahvistuu.

”Lapsi oppii luottamaan siihen, ettei vanhempi murru, säikähdä tai katoa, jos vaikeista asioista puhutaan”, Juusola kirjoittaa.

Lähde: Iltalehti.fi


Ruuhkavuodet suosittelee

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.