“Äitipää” eli momnesia: mistä uusien äitien unohtelu johtuu?

“Äitipää” eli momnesia: mistä uusien äitien unohtelu johtuu?
Kuva: Xavier Mouton Photographie

Teksti: Anna-Leena

“Mihin ihmeeseen minä laitoin laukkuni?” “Missä ne avaimet taas on?” “Mitähän minä tulin täältä keittiöstä hakemaan?”. Monet huomaavat unohtelevansa arkisia asioita raskauden aikana ja tilanne yleensä pahenee entisestään vauvan synnyttyä. Asia kuitataan usein univelalla, josta moni pienen vauvan vanhempi kärsii. Mistääitipäänä ” tai “momnesiana” tunnettu unohtelu oikein johtuu?

Useat tutkimukset paljastavat, että odottavien äitien aivoissa tapahtuu muutoksia. Nämä aivoissa tapahtuvat muutokset alkavat raskauden aikana ja jatkuvat peräti kaksi vuotta synnytyksen jälkeen. Voisiko näillä muutoksilla olla jotain tekemistä unohtelun kanssa?

Momnesia 

Moni odottaja voi varmasti samaistua asioiden unohteluun. Kännykkä ja avaimet ovat kateissa, ostokset unohtuvat kaupan hyllylle, ruokaan tulee ripoteltua suolan sijasta sokeria ja tapaamiset unohtuvat. Mutta liittyykö tälläinen unohtelu sittenkään äitiyteen vai onko kyse vain hajamielisyydestä? 

Kuva: Chris Ainsworth. Minnekahän se puhelin taas jäi?

Bebés y más-sivuston mukaan momnesiasta kärsii jopa 50-80% äideistä. Se, että osa naisista näyttäisi hetkittäin “menettävän muistinsa” raskauden aikana ja sen jälkeen, saattaa liittyä hormonaalisiin muutoksiin. Joidenkin tutkimusten tulokset viittaavan siihen, että momnesia liittyy muun muassa prolaktiinin ja progesteronin korkeaan määrään tulevan äidin elimistössä.

Askelterveysteen-sivustolla kerrotaan, että nämä äidin kokemat hormonaaliset muutokset auttavat häntä sopeutumaan niihin vaatimuksiin, joita vauvan pitäminen terveenä ja elossa edellyttävät. Aivot valitsevat heikoimmat kytkökset ja hävittävät ne keskittyäkseen siihen mikä on oikeasti tärkeää: vauvan tarpeiden täyttämiseen. Aivan kuin äidin koko keho pyytäisi saada keskittyä vain ja ainoastaan vauvan hoivaamiseen ja tunnesiteen luomiseen.

Sivustolla kerrotaan myös, että Australian Medical Journal -tiedelehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan raskaana olevilla naisilla esiintyy kognitiivisten kykyjen laskua. Tutkimuksessa tarkasteltiin kahtakymmentä tutkimusta ja verrattiin 709 odottavan äidin ja 521 ei-raskaana-olevan naisen kognitiivisia toimintoja. Tutkijat havaitsivat, että raskaana olevilla naisilla oli heikommat kognitiiviset kyvyt ja muistitoiminnot kuin niillä naisilla, jotka eivät olleet raskaana.

Oletko sinä kärsinyt momnesiasta? Kommentoi ja kerro, mitä sinä olet unohtanut!

Lähteet: bebésymaś.es

askelterveyteen.com

lapsennimi.com/raskaushormoonit


Ruuhkavuodet suosittelee

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.