Tic-oireet ja Touretten oireyhtymä lapsella: kuinka ne eroavat toisistaan?

Tic-oireet ja Touretten oireyhtymä lapsella: kuinka ne eroavat toisistaan?
Kuva: Ashton Bingham

Teksti: Anna-Leena

Tic-oireet ovat toistuvia, epätarkoituksenmukaisia ja tahdottomia lihasten liikkeitä. Terveyskirjasto-sivuston mukaan tic-oireita esiintyy yleisen arvion mukaan jopa 10 %:lla lapsista ja tarkkojen tutkimusten perusteella jopa neljänneksellä päiväkoti- ja ala-asteikäisistä. Touretten oireyhtymä on lapsuudessa alkava neuropsykiatrinen oireyhtymä, jossa yhdistyvät pitkäaikaisesti jatkuneet motoriset sekä äänelliset tic-oireet.

Yleisempää pojilla kuin tytöillä

Tic-oireet alkavat tavallisimmin 4–6 vuoden iässä ja ovat yleisempiä pojilla kuin tytöillä. Tic-oireet ovat toistuvia, epätarkoituksenmukaisia ja tahdottomia lihasten liikkeitä. Yksinkertaiset motoriset nykimiset ovat äkillisiä, lyhyitä yhden lihaksen tai lihasryhmän liikkeitä. Tic-oireita voi olla mm. silmien räpyttely, kulmakarvojen kohottelu, nenän nyrpistely, suupielten nykiminen, irvistäminen, huulien nuoleskelu, olkapäiden kohottaminen ja raajojen koukistukset. Monimuotoiset motoriset nykimiset taas ovat useiden lihasryhmien laajoja, perättäisiä liikkeitä, esim. hyppely tai tanssimaiset liikkeet.

Nykimishäiriö voi motoristen nykimisten lisäksi ilmetä äänioireina, kuten huokailuna, haukotteluna, yskimisenä, niiskutuksena, tuhahteluna, röhimisenä, viheltelynä, koiran haukkumista muistuttava ääntely tai jopa sylkemisenä. Äänioireet voivat kuiten olla myös esim. omien tai toisten sanojen toistamista. Äärimmillään äänioireisiin voi liittyä kiroilua tai säädytöntä puhetta. 

2 girls sitting on floor
Kuva: Nathan Dumlao. c-oireet alkavat tavallisimmin 4–6 vuoden iässä ja ovat yleisempiä pojilla kuin tytöillä.

Nykimisoireet liittyvät usein jännittävään tilanteeseen ja lapsen on vaikea hillitä oirettaan. Oireiden epäillään helpottavan lapsen jännitystä tai stressiä.

Tilapäistä vai pitkäkestoista?

Lapsen nykimisoire on lähes aina tilapäistä ja oireet kestävät yleensä muutaman viikon tai kuukauden. Tällaisiin nykimisoireisiin voi Terveyskirjaston mukaan suhtautua maltillisesti. Kun oireet kestävät yli kuukauden, mutta alle vuoden, puhutaan väliaikaisesta tic-häiriöstä. 

Pienellä osalla nykimisoire on kuitenkin elämää häiritsevä, pitkäkestoinen ongelma, jonka vuoksi lääkärissäkäynti on tarpeen. Tällöinen puhutaan Touretten oireyhtymästä. Touretten oireyhtymä on harvinaisempi, ja sitä esiintyy lapsuus- ja nuoruusiässä 1 %:lla pojista ja 0.3 %:lla tytöistä. 

Touretten oireyhtymä lapsella

Touretten oireyhtymä on lapsuudessa alkava neuropsykiatrinen oireyhtymä, jossa yhdistyvät pitkäaikaisesti jatkuneet motoriset sekä äänelliset tic-oireet. Oireiden voimakkuus vaihtelee paljon.

Touretten oireyhtymän kanssa lapsella todetaan usein myös tarkkaavuus- ja ylivilkkaushäiriö tai pakko-oireinen häiriö.

Vaikka Touretten oireyhtymän syytä ei tunneta, sen ilmeneminen on huomattavasti keskimääräistä yleisempää, jos tic-häiriöitä esiintyy lähisukulaisilla. Perinnöllisillä tekijöillä uskotaankin olevan iso vaikutus.

Oireiden voimakkuus vaihtelee

Touretten oireyhtymä voi ilmetä jo 2–3 vuoden iässä, mutta se ilmenee yleensä ensi kerran lapsuudessa tai murrosiässä, kuitenkin aina ennen aikuisuutta. Oireet ovat yleensä pahimmillaan 10–12 vuoden iässä, mutta vähenevät useimmiten aikuisikään tullessa. 

Oireille on tyypillistä, että ne vaihtelevat vuosien myötä suurestikin voimakkuudeltaan. Valtaosalla ihmisistä oireet lievittyvät aikuisiällä siinä määrin, että niistä ei ole merkittävää haittaa. Monilla ilmenee kuukausia ja vuosia kestäviä oireettomia vaiheita ja joskus oireet häviävät aikuisena tyystin.

Oireet saattavat aiheuttaa suurta kärsimystä

Touretten oireyhtymälle tyypilliset tahattomat lihasnykäykset ja äännähdykset perustuvat liikkeitä säätelevien hermoverkkojen toiminnan häiriöön. Stressi ja jännittyneisyys voivat lisätä oireiden voimakkuutta.

Touretten oireyhtymä aiheuttaa monesti hämmennystä läsnä olevissa ihmisissä. Oireet saattavat aiheuttaa eriasteista ja usein huomattavaa kärsimystä ja pahimmillaan johtaa sosiaaliseen eristäytymiseen, häpeän tunteeseen ja eriasteiseen masennukseen. Joissain tapauksessa sekä opinnot että työ saattavat kärsivät huomattavasti oireista.

low light photography of boy in red ushanka hat learning on tree branch
Kuva: Annie Spratt. Oireet saattavat pahimmillaan johtaa sosiaaliseen eristäytymiseen, häpeän tunteeseen ja eriasteiseen masennukseen

Kuinka oireita voidaan lievittää?

Oireiden ilmetessä on syytä lähiviikkojen tai -kuukausien kuluessa kääntyä lääkärin puoleen. Oireita voidaan usein lievittää erilaisin lääkkein. Myös käyttäytymisterapeuttisilla menetelmillä ja rentoutusharjoituksilla voidaan merkittävästi lievittää tic-oireita.

Lähde: Terveyskirjasto.fi

Mehiläinen.fi

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *