Tiedätkö mitä ovat ontelosyylät ja miten niitä hoidetaan?

Tiedätkö mitä ovat ontelosyylät ja miten niitä hoidetaan?
Kuva: chezbeate Pixabay

Teksti: Mami Mikstuura

Ontelosyylät eli molluskat ovat yleisiä, mutta ikävännäköisiä iholle ilmaantuvia näppylöitä. Arvioiden mukaan joka kuudennella lapsella on molluskoja. Niitä voi olla kerralla vain yksi, kymmeniä tai jopa satoja. Niitä voi ilmaantua joka puolelle kehoa, mutta useimmiten ne suosivat ohuita ihoalueita (esim. reidet, kyynär- ja polvitaipeet). Atoppinen ja kuivuudesta kärsivä iho saa helposti seurakseen paljon ontelosyyliä.

Mitä ontelosyylät ovat?

Ontelosyylät ovat iholla viihtyviä koholla olevia näppylöitä (halkaisija yleensä muutama millimetri). Niiden keskellä on usein kuoppa. Molluskojen aiheuttaja on ontelosyylävirus. Niiden sisällä on kellertävää massaa, jossa on paljon viruksen tartuttamia ihosoluja. Katso ontelosyylän kuva täältä.

Mahdolliset oireet

Joskus näppylät voivat kutista ja raapimisen seurauksena aiheuttajavirus pääsee leviämään helposti sekä iho voi tulehtua.

Kenen iholle ontelosyyliä voi tulla?

Ontelosyyliä esiintyy etenkin lapsilla, mutta niitä voi joskus tulla myös aikuisille. Useimmiten niitä on leikki-ikäisillä ja harvemmin vauvoilla sekä koululaisilla. Atoppisesta ihosta kärsiville niitä ilmaantuu herkästi.

Miten pitkään ne ovat iholla?

Ontelosyylät pysyvät iholla pitkään, jopa kuukausia tai muutamia vuosia. Ne eivät yleensä jätä iholle mitään jälkiä, sen jälkeen kun ovat lähteneet ihosta pois.

Tarttuvatko ne?

Ontelosyylävirukset ovat todella yleisiä. Ne tarttuvat ihokosketuksessa eikä tartuntaa voi mitenkään estää.

Saako mennä päiväkotiin tai kouluun?

Lapsi saa mennä päiväkotiin ja kouluun normaalisti, vaikka iholla on ontelosyyliä. Myös uimassa voi käydä normaaliin tapaan.

Miten niitä hoidetaan?

Ontelosyylä paranee yleensä ilman erityisempää hoitoa. Niiden häviämistä voi nopeuttaa se, että niitä voidellaan säännöllisesti reilulla määrällä kosteuttaa perusvoidetta. Etenkin, jos taustalla on atooppista ihottumaa, on perusvoiteella rasvaaminen todella tärkeää.

Aikaisemmin oli tapana puhkoa ontelosyylät neulalla tai pinsetillä, mutta nykytietämyksen mukaan se ei ole enää paras ratkaisu ongelmaan. Etenkin, jos molluskoita on paljon, ei kannata tarttua neulaan. Molluskojen puhkominen voi aiheuttaa turhaa tulehdusta ihoon ja joskus iholle voi jäädä tämän vuoksi arpia. Paras keino on antaa ontelosyylien parantua rauhassa ajan kanssa.

Koska pitää mennä lääkäriin?

Usein ontelosyylien paranemisprosessin aikana syylät voivat kutista ja tulehtua. Tulehtuneita ontelosyyliä voi hoitaa kotona viikon ajan antibakteerisella voiteella. Tulehdusoiretta pitää kuitenkin tarkkailla ja tarvittaessa mennä lääkäriin, koska toisinaan tulehduksen aiheuttaja voi olla bakteeri.

Lähteet:

Terveyskirjasto: Ontelosyylä eli molluska

Terveyskylä: Ontelosyylät


Ruuhkavuodet suosittelee

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.